Amerikaanse senator op terroristenlijst door fout

Icoon Buitenlands nieuws De Amerikaanse senator Edward (Ted) Kennedy maakte donderdag tijdens een toespraak bekend eerder dit jaar per ongeluk op de lijst van mogelijke terroristen geplaatst te zijn. Omdat zijn naam op deze lijst stond kon één van de bekendste politieke figuren van de Verenigde Staten enkele weken niet vliegen. Kennedy is al sinds 1962 senator.

Het vliegverbod werd hem voor het eerst duidelijk toen hij in april aan boord probeerde te gaan van een vlucht van Washington naar Boston. De baliemedewerkers van U.S. Airways konden hem zijn ticket niet geven. Toen Kennedy probeerde te achterhalen waarom niet, kreeg hij te horen dat hem dat niet verteld mocht worden. Na enkele superieuren erbij gehaald te hebben werd de senator uiteindelijk toch op de vlucht toegelaten.

In de eerste instantie ging Kennedy er van uit dat het om een éénmalige fout ging. Op de terugweg van Boston naar Washington had hij echter precies hetzelfde probleem. Uiteindelijk zou hij nog drie keer voor een vlucht geweigerd worden. Na de derde weigering was de maat voor Kennedy vol, waarop hij liet uitzoeken waarom hij steeds geweigerd werd.

Na enige tijd bleek dat hij geweigerd werd omdat zijn naam leek op een alias van een bekende terrorist. Volgens Kennedy kostte het hem een aantal telefoontjes naar hooggeplaatste functionarissen en een paar weken voordat zijn naam van de lijst af werd gehaald.

Terwijl het publiek het niet kon laten te lachen om de situatie, zette Kennedy openlijk vraagtekens bij de betrouwbaarheid van het systeem. "Als ze al zoveel moeite hebben met een senator, hoe gaan normale Amerikanen die hier de dupe van worden zoiets dan ooit oplossen zonder dat hun rechten geschonden worden?"

Het is nog niet bekend hoe de fout gemaakt kon worden.