'Paarlberg wilde al langer af van Endstra'

Vastgoedhandelaar Jan-Dirk Paarlberg is al eind jaren negentig begonnen om zakelijk afscheid te nemen van zijn zakenpartner Willem Endstra. Dat heeft een nieuwe getuige woensdag gezegd tijdens de behandeling van het hoger beroep in het Amsterdamse hof.

Jonathan Tobing was als nieuwe getuige opgeroepen door de verdediging van Paarlberg. Hij is de voormalige juridisch adviseur van de ex-vrouw van Willem Endstra, Anita Schuts. Tobing was aanwezig bij de besprekingen over de erfenis van Endstra na zijn liquidatie in 2004.

Tijdens die besprekingen zou naar voren zijn gekomen dat er 'alleen zakelijke deals' met Paarlberg bestonden. Ook zou de 'ontvlechting' van de beide bedrijven voor 2000 al zijn ingezet. "Paarlberg wilde alleen zijn centen terughebben", zei Tobing, die tot 3,5 jaar celstraf is veroordeeld voor onder meer oplichting van Schuts.

De broer van Willem Endstra beweerde het tegenovergestelde. "Willem werd afgeperst en moest zijn betalingen verrichten via Paarlberg, dat heeft hij mij verklaard." Tijdens de zitting kwam naar voren dat de boedelscheiding tussen de twee consortia nog steeds niet is afgerond. "Die is stilgelegd", aldus Haico Endstra.

De rechtbank legde Paarlberg vorig jaar juni 4,5 jaar gevangenisstraf op, waarop de zakenman in beroep ging. Hij werd na een eis van vier jaar schuldig bevonden aan het witwassen van zeventien miljoen euro. Verder wordt hem valsheid in geschrifte, oplichting, belastingfraude en het laten opmaken van een valse notariële akte ten laste gelegd.

De rechtbank in Haarlem oordeelde dat het geld dat Paarlberg tussen 2002 en 2004 van vastgoedhandelaar Endstra kreeg in feite een betaling aan Willem Holleeder was. Voordat Endstra in 2004 werd doodgeschoten in Amsterdam, zei de vastgoedman dat Paarlberg waarschijnlijk door Holleeder werd gedwongen het geld te bewaren. Holleeder is veroordeeld voor afpersing van Endstra, wiens familie hoopt nog een deel van de miljoenen terug te zien.