Agenten niet vervolgd voor doodschieten Nijmegenaar

Twee agenten die augustus vorig jaar een 40-jarige man uit Nijmegen doodschoten worden niet vervolgd. Onderzoek van de rijksrecherche wijst uit dat de politiemannen handelden uit noodweer. Ook handelden zij volgens de instructies voor vuurwapengebruik voor de politie, meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Utrecht donderdag.

Het incident vond plaats op 20 augustus in Nijmegen. De agenten reden in een politiebusje en kregen de melding dat zij een gevaarlijke en agressieve man moesten aanhouden. De man had verschillende mensen op diverse plekken in de stad met een mes bedreigd.

De man was er vervolgens in een auto vandoor gegaan. De politie probeerde telefonisch contact met hem te krijgen en gaf hem stoptekens. Op de Neerbosscheweg remde de man plotseling zo hard dat het politiebusje op de auto van de verdachte knalde.

De politieman die als eerste uitstapte, werd direct door de Nijmegenaar aangevallen. Hij schoot op de man, volgens het OM uit noodweer. De man rende weg richting omstanders en bleef 'dreigende bewegingen' met zijn mes maken. De agent schoot toen nogmaals op de benen van de man om hem aan te kunnen houden. Ondertussen werd de man meerdere keren opgeroepen zijn mes weg te gooien en zichzelf over te geven.

De man rende echter verder. De tweede agent had ondertussen een politiehond uit het busje gehaald en die op de verdachte afgestuurd. De hond beet de man in zijn been, waardoor de Nijmegenaar viel. Toch wist hij de hond een paar keer te steken en haalde vervolgens uit richting de tweede agent. Die schoot daarop gericht op het bovenlichaam van de man. Deze schoten werden de verdachte fataal.

De Nijmegenaar bleek uiteindelijk acht schotwonden te hebben opgelopen. De politiehond overleefde het incident.