FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 juni 2004

Hirsi Ali met de dood bedreigd in rap

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali heeft aangifte gedaan van bij de politie tegen de makers van het rapnummer 'Hirsi Ali Diss'. De politica wordt in het nummer met de dood bedreigd. Het nummer is afkomstig van de Haagse underground rapgroep DHC (Den Haag Connection). Op internet wordt het onder meer via KaZaA verspreid.

Naast allerlei racistische en seksistische verwensingen jegens Hirsi Ali, kondigen de rappers van DHC in het nummer ook aan de VVD-politica te zullen vermoorden.

Het tv-programma NOVA zocht de rappers van DHC op en interviewde ze. De onherkenbaar in beeld gebrachte allochtone rappers verklaarden, in onvervalst Haags-dialect, dat het nummer alleen een uiting is van hoe zij over de VVD-politica denken. De bedreigingen zouden niet serieus genomen moeten worden: ''Als wij haar wilden vermoorden kondigden wij dat niet van te voren in een nummer aan''.

Enkele tekstfragmenten:

''Fuck Hirsi Ali Somali. Dit is Rico Chemicaly. Ben aan zet stuur een skut-raket. Naar die kanker slet je bent goedkoper dan een easy-jet. Twee maanden in Nederland en dan al zo bijdehand. Kanker hoer kanker stront vlek. Sla je op je bek, breek je nek''.

''Want ik weet waar je woont. Kanker hoer altijd op de loer. Met je dicht genaaide snee bij de VVD. Fuck CDA fuck VVD dit is DHC. Motherfucker met Volkert van der G.''

''Ik ben bezig met het voorbereiden van een liquidatie-bomba actie tegen Hirsi Ali. Dat is mijn reactie voor de woordjes die ze zei op de televisie. Praten over integratie heeft toch geen zin want je blijft een ziekelijk irritatie. Voor jouw vaginale complicatie, bestaat geen vaccinatie of andere medicijn. Je kan beter geen vijand van mij zijn, Den Haag is mijn terrein. Kanker huis-neger steek je met een spies want je bent vies. Je verdiende loon. Je bent een allochtoon met een te hoge toon vieze kloon van een autochtoon. Slet als een skelet''

Volgens vice-premier Gerrit Zalm behoort justitie van dit soort bedreigingen werk te maken, ůůk als ze via internet worden geuit. Een deskundige verklaarde in NOVA dat de tekst van het nummer op meerdere punten onder het strafrecht valt. Onder meer daar waar het gaat om racisme en bedreiging. Op een Somalisch forum heeft iemand de tekst van het nummer neergezet. Op een aantal punten wijkt die iets af van de tekst die in NOVA was te horen, maar de hoofdlijn komt overeen.


Hirsi Ali staat nu al bijna twee jaar onder bewaking vanwege eerdere bedreigingen


-
NOVA wordt vannacht herhaald op Nederland 3 (vanaf 01:00 uur)

Meevaller van half miljard voor staatskas

De winning van aardgas heeft de Staat een meevaller van een half miljard euro opgeleverd. Deze is ontstaan doordat de prijs van aardgas aan de olieprijs is gekoppeld. En de prijs van olie steeg de afgelopen maanden tot recordhoogte. Minister Zalm maakte de meevaller vanmiddag bekend aan de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Fred Crone stelde meteen voor om de meevaller te gebruiken om de AWBZ-premie (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) niet te verlagen. Zalm wil echter geen overhaaste beslissingen nemen. Het liefst wil hij het geld gebruiken om het overheidstekort te verlagen of het geld in een fonds storten voor infrastructurele projecten zoals de Betuwelijn.

Tennis: Uitslagen Wimbledon (29/6)

WimbledonHet was Ladies Day vandaag op het gras van Wimbledon, waarbij de hooggeplaatste speelsters met relatief gemak hun tegenstandsters naar huis stuurden. Op het centre court versloeg de als eerste geplaatste Serena Williams in de vierde ronde met groot gemak de FranÁaise Tatiana Golovin: 6-2 en 6-1.

De daaropvolgende partij op dezelfde baan tussen de Russische Maria Sharapova en de Japanse Ai Sugiyama was een stuk spannender. Beide geplaatste spelers maakten er een spannende kwartfinale van. Sharapova verloor de eerste set met 7-5, maar won de tweede met de zelfde setstand. In de derde en beslissende set kreeg Sharapova in de openingsgame drie breakpunten tegen. Ze wist ze echter allemaal weg te werken, waarna het verzet van de Japanse was gebroken. Sharapova won de set uiteindelijk met 6-1.


Sharapova in haar partij tegen Sugiyama


Ook op Court 1 werden er zowel een kwartfinale als een vierde ronde partij gespeeld. Jennifer Capriati, dit jaar als zevende geplaatst, stuurde redelijk eenvoudig de als tiende geplaatste Russische Nadia Petrova naar huis in twee sets: 6-4 6-4. Capriati speelt nu in de kwartfinale tegen Serena Williams.

