Klachten over gereformeerde scholieren

Leerlingen van het streng gereformeerde Van Lodensteincollege in Hoevelaken blijken al tijden voor overlast te zorgen als ze met de fiets van en naar school rijden. De reformatorische scholieren zijn herkenbaar doordat de meisjes rokken dragen. De klachten gaan vaak over gedrag dat thuis en op school niet wordt getolereerd, zoals spugen en schelden naar andere weggebruikers.

Een 14-jarige scholier is nu op het matje geroepen omdat hij maandag een 80-jarige man een greppel inreed en hem daar liet liggen. De bejaarde moest uitwijken na een plotselinge manoeuvre van de fietsende scholier, die een sjaggie aan het draaien was. Andere langsfietsende scholieren boden de man wel de hulpende hand aan. Volgens de directeur van de school is de knaap een stukje verderop wel gestopt. Toen hij zag dat anderen zich om het slachtoffer bekommerden, is hij doorgereden. ''Maar dat valt natuurlijk niet goed te praten, wij verplichten hem om langs te gaan bij de man om zijn excuses te maken.''

Bewoners uit Leusden hebben overigens al geregeld geklaagd over het gedrag van de Lodo's, zoals de leerlingen van het college worden genoemd.

De school is wat betreft leefregels die ze stelt wel zeer streng. Zo worden leerlingen geacht ’s zondags zo mogelijk tweemaal de kerk te bezoeken met hun ouders. Jongens en meisjes dienen als zodanig gekleed te gaan, dus zónder sekseoverschrijding in kleding en uiterlijk. ''Moderne lectuur, televisie, popmuziek, disco en sportverdwazing moeten zorgvuldig gemeden worden. Bijbelse vreemdelingschap past ons'', zo valt onder meer te lezen op de website van de school.