Al Qaida zweert wraak voor dood Bin Laden

Al Qaida heeft gezworen wraak te zullen nemen voor de dood van Al Qaidaleider Osama bin Laden en zegt de strijd tegen de Verenigde Staten niet te zullen opgeven. De terreurbeweging bevestigde vrijdag de dood van Bin Laden.

Volgens westerse inlichtingendiensten schakelt Al Qaida over van grote en uitvoerige terreuraanslagen, waar maanden en soms jaren planning aan voorafgaan, op kleine, goedkope terreurdaden. Het zou vooral gaan om individuen of kleine groepjes extremisten die wraak willen nemen voor de dood van hun leider.

Er zou vooralsnog echter nog geen sprake zijn van concrete bedreigingen. "Er is gesproken over schietpartijen, bomaanslagen en willekeurig geweld, hoewel dat niet opmerkelijk is, gezien de dood van Bin Laden", zei een bron bij een westerse inlichtingendienst.

Interpol heeft wetshandhavingsinstanties in 188 landen geadviseerd waakzaam te zijn. Ambassades zijn overgegaan op het invoeren van nieuwe veiligheidsmaatregelen.

Ondanks telefonische gesprekken en uitwisselingen op internet is de reactie op Bin Ladens dood in de Arabische wereld niet zo fel als misschien verwacht had mogen worden, gezien de inspiratiebron die hij lange tijd voor velen was. Het roept de vraag op of hij in het Midden-Oosten überhaupt nog van betekenis was en invloed genoot. De golf van protest tegen autoritaire regimes en de vraag om vrijheid en democratie doen anders denken.

Al Qaida heeft nog geen opvolger van Bin Laden bekendgemaakt. De nummer twee van de terreurbeweging, de Egyptenaar Ayman al Zawahri, lijkt de grootste kanshebber. Hij is echter minder charismatisch dan Bin Laden en er worden vraagtekens gezet bij zijn vermogen om als bindende factor te dienen. Als hij wordt benoemd tot leider kan dat de verdere verbrokkeling van het al flink gedecentraliseerde Al Qaida betekenen.