Celstraf voor dreigen met aanslagen

Icoon Binnenlands nieuws Een 31-jarige Rotterdammer, die onder andere e-mails rondstuurde waarin hij dreigde aanslagen te zullen plegen, is vrijdag door de rechtbank in Den Haag tot twee jaar cel veroordeeld waarvan acht maanden voorwaardelijk. De eis van het Openbaar Ministerie was dertig maanden waarvan tien voorwaardelijk.

A. El Y, de veroordeelde Rotterdammer, stuurde in april vier e-mails met dreigementen naar de NOS. Hierin gaf hij Nederland vijf dagen de tijd al zijn militairen uit Irak terug te trekken. Als dit niet gebeurde zouden er aanslagen volgen.

De NOS was niet de enige die dreigementen mocht ontvangen. De Israëlische ambassade kreeg ook een dreigbrief, waarna de ambassade extra werd beveiligd. Ook het ministerie van Algemene Zaken moest het ontgelden; daar werd een envelop met wit poeder naar toegestuurd. De postkamer van het ministerie werd meteen een dag lang gesloten uit angst voor gevaarlijke stoffen, maar het poeder bleek bakmeel te zijn.

De rechtbank heeft de man een proeftijd van drie jaar opgelegd in plaats van de gebruikelijke twee jaar omdat de man de dreigementen uitte in een periode dat er extra angst voor aanslagen was, wat hem zwaar wordt aangerekend.