Bos toch beschikbaar als lijsttrekker PvdA

Icoon politiek binnenland nieuwsWouter Bos is bij de eerstvolgende parlementsverkiezingen opnieuw beschikbaar als lijsttrekker voor de PvdA. Dat zegt de politicus in het tv-programma Follow the Leader, dat zaterdag wordt uitgezonden. Vorig jaar had Bos nog openlijk twijfel uitgesproken over een vernieuwd lijsttrekkerschap.

Voorwaarde om door te gaan is een duidelijk mandaat van zijn partij. Eerder liet Bos weten een model voor te staan waarbij verschillende kandidaten binnen de PvdA met elkaar de strijd aangaan voor het lijsttrekkerschap op basis van een persoonlijk programma.

De PvdA-leider zegt nog niet te weten of hij ooit premier wil worden. Enerzijds is er twijfel aan de spanning en stress die het leiden van een regering met zich meebrengt voor het privéleven, anderzijds waakt Bos ervoor te arrogant over te komen. "Eén van de grote problemen van de PvdA van de afgelopen jaren was dat de partij alleen bezig was met macht, met op het pluche blijven, met het denken in Haagse termen. Als Wouter Bos nu al gaat zeggen 'hier zit de nieuwe premier' dan ben ik bang dat ik en al die mensen om mij heen gaan denken in termen van dat wij op die stoelen zitten", meent de PvdA-voorman. In peilingen staat de PvdA al geruime tijd op winst.