Bush geeft op opname marihuanagebruik toe

Mainport, TMar, Scootmobiel, Butje, h4nz0 en macromarkt.nl hadden ons via de submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Amerikaanse president George W. Bush blijkt op geheime tapes onder meer toe te geven dat hij marihuana heeft gebruikt. De tapes, opgenomen voordat Bush in 2000 president werd, zijn naar buiten gebracht door Doug Wead, een voormalig medewerker van de vader van Bush. Wead lekte de opnames naar The New York Times.

In de gesprekken worden strategieŰn besproken voor de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2000, waarin Bush het opnam tegen de Democraat Al Gore. "Ik zou de marihuana-vragen nooit beantwoorden", laat Bush weten aan Wead. "Weet je waarom? Omdat ik niet wil dat een of ander jong kind gaat doen wat ik probeerde." De Amerikaanse president heeft toegegeven dat hij in het verleden streed tegen drankproblemen, maar is nooit ingegaan op geruchten over drugsgebruik.

Behalve het gebruik van marihuana komt in de gesprekken het christelijk geloof ter sprake. Bush, een born-again Christian, praat over de risico's en voordelen die zijn religie kan hebben voor de campagne. Hij praat onder meer over de angst om religieuze kiezers te vervreemden door niet openlijk in de aanval te gaan tegen homoseksuelen.

Een woordvoerder van de president trekt de authenticiteit van de bandjes niet in twijfel. "De gouverneur hield informele gesprekken met iemand die hij als zijn vriend beschouwde", verklaart Trent Duffy namens president Bush. Hij ging daarbij niet in op mogelijk drugsgebruik van zijn baas. Doug Wead nam naar eigen zeggen de gesprekken met de toenmalige presidentskandidaat op omdat hij Bush beschouwde als een historisch figuur. De politicus, die op dat moment gouverneur van Texas was, was niet op de hoogte van het bestaan van de tapes.

-
Het volledige artikel uit The New York Times is hier na te lezen.