BŤta Windows 7 lekt uit

Een bèta-versie van Windows 7, de opvolger van Windows Vista, is uitgelekt. Een tester noemt het systeem 'excellent'.

Eigenlijk zou Microsoft de versie pas in januari uitdelen aan enkele geselecteerde testers en nog later pas aan anderen. Tijdens de ontwikkeling van een groot systeem als Windows verschijnen er steeds aangepaste versies, verschillende 'builds', waar dan weer fouten uit kunnen worden gehaald. Maar op de een of andere manier is de laatste 'build' uitgelekt en nu voor iedereen te downloaden via filesharing-netwerken als eDonkey.

Adrian Kingsley-Hughes van ZDNet deed een korte test met Windows 7. Hij concludeerde geen nieuwe functionaliteiten ten opzichte van andere builds, en verwacht dat Microsoft die er later nog in kan stoppen. Maar verder is Kingsley-Hughes uitermate positief. "De eerdere beta's waren goed, maar deze beta voelt 'af'" schrijft hij. Hij noemt de software beter dan iedere andere beta van Microsoft die hij ooit had gezien. Volgens de auteur is de testversie zo goed dat hij zelfs een eerdere release van de definitieve versie van Windows 7 verwacht. "Afgaande op de kwaliteit van deze build verwacht ik dat Windows 7 uitkomt in juni of juli 2009. Ik zie Microsoft de release niet nog een jaar uitstellen."

Minder tevreden is Kingsley-Hughes met de nieuwe taakbalk van Windows 7, die te rommelig is en teveel functies heeft gekregen. Men verwacht de release van Windows 7 eind 2009 of begin 2010. Huidige versie Vista kwam Microsoft in 2008 op veel kritiek te staan.