Doden na aanslagen in Pakistaanse stad Quetta

Bij twee zelfmoordaanslagen in de Pakistaanse stad Quetta zijn woensdag 20 doden en zeker 40 gewonden gevallen.

Een van de daders blies zichzelf op in een auto met explosieven, vlak bij de auto van de plaatsvervangend commandant van het paramilitaire Frontier Corps van Beloetsjistan, Farrukh Shehzad. De andere dader drong de woning van Shehzad binnen en blies zich met zijn explosieven op.

Shehzad raakte gewond. Zijn vrouw is omgekomen, samen met naar verluidt naaste familie van de plaatsvervangende commandant.

De politie heeft enig vermoeden dat de Taliban achter de terreuractie zitten. Eerder deze week meldde het Pakistaanse leger dat het in Quetta een van de topleiders van terreurnetwerk al-Qaeda heeft opgepakt. Het gaat om Younis al-Mauritani, die betrokken zou zijn geweest bij de planning en uitvoering van internationale acties, zoals die in de Indiase stad Mumbai eind 2008. Het Frontier Corps was bij de arrestatie betrokken.

Het Frontier Corps van Baloetsjistan is een van de paramilitaire strijdmachten die langs de westelijke grens van Pakistan actief zijn. De leden worden uit de plaatselijke gemeenschappen geworven en de korpsen staan onder leiding van een generaal. In Baloetsjistan is dat Obaidullah Khattak. Hij heeft eind afgelopen maand berichten van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) tegengesproken. HRW had het korps ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor verdwijning van en de moord op politieke activisten.

De zuidwestelijke regio Baloetsjistan kampt behalve met het extremisme van de Taliban ook met ontvoeringen voor losgeld, stammentwisten en gewelddadige aanvallen op federale instellingen en op de olie- en gasindustrie. De provincie wordt in de ogen van veel inwoners uitgebuit en achtergesteld. Afgelopen jaar zijn volgens Khattak zeker 200 leden van veiligheidsdiensten in Baloetsjistan om het leven gebracht. Zeker 900 burgers vonden de dood.

Doden na aanslagen in Pakistaanse stad Quetta
Doden na aanslagen in Pakistaanse stad Quetta (Foto: ANP)