'Boerengolf verovert Nederland'

Icoon opmerkelijk nieuwsGeen gladgestreken greens, maar natuurlijke weilanden te midden van koeien. Wat op 1e Paasdag 1999 begon als een ludiek spelletje tussen boeren uit het Achterhoekse Lievelde is volgens de bedenker uitgegroeid tot de snelst groeiende buitensport van het land. In oktober wordt het eerste Nederlandse kampioenschap Boerengolf gehouden.

Net als bij gewoon golf wordt boerengolf over achttien holes gespeeld. De weilanden waarop het spel gespeeld wordt worden echter zoveel mogelijk in natuurlijke staat gehouden. Inclusief prikkeldraden als hindernis. Een melkemmer in de grond met een vlag erbij dient als hole. De ballen zijn groter dan een standaard golfbal, en als club is een stok met aan het uiteinde een massieve houten klomp ontworpen. Inmiddels kent Nederland tien boerengolfbanen en is de rage ook overgeslagen naar Duitsland en BelgiŽ.

Bedenker P. Weenink meent dat boerengolf het stadium van amateuristisch speeltje ontgroeid is. "Vorig jaar hadden we alleen al in Lievelde 10.000 bezoekers. Het heeft een enorme potentie en is de snelst groeiende buitensport van ons land." Naast zijn kaasboerderij heeft Weenink een 'green' liggen van 20 hectare. Volgens de ondernemer is het spel ideaal voor bedrijfs-, familie- en verenigingsfeesten. "Het is ontspannend, gezellig en iedereen kan het."


Boerengolf