Invallen op hennep na kliklijn-tips onderzocht

De politie rolt de laatste tijd veel hennepkwekerijen in woonhuizen op, na anonieme tips op de kliklijn. De rechtbank in Breda wil nu uitgezocht zien of de politie niet al te vaak alleen maar op een melding afgaat, en verder niets onderzoekt. Diverse advocaten menen dat de politie klakkeloos achter meldingen aanloopt, en dat het OM onterecht huiszoekingsbevelen afgeeft.

De Nationale Ombudsman heeft bepaald dat de politie de waarachtigheid van een melding moet controleren. Alleen dan behoort het Openbaar Ministerie (OM) een machtiging tot binnentreden af te geven. Volgens advocaten wordt op die ''waarachtigheid'' helemaal niet gelet

''Als justitie er genoegen mee neemt dat de politie na een willekeurige melding op een kliklijn een huis binnenvalt om naar hennep te zoeken, is het hek van de dam. Een anoniem telefoontje is dan genoeg om iemands hele huis overhoop te halen'', zo hield advocaat Van Asselt uit Roosendaal de Bredase rechtbank voor. ''Als ik de politie bel en zeg dat er bij mevrouw de politierechter een hennepkwekerij in huis zit, dan denk ik dat ze erg over de rooie is als ze vanavond merkt dat haar huis overhoop gehaald is''.

De Bredase rechtbank deelt de zorg van de advocaat. De rechtbank laat nu een proces-verbaal tegen het licht houden waarin behalve de melding op de kliklijn géén enkele concrete aanwijzing wordt vermeld. Ze wil in dit geval opheldering van de politie van Roosendaal over een inval in een woning na een melding op de kliklijn. De inval werd ook nog eens ingepast in een zogenaamde ‘hennepruimdag’, een maand na de melding. ''Helaas komen er zoveel meldingen op die klklijn dat de politie ze niet op één dag kan afwerken'', erkent het OM.

De politierechter in Breda vindt het bewijs voor de inval er in ieder geval ''magertjes'' uitzien. ''We willen wel eens weten wat er op zo’n hennepruimdag gebeurt. Ik heb eerlijk gezegd nog nooit van zo’n dag gehoord''.