Redelijk rustige jaarwisseling vooral mistig

Icoon BinnenlandsHoewel de jaarwisseling in de meeste plaatsen redelijk rustig is verlopen, is de viering van oud en nieuw in grote delen van het land letterlijk de mist in gegaan.

Het noorden, oosten en noordoosten van het land en een deel van Flevoland werden in de loop van oudejaarsavond gehuld in een dik mistgordijn, waarin het zicht soms nauwelijks enkele meters was. Dat leidde tot chaotische toestanden.

Vroeg in de nacht riepen de politiekorpsen automobilisten op om niet meer de weg op te gaan. Zelf ondervonden de hulpverleningsdiensten in de door mist getroffen gebieden ook grote hinder van de mist. In Apeldoorn besloot de brandweer alleen nog uit te rukken wanneer er mensen in gevaar waren. In Groningen opereerde de politie zo veel mogelijk te voet en per fiets. De meldkamers kregen diverse telefoontjes van mensen die de weg niet meer konden vinden of verontrust waren over het lot van bekenden.

Behalve tot chaotische taferelen leidde de mist ook tot ongelukken. Op de A28 bij Putten botsten ongeveer dertig voertuigen op elkaar. Een persoon kwam daarbij om het leven. Bij Hoogeveen vond ook een kleine kettingbotsing plaats. In de regio Twente waren ook enkele ongevallen. Het aantal gewonden is nog onduidelijk.

In de grote steden verliep de jaarwisseling feestelijk, maar niet zonder problemen. In Amsterdam had de politie de handen vol aan vechtpartijtjes en spreekt de politie van een drukkere oudejaarsnacht dan voorgaande jaren. Bij de nieuwjaarsviering werd ambulancepersoneel door baldadig publiek belaagd. Ook werden twee 18-jarige Duitse jongens aangehouden die met vuurwapens in de lucht schoten.

In Rotterdam sprak de politie van een relatief rustige jaarwisseling. Niettemin werden ongeveer 85 personen aangehouden. In Vlaardingen sneuvelden de ruiten van enkele tientallen huizen na een flinke vuurwerkontploffing. Ook raakten in die plaats vier mensen gewond door een steekpartij. Hoe zij er aan toe zijn, is bij de politie nog niet bekend. In Rozenburg hield de politie ongeveer dertig relschoppers aan voor openlijke geweldpleging bij een winkelcentrum.

In de regio Den Haag en de provincie Zuid-Holland was het op diverse plaatsen onrustig. Hier moest de Mobiele Eenheid op enkele plekken ingrijpen. In Utrecht spreekt de politie van een onrustige nacht: het aantal meldingen oversteeg de capaciteit van het korps. Op diverse plekken is brand gesticht en in de wijk Kanaleneiland werden buurtvaders met vuurwerk bekogeld.

Beneden de grote rivieren lijkt de jaarwisseling rustig verlopen te zijn. In Maastricht arresteerde de politie een man die met een gasalarmpistool in de lucht schoot. De politie Limburg Noord spreekt wel van veel meer overlastmeldingen dan voorgaande jaren. Dat komt volgens de politie omdat de knallen harder zijn door zwaarder vuurwerk. In Noord-Brabant en Zeeland meldde de politie nauwelijks bijzonderheden.

In de eerste nacht van het nieuwe jaar woedden op diverse plaatsen in het land grote branden. In Haarlem brak een brand uit in een enorm bedrijfsverzamelgebouw. In Assen werd een appartementencomplex deels ontruimd na brand in de parkeergarage.

De grote feesten in Amsterdam en Rotterdam zijn goed bezocht. Bij de Erasmusbrug in Rotterdam verzamelden zich ongeveer 15.000 mensen, op de Dam in Amsterdam zeker 25.000.