Nederlander in Chili geen moordverdachte meer

Een 36-jarige Nederlander die in Chili was aangehouden voor een dubbelde moord in Amsterdam in 1997 is niet langer verdachte in deze zaak. Onderzoek heeft uitgewezen dat het dna van de man niet overeenkomt met erfelijk materiaal dat was aangetroffen op de plaats van de moorden, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam donderdag.

De Nederlander werd in december in Chili aangehouden op verdenking van de moord op de 79-jarige Henk Opentij en de 73-jarige Mary Run. Zij werden destijds met doorgesneden kelen aangetroffen in hun woning aan de Noorderbreedte. Ook waren zij meerdere malen gestoken.

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries besteedde in 2009 aandacht aan de dubbele moord. Er waren destijds in de zaak dna-sporen van twee personen gevonden. Nadat van 158 mannen dna was afgenomen, kwam justitie de 36-jarige Remmert B. op het spoor.

Hierna werd een opsporingsbevel uitgevaardigd. De man werd 7 december op het vliegveld van de Chileense hoofdstad Santiago opgepakt. Hij wilde naar de Verenigde Staten reizen.

Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Chili. Daarom moest over de het uitleveren van B. worden overlegd. Dat overleg liep nog. Ondertussen hadden de lokale autoriteiten al wel dna bij hem afgenomen.

B. is inmiddels weer op vrije voeten. Hoelang hij vast heeft gezeten, weet de woordvoerder niet.