Van Wely wint NK schaken

Loek van Wely heeft gisteren het Nederlands Kampioenschap schaken weten te winnen. Hij bleef zijn grote concurrent, de Bosnische Nederlander Ivan Sokolov, nipt voor.

Ivan Sokolov (36) en Loek van Wely (31) gingen tot aan de slotdag van het kampioenschap nek aan nek. Uiteindelijk ging King Loek, zoals hij op zijn website wordt genoemd, door zijn eigen winst en een remise van Solokov er met de zege vandoor. Het is zijn vijfde nationale titel.

Van Wely is buiten het schaakbord om uitbundig voor een schaker, terwijl Solokov altijd serieus lijkt. Aan het schaakbord zijn ze beiden uiterst serieus en gaan beiden voor de eer. In de partij tussen de twee, afgelopen dinsdag bleek dat weer eens. Van Wely vertelde daarover: "Hij liet tegen mij het toernooi lopen en ging voor de eer. Het goede gevoel. Begrijpelijk, maar ik kon er wél van profiteren en won dus ook. Ik respecteer hem als schaker. Hij is een keiharde en temperamentvolle vechter, net als ik."

Gisteren vertelde Van Wely over de laatste dagen van het toernooi: "Sokolov stond gisteren overigens ook al verschrikkelijk slecht tegen Erik van den Doel. Toch wist Erik die partij nog te verliezen. Daar was ik wel pissig om. Het was vandaag dus nog zwaar. Dat ik die titel nu heb behaald, is natuurlijk prachtig."