'Breivik heeft geen banden met Tempelorde'

De Tempelorde waar Anders Behring Breivik in zijn manifest over schrijft bestaat, maar de Noorse terrorist is er geen lid van. Dat heeft de Britse rechtse blogger Paul Ray woensdag tegen persbureau AP gezegd.

Breivik spreekt in zijn vijftienhonderd pagina's tellend manifest over zijn mentor, een Brit die 'Richard (Leeuwenhart)' heet. Stephen Lennon, leider van de extreemrechtse English Defense League (EDL), zei tegen AP dat 'Richard' Paul Ray is, schrijver van het blog 'Leeuwenhart'. Hij voegde daaraan toe dat hij Breivik niet kent en dat hij Ray kort na de oprichting van de EDL uit de partij heeft gezet, omdat Ray zijn eigen standpunten wilde doordrukken.

De 35-jarige Ray ontkent elke band met Breivik. Hij zei in een telefonisch interview vanuit zijn huis in Malta dat hij niet aanwezig was op de bijeenkomst in Londen in 2002 waar volgens Breivik (32) de orde werd opgericht, wiens leden zich de Tempeliers van Europa noemen. Breivik en Ray zouden tot de oprichters behoren, iets wat Ray ontkent.

Ray, die wel zei de denkbeelden van Breivik te delen, vertoont echter overeenkomsten met de 'mentor', voornamelijk vanwege het feit dat hij een antimoslimbeweging leidt die De Oude Tempelorde wordt genoemd. Ray ontvluchtte Groot-Brittannië twee jaar geleden na gearresteerd te zijn geweest voor aanzetten tot rassenhaat en woont sindsdien op Malta. De naam van zijn blog verwijst naar koning Richard I van Engeland, die de christelijke kruisvaarders in de twaalfde eeuw leidde.

Ray benadrukte dat hij de methodes van Breivik ten zeerste afkeurt en sprak tegenover AP zijn medeleven met de slachtoffers van de aanslagen uit. Hij zei dat Breivik enkele van zijn ideeën heeft overgenomen en ze gebruikt om zijn daad mee te rechtvaardigen.

Breivik heeft zijn daden naar eigen zeggen begaan als onderdeel van de eerste zet van de orde in een apocalyptische oorlog tegen moslims, immigranten en linkse bewegingen om een naar zijn zeggen islamitische poging om West-Europa over te nemen te voorkomen. Volgens Breivik heeft de Tempelorde meerdere cellen in westerse landen en twee in Noorwegen. In zijn manifest schrijft hij dat hij de standpunten bepaalt.

In 2007 werd op Rays blog al geschreven over de Tempeliers. "Waar zijn de 'oorspronkelijke' Tempeliers, Gods leger op aarde, nu, het is tijd dat jullie uit de schaduw komen en jullie medeburgers helpen, de tijd van vrede en veiligheid is voorbij."