Spanjaarden stemmen over EU grondwet

Icoon politiek buitenland nieuwsIn Spanje wordt vandaag het startschot gegeven voor een reeks referenda over de grondwet van de Europese Unie. Zo'n 35 miljoen Spanjaarden worden in de gelegenheid gesteld hun stem uit te brengen, alhoewel de verwachting is dat slechts een kleine minderheid dat werkelijk zal doen. Tekenend is een enquête waaruit blijkt dat negentig procent amper notie heeft van de inhoud van de grondwet.

Zowel regering als oppositie steunen de Europese grondwet. De Spaanse premier Zapatero vergeleek de veelbesproken wet zelfs met de moderne Spaanse grondwet, die in 1978 werd aangenomen, daarmee een einde makend aan vijftig jaar dictatuur van generaal Franco. Zapatero sprak van een unieke kans om een voorbeeld te zijn voor de rest van Europa door unaniem de grondwet in de armen te sluiten.

Verwacht wordt dat de Spanjaarden gehoor zullen geven aan de oproep van hun eerste minister. Het nee-kamp in Spanje is betrekkelijk klein, en de Spaanse overheid heeft onder andere Johan Cruijff ingezet om kiezers warm te laten lopen voor de grondwet. Wel zijn in de noordelijke provincie Asturië vannacht twee bommen bij partijkantoren geplaatst als signaal tegen de grondwet. Een verklaring van de plaatsers sprak van een 'fascistisch' en 'imperialistisch' constitutioneel instrument.

Johan Cruijff in actie voor de EU Grondwet
Johan Cruijff voerde campagne voor de EU Grondwet

In Spanje wordt geen vuurwerk verwacht rond het referendum. Naast dat de volksraadpleging net als in Nederland slechts raadplegend is, heeft Spanje sinds haar toetreding in 1986 ook veel profijt van de EU gehad. De referenda in landen als Engeland, Nederland, Oostenrijk en Denemarken worden wel aangemerkt als potentiele struikelblokken voor de nieuwbakken grondwet. Pas als alle 25 landen de grondwet hebben geratificeerd, kan het nieuwe instrument van de EU, dat tot doel heeft het stroomlijnen van de complexe structuur binnen de unie, van kracht worden. Negen landen zullen daar een referendum over houden, twee landen twijfelen nog.

-
Herschreven en gesubmit door Reya, waarvoor uiteraard onze dank!