Topman ABN Amro krijgt 8 miljoen euro

Jan Peter Schmittmann, topman van ABN Amro, krijgt een vertrekpremie van maar liefst acht miljoen euro. In eerste instantie zou hij 'maar' 2,4 miljoen euro krijgen: het volledige jaarsalaris van Schmittmann over 2007. Een gang naar de rechter moest er aan te pas komen voordat dit bedrag vastgesteld werd.

ABM Amro begon de procedure nadat Schmittmann met het bedrag van 2,4 miljoen euro geen genoegen nam. De rechter bepaalde gisteren dat Schmittmann (52) wel degelijk recht heeft op de acht miljoen euro. Officieel heeft hij zelfs recht op meer dan zestien miljoen euro, maar hij besloot zelf dat hij genoegen kon nemen met de helft van dit bedrag.

Aangezien ABN Amro begin oktober genationaliseerd werd door de overheid, is een bedrag van acht miljoen euro zeer opmerkelijk. Minister Wouter Bos van Financiën kocht toen de bank als onderdeel van Fortis, het concern dat ieder moment om kon vallen. De top van Fortis heeft vrijwillig afstand gedaan van de bonus en de vertrekregeling is sindsdien beperkt tot één jaarsalaris. 

Het ministerie van Financiën liet gisteren in een reactie weten het bedrag van acht miljoen euro 'exorbitant' te vinden. "Het is conform de oude regeling die er binnen de bank is, maar wij hebben er grote bedenkingen bij", aldus een woordvoerster. "Het is opnieuw een goede reden om snel een nieuw beloningssysteem in te voeren waarbij vertrekkende bestuurders niet meer dan één jaarsalaris meekrijgen." Schmittmann krijgt zo'n hoog bedrag, door de ruime regeling die de bank al jaren had en het aantal dienstjaren dat de man bij de bank had, namelijk 26.

Gerrit Zalm, de nieuwe leider van ABN Amro, neemt aankomende donderdag de leiding bij de bank over. Ook hij is kritisch over de beloning. "Ik begrijp dat het bedrag dat hij meekrijgt in deze tijd en onder deze omstandigheden tot het nodige onbegrip leidt", aldus Zalm in een verklaring. Zalm heeft de taak om ABN Amro en Fortis Bank Nederland te laten integreren.