'Vogelgriep bij varkens geconstateerd'

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Medisch nieuws Wetenschappers van het Chinese nationale laboratorium voor vogelgriep hebben de ziekte mogelijk voor het eerst bij varkens geconstateerd. Dit zou blijken uit onderzoek van monsters die tussen 2003 en het heden bij zieke varkens zijn afgenomen. Dit werd vrijdag door een functionaris van het laboratorium tegen journalisten verklaard. Het zou gaan om de gevaarlijke H5N1 variant.

Vlak na de verklaring van de functionaris voegde hij er aan toe dat het bericht misschien beter niet gemeld kon worden omdat "veel mensen dan bang zouden worden". Een woordvoerster van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verklaarde nog van niets te weten, maar noemde het nieuws wel zorgwekkend als het waar is.

Als de vogelgriep inderdaad de sprong van vogels naar varkens heeft genomen is dit slecht nieuws. Virussen kunnen in varkens namelijk veel makkelijker muteren dan in vogels, waardoor er nog gevaarlijkere varianten van de vogelgriep kunnen ontstaan. Bovendien wordt een besmetting makkelijker overgedragen van varken op mens dan van vogel op mens.

De berichten komen nadat afgelopen week nieuwe besmettingsgevallen in Azië bekend werden, waaraan in Vietnam al zeker drie mensen overleden.