PvdA wil opheldering informatievoorziening terrorisme

Icoon Binnenlands nieuws De PvdA gaat opheldering vragen over de manier waarop er informatie naar buiten wordt gebracht met betrekking tot terrorisme. Kamerlid Aleid Wolfsen wil hierover afspraken maken met de ministers Donner van justitie en Remkes van Binnenlandse Zaken.

De aanleiding is de arrestatie van een terreurverdachte woensdag. De gearresteerde man zou betrokken zijn bij de aanslagen van 11 maart in Madrid. Het ministerie bracht dit bericht zelf naar buiten, maar donderdag werd bekend dat dit niet klopte. Volgens Wolfsen is het niet juist dat het bericht met zoveel zekerheid naar buiten werd gebracht.

Met het snel en stellig naar buiten brengen van dit bericht zou een gevoel van onveiligheid in de hand worden gewerkt. "In Roosendaal denken ze nu in een terrorismebolwerk te wonen. De minister moet oppassen met de toon waarop berichten naar buiten worden gebracht. Het leek nu wel 99 procent zeker," aldus Wolfsen.

Volgens Wolfsen kunnen daarom politie en justitie beter eerst terughoudend zijn in de berichtgeving totdat er meer zekerheid is. "Men moet open en eerlijk zijn, maar ook verstandig."

Het incident rondom de arrestant in Roosendaal was niet de eerste keer dat minister Remkes verkeerde informatie naar buiten bracht. In juli van dit jaar verklaarde de minster bijvoorbeeld een dreigbrief van al-Qaeda te onderzoeken, die later helemaal niet bleek te bestaan.