Tour de France: Uitslag eerste rit

De eerste etappe van de Tour de France, van Luik naar Charleroi, is gewonnen door Jaan Kirsipuu. Hij won de massasprint, vlak voor Robbie McEwen en Thor Hushovd. Fabian Cancellara behield de gele leiderstrui.

Met Cancellara in het geel, Armstrong in het groen en Boonen in het wit begonnen de renners aan een natte dag. Om 12.35 uur werd er uit Luik vertrokken voor de rit over 202 kilometer. In de eerste 35 kilometer waren er wat inleidende ontsnappingen, die redelijk snel werden teruggepakt.

Op het bergje de CŰte de Florzť ontsnapten Bettini, Renier, Tombak en Eiselen. Ze sloten aan bij Voigt, die nog voorop reed uit een eerdere ontsnapping. De voorsprong liep op naar drie minuut 45, maar het peloton begon al snel licht terug te komen onder aanvoering van Fassa Bortolo.

Tombak wist door zijn aanwezigheid in de kopgroep de bolletjestrui voor de volgende dag veilig te stellen. In het peleton konden achteraan sommige renners, waaronder McGee en Cipollini, het tempo over de Belgische heuvels niet volgen. Deze groep wist, bijna op hetzelfde moment dat het peloton de koplopers pakte, terug te komen.

Piil en Wauters waagden een nieuwe poging en pakten een voorsprong van maximaal ťťn minuut 45. Fassa Bortolo, Lotto - Domo en Quick Step - Davitamon gingen al snel achter de koplopers aanrijden.

Met nog 15 kilometer te rijden hadden de twee nog een voorsprong van ťťn minuut. Met nog tien kilometer te gaan was dat nog maar 35 seconden en was het duidelijk dat Wauters en Piil gepakt zouden worden door het peloton en dat het een massasprint zou worden.

In een chaotische massasprint leek Petacchi perfect te worden gebracht, maar het zwaartepunt verschoof. Hushovd werd gelanceerd, maar net voor de streep kwamen McEwen en Kirsipuu eroverheen. Kirsipuu kwam uiteindelijk als eerste over de streep. Beste Nederlander was Aart Vierhouten op een 21e plek.

Uitslag
1. Jaan Kirsipuu (Est) 4.40.29
2. Robbie McEwen (Aus) z.t.
3. Thor Hushovd (Noo) z.t.
4. Danilo Hondo (Dui) z.t.
5. Jean-Patrick Nazon (Fra) z.t.
6. Baden Cooke (Aus) z.t.
7. Kurt-Alse Arvesen (Noo) z.t.
8. Alessandro Petacchi (Ita) z.t.
9. Erik Zabel (Dui) z.t.
10. Allan Davis (Aus) z.t.
11. Jimmy Engoulvent (Fra) z.t.
12. Jimmy Casper (Fra) z.t.
13. JťrŰme Pineau (Fra) z.t.
14. Sergio Marinangeli (Ita) z.t.
15. Sylvain Calzati (Ita) z.t.
16. Magnus Backstedt (Zwe) z.t.
17. Samuel Dumoulin (Fra) z.t.
18. Daniel Becke (Dui) z.t.
19. David Etxebarria (Spa) z.t.
20. Laurent Brochard (Fra) z.t.
21. Aart Vierhouten z.t.

Algemeen klassement
1. Fabian Cancellara (Zwi) 4.47.13
2. Thor Hushovd (Noo) +0.02
3. Lance Armstrong (VS) +0.08
39. Bram de Groot +0.32

Kijk voor meer Tour de France-nieuws op de FOK!WB manager!