Klokkenluiden leidt tot tweespalt in dorp

Icoon Binnenlands nieuwsEr heerst verdeeldheid in het Zeeuws-Vlaamse Westdorpe. Een groep bewoners is het beieren van de klokken van de plaatselijke kerk meer dan zat. Drie maal daags; om acht uur 's ochtends, om twaalf uur 's middags en om zes uur 's avonds, worden de klokken ongeveer twee minuten geluid. De meeste dorpelingen weten niet beter, het gaat al 135 jaar op deze manier.

Enkele bewoners, onder wie de plaatselijke waard, eisen dat het parochiebestuur het klokkenluiden aan banden legt. Deze actie heeft een tegenreactie opgeroepen bij andere Westdorpers die het traditionele klokkengelui juist willen behouden. Het tegenverzet wordt geleid door de 82-jarige J. van Esbroek-Plasschaert. Inmiddels heeft de bejaarde vrouw 520 handtekeningen van medestanders opgehaald.

Volgens het bisdom in Breda is het voor het eerst dat er ergens actie wordt gevoerd voor het instandhouden van het beieren der klokken. Vermoedelijk zal de dorpsraad na de zomer een referendum houden over het al dan niet luiden van de klokken. De uitslag daarvan zal niet bindend zijn, maar wordt waarschijnlijk wel opgevolgd door het parochiebestuur.