Ontvoerde Filipijn doet 'laatste oproep'

De in Irak ontvoerde Filipijnse vrachtwagenchauffeur, Hafidh Amer, heeft de Filipijnse president Gloria Macapagal Arroyo in een 'laatste oproep' gesmeekt om de Filipijnse troepen uit Irak te halen. Dat blijkt uit beelden die nieuwszender al-Jazeera vandaag heeft uitgezonden. Woensdag verklaarden de gijzelnemers dat de Filipijn onthoofd zou worden als de regering in Manilla niet binnen 72 uur haar 51 militairen uit Irak zou terugrekken.

Subheader
Hafidh Amer met zijn ontvoerders op eerdere beelden


President Arroyo is echter niet van plan op de eis in te gaan en de eenheid die ten zuiden van de Iraakse hoofdstad Bagdad humanitair werk doet, terug te roepen. De president maakte bekend dat de troepen zoals gepland pas in augustus terugkeren.

Inmiddels is bekend geworden dat de gijzelnemers in een andere gijzelingszaak in Irak ook hun eis hebben gesteld. Al-Jazeera maakte woensdag bekend dat een Egyptische vrachtwagenchauffeur was ontvoerd die benzine vervoerde voor de Amerikanen. Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi zou zijn ontvoerd omdat hij collaboreerde met de Amerikanen. Zijn ontvoerders vragen 1 miljoen dollar losgeld. Volgens de krant Al-Madina vindt het bedrijf waar de man werkt het bedrag te hoog.

Subheader
Sayid Muhammad Sayid al-Arabawi
met zijn ontvoerders


Update 18:22 uur

De Filipijn is inmiddels vrijgelaten