Afpersers bedreigden topspringpaard

Een topspringpaard is het mikpunt geweest van afpersers. De eigenaar, een zakenman uit Enschede, moest het dier laten onderduiken om te voorkomen dat topcriminelen het paard iets zouden aandoen. De 59-jarige zakenman zegt tussen 2001 en april 2004 te zijn geterroriseerd door de 39-jarige B. uit Enschede en de 38-jarige Van der G. uit Glanerbrug. Het tweetal zou 15 miljoen euro van hem hebben geëist.

Springpaard De Sjiem was bij de Olympische Spelen van 2000 met ruiter Jeroen Dubbeldam nog goed voor een gouden medaille. De eigenaar, de schoonvader van Dubbeldam, hoorde vorig jaar dat zijn afpersers hun oog hadden laten vallen op De Sjiem. Toen één van de criminelen was gesignaleerd in de wei waar het paard liep, raakte de bezitter in paniek. Hij wisselde het paard voor een ander paard, en liet de manege in de gaten houden door de politie.

De Enschedeër zegt zijn afpersers 300.000 euro te hebben betaald. "Ik was vogelvrij en de politie kon niets uitrichten, omdat er destijds nog geen bewijzen waren. Wel stonden de afpersers dagelijks voor mijn deur. Ik ging er bijna aan onderdoor", aldus de zakenman. Inmiddels is Justitie overtuigd van de schuld van de beide verdachten. Volgens officier van justitie G. Dam worden de mannen verdacht van nog twee afpersingszaken. Hiervoor verschijnen ze in november voor de rechter. De ontkennende verdachten zouden in de jaren 90 tot een knokploeg hebben behoord die zich in de Twentse seksindustrie geregeld schuldig maakte aan mishandelingen.

Springpaard De Sjiem
De Sjiem met ruiter Jeroen Dubbeldam