Nederlandse werkmentaliteit is gewoon kut!

De Nederlandse werkmentaliteit is beroerd, nee deze is gewoon kut! Ik zeg kut! Waar ik eerder deze week over postte zorgde landelijk voor een storm van kritiek. Toch heeft onze waarde premier Balkenende gelijk. Werken in Nederland, laat me niet lachen. Tientallen jaren sociale vangnetten opbouwen, creŽren van verzachtende werkomstandigheden, vakbonden die het voor het zeggen hebben. Kom op Nederland, we zijn toch niet van suiker? Het is nu of nooit, we staan op een keerpunt. Ik zeg, ik weet de oorzaak van alle ellende en ik heb ook de oplossing. Klinkt dat niet geweldig?

Nederland Polderland. In het buitenland vaak genoemd en geroemd. Maar wat van de buitenkant nog zo mooi blinkt en klinkt, is van binnen zo verrot. Betaalbaar is het allang niet meer. WAO, bijstand, noem maar op. Allerlei permanente uitgaande geldstromen zonder er ook maar iets voor terug te krijgen. Het drukt zwaar op vele schouders en het einde is nog niet in zicht.

Op FOK! lopen veel users rond die roepen dat de ellende van vandaag komt door het linkse beleid sinds de Tweede Wereldoorlog. Wellicht deels waar, ik onderschrijf deze mening niet. Rechtse partijen hebben immers in menig kabinet gezeten. Toch heb ik een schurfthekel aan het oer-Hollandse principe: ‘De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten’. Die zinsnede komt voort uit ons progressieve belastingstelsel. Hoe meer je verdient, hoe meer geld je afstaat aan de rest van Nederland voor de zwakkeren der samenleving. Weg ermee zeg ik! Liever vandaag dan morgen.

De discussie is weliswaar nog pril, maar ook in de politiek klinkt langzaamaan de roep om verandering. Daarbij wordt het principe van de vlaktaks door sommigen al genoemd. Vlaktaks, iedereen betaalt hetzelfde belastingtarief. Gelijke monniken, gelijke kappen. Velen spreekt dit idee met een communistisch sausje aan. Op het eerste gezicht klinkt het zo gek nog niet. Ik wil alleen nog een stapje verder gaan.

Ik pleit voor een degressief belastingstelsel beste mensen. Voor iedereen, ook voor de ambtenaren in ons land. Ja, want ook zij werken. Degressief dus, zodat als je meer en harder werkt en meer gaat verdienen, je meer voor jezelf overhoudt. Want zeg nu zelf, van elke euro die ik verdien komt de Nederlandse Staat op een gegeven moment 52% wegscheppen. Hoe meer je verdient, des te meer je betaalt. Voor een groot deel wordt dat besteed aan zaken waarvan ik niets terugzie. Ik wil zelf bepalen waar ik het gros van mijn geld aan uitgeef. Niet 52% door de herverdelingsmachine. Eerlijk is eerlijk, een groot deel wordt goed besteed, maar een aanzienlijk deel gaat in bodemloze putten. Eindeloos lang.

Degressief. Ik hoor sommige mensen denken, communistisch, ja zelfs fascistisch! Wel beste mensen, ik ben verre van dat. Ik ben geen Stalin, ik ben geen nazi. Ik ben een hardwerkend persoon dat veel van zijn geld in de verkeerde potjes terecht ziet komen. Een miljoen mensen in de WAO, velen in de bijstand. De overhead stimuleert ons meer en meer tot het maken van keuzes. Ik wil meer keuzemogelijkheden over wat ik met mijn geld kan doen. Hoe meer en hoe harder ik werk (en dus hoe meer ik verdien), des te groter mijn keuzevrijheid gaat worden.

Natuurlijk, de economie draait minder en bedrijven saneren. Maar beste mensen, tegelijkertijd zijn er gewoon heel veel vacatures. Dan ga je maar tijdelijk wat minder werk doen. Want wel klagen dat de Polen massaal binnenstromen, maar het intussen verdommen om ‘minder’ werk te doen. Hypocriet noem ik dat. Een klote werkmentaliteit gewoon. Uiteraard is dit niet mogelijk voor vele werkzoekenden. Toch kennen jullie waarschijnlijk net als ik de vele verhalen van mensen die maar liever in de WW blijven zitten, omdat ze dan meer inkomsten hebben dan wanneer ze voor een gelijkwaardige functie minder krijgen dan voorheen.

Nee, Balkenende heeft gelijk. We kunnen wel, maar velen willen niet. Intussen zien we lijdzaam toe hoe Nederland van alle kanten wordt ingehaald en bedrijven en masse zich elders vestigen. En dat is de schuld van dit harteloze kabinet? Nee beste mensen, zo eenvoudig ligt het niet. Het ooit zo geroemde sociale stelsel wordt nu langzaam een verstikkend stelsel. Niet voor niets emigreren steeds meer welvarenden. Die zagen het al aankomen. Cijfers van het CBS laten zien dat dit voorlopig nog voort zal duren. Het begin van het einde? Dat zal de toekomst leren. Mijn idee is ook niet zaligmakend en heeft de nodige haken en ogen. Toch ben ik van mening dat de mentaliteit van de Nederlanders een flinke draai moet gaan maken, anders zetten we onszelf buitenspel. De druiven zullen dan een stuk zuurder zijn.

Zo, ik ga weer aan het werk, tabee!