Laatste wapentuig weg uit Afghanistan

Een C-17 transportvliegtuig heeft vrijdag het laatste gevechtsvoertuig van de Task Force Uruzgan uit Afghanistan naar Nederland teruggebracht. Het toestel met aan boord een pantserhouwitser landde rond 17.15 uur op vliegbasis Eindhoven, meldt het Ministerie van Defensie.

Met de terugkeer van dit laatste zware materieel is nagenoeg een eind gekomen aan de grootscheepse verplaatsing van militair materieel van Afghanistan naar Nederland. "Er is nog wel wat materiaal in Uruzgan, maar dat is klein spul", zegt een Defensiewoordvoerder. "Dit was de symbolische laatste handeling."

Overigens zijn nog altijd vier F-16's actief in Afghanistan en zijn de voorbereidingen voor de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz in volle gang.

De zogenoemde redeployment begon op 1 augustus, toen Nederland na vier jaar zijn taak als 'lead nation' in Uruzgan beëdigde. De komende twee maanden worden de laatste kleinere voertuigen en containers vanuit de haven van Karachi in Pakistan teruggevaren naar Nederland.