PVV-stichting hoeft 'Fitna'-imam niet te betalen

De omstreden imam Fawaz Jneid krijgt voorlopig nog geen geld van de PVV voor het gebruiken van zijn portret in de antikoranfilm Fitna van Geert Wilders. Dat heeft de rechtbank in Den Haag bepaald.

Jneid had de Stichting Vrienden van de PVV gedaagd. Maar volgens de rechter is de film gemaakt door Geert Wilders. De PVV-leider is weliswaar bestuurslid van de stichting, maar dat gegeven is onvoldoende om de stichting aansprakelijk te stellen voor het handelen van Wilders, oordeelt de rechter.

Inhoudelijk heeft de rechtbank de kwestie dan ook niet behandeld. De imam van de Haagse As Soennah-moskee had een schadevergoeding van 55.000 euro geëist. Wilders heeft volgens Jneid inbreuk gemaakt op zijn portretrecht en zou hem in zijn film als 'boegbeeld van het extremisme in Nederland' hebben opgevoerd.

Eerder betaalde Wilders wel 7500 euro schadevergoeding aan de Deense cartoonist Kurt Westergaard voor het zonder toestemming overnemen van een cartoon in Fitna. In de cartoon is de profeet Mohammed te zien met een bom op zijn hoofd.