Ruud Lubbers weg als commissaris VN

BaZzY, DEMUTS, brainster en QyRoZ hadden ons via de nieuws-submit te melden:

BuitenlandRuud Lubbers legt zijn functie van Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties neer. Dat heeft hij zojuist zelf bekend gemaakt. De voormalige Nederlandse CDA-premier kwam in opspraak na aanklachten wegens seksuele intimidatie. Zijn positie werd onhoudbaar na het uitlekken van een geheim rapport.

Na een eerste aanklacht vorig jaar leek de positie van de 65-jarige Lubbers niet in gevaar, mede omdat hij de steun kreeg van VN-leider Kofi Annan. Volgens het rapport van het Bureau voor Intern Toezicht (OIOS) van de Verenigde Naties was er echter sprake van meerdere beschuldigingen, en gingen de aanklachten verder dan 'verkeerd begrepen vriendschappelijke gebaren'. Tevens zou Lubbers hebben geprobeerd de uitkomst van het interne onderzoek te beïnvloeden, door getuigen persoonlijk te benaderen.

In 2001 trad Lubbers aan als Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen (UNHCR). Hij was daarmee het hoofd van één van de grootste vluchtelingenorganisaties ter wereld, welke zich bezighoudt met het bieden van bescherming en hulp aan miljoenen vluchtelingen.

Update 20:50
Minister-president Jan Peter Balkenende laat via de Rijksvoorlichtingsdienst weten het "wrang" te vinden dat Lubbers moet opstappen. "De grote betrokkenheid van de heer Lubbers bij de Unhcr heeft hem ertoe gebracht dit moeilijke besluit te nemen. De continue stroom van publiciteit rond zijn persoon zorgde voor een klimaat waarin de VN als geheel en de Unhcr in het bijzonder schade werd toegebracht", aldus de premier. Hij prijst Lubbers voor zijn inzet voor de vluchtingen gedurende de afgelopen vier jaar.

Ruud Lubbers treedt af als commissaris bij de VN
Ruud Lubbers treedt af als commissaris bij de VN