De kwartfinale partij ging tussen Lindsey Davenport en een van de verassingen van het toernooi, de ongeplaatste Kroatische Karolina Sprem. Sprem, die eerder al drie geplaatste spelers uit het toernooi sloeg waaronder Venus Williams, was echter een maatje te klein voor Davenport. Ze werd met twee keer 6-2 simpel van de baan geveegd. Davenport zal nu in de halve finale uitkomen tegen Sharapova.

Op Court 2, ook wel de 'graveyard' genoemd, werd de laatste vierde rondepartij in het vrouwentournooi gespeeld. De partij ging tussen de FranÁaise Ameli Mauresmo en de Italiaanse Silvia Farina Elia. Mauresmo bewees haar hoge postie op de plaatsingslijst door in twee sets af te rekenen met haar tegenstandster: 7-5 en 6-3. De FranÁaise moet nu in de kwatfinale uitkomen tegen de Argentijnse Suarez.

Voor morgen staat de partij tussen Sjeng Schalken en Andy Roddick op het programma. Zij zullen volgens de planning na de kwartfinale tussen Mauresmo en Suarez op Court 1 hun opwachting maken.

IsraŽlische vrouw van 64 krijgt kind

dom_blontje, NotAvailable en Wausman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In IsraŽl is gisteren een vrouw op haar 64-ste nog moeder geworden. Ze is ťťn van de oudste vrouwen die ooit een kind op de wereld hebben gezet. Na dertig weken zwangerschap werd het kindje via een keizersnede geboren. De toestand van de vroeggeborene is volgens medici goed en stabiel, aldus de IsraŽlische media. De zwangerschap kwam tot stand met behulp van kunstmatige inseminatie. Het is in IsraŽl niet gebruikelijk dat een dergelijke ingreep nog wordt toegepast bij vrouwen van die leeftijd. In welke kliniek dit heeft plaatsgevonden is verder niet bekend.

Eerder baarde in India een leeftijdsgenoot van de 64-jarige IsraŽlische een kind. In ItaliŽ en de Verenigde Staten werden in 1994 en 1996 ook twee oudere dames moeder; zij waren er een jaartje vroeger bij.

Vodafone mengt zich in sms-prijzenslag

Twisted_TpaU en noudux2000 hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe tweede aanbieder van mobiele telefonie in Nederland, Vodafone, gaat zich vanaf dinsdag ook mengen in de prijzenslag die binnen de branche is uitgebroken rond sms-berichten. Voor bellers met een vooraf betaalde telefoonkaart zakt de prijs per bericht naar 9 cent, met de voorwaarde dat er minimaal 25 berichten worden afgenomen.

Vodafone volgt hiermee marktleider KPN. Die liet de prijs van sms-berichten voor het merk Hi Prepay enkele weken geleden zakken tot 9 cent. Daarop volgde het kleinere Telfort met een prijsverlaging tot 8 cent per bericht

Titel nieuw Harry Potter boek bekend

The_Wicked_Witch, RAILGUNNER en Afrodite hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De titel van het zesde deel uit de reeks over tovenaarsleerling Harry Potter gaat 'Harry Potter and the Half Blood Prince' luiden. Dat heeft een woordvoerder van schrijfster J.K. Rowling bevestigd. De schrijfster heeft de titel geopenbaard op haar website. Om deze te vinden moet je echter wel goed zoeken.

De schrijfster bracht het nieuws nadat er op het Internet verschillende titels circuleerden. In een toelichting op haar site wijst ze suggesties als 'Harry Potter and the Pillar of Storgť' en 'Harry Potter and the Toenail of Icklibogg' verontwaardigd van de hand. The Half Blood Prince was volgens Rowling oorspronkelijk bedoeld als titel voor deel twee uit de serie, dat uiteindelijk als 'The Chamber of Secrets' op de markt kwam. De schrijfster stelt verder dat deel twee belangrijke hints bevat voor de laatste delen van de reeks, en dat weggelaten stukken uit dat deel nu gebruikt worden voor het zesde boek.

Rowling belooft op haar site binnenkort met meer hints te komen. Eťn verklapte ze al vast, 'HBP' is niet Harry Potter of de slechte tovenaar Voldemort. Wanneer het boek uitkomt is nog niet bekend.

Titel Harry Potter
De titel, verborgen op de site van Rowling

24 doden bij helikoptercrash in Sierra Leone

Icoon Buitenlands nieuwsIn het Afrikaanse Sierra Leone is vandaag een helikopter neergestort. De helikopter vervoerde voornamelijk VN-medewerkers. Bij de crash zijn alle 24 inzittenden om het leven gekomen.

De medewerkers van de Verenigde Naties waren op weg van de hoofdstad Freetown naar het westen van het land. De oorzaak van de ramp is nog onduidelijk, het is zeer waarschijnlijk dat het om een ongeluk gaat. Volgens assistenten van Secretaris-Generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties zal er onderzoek worden gedaan naar de oorzaak van de crash.

Sierra Leone wordt al jaren verscheurd door burgeroorlogen. In totaal zijn er ongeveer 11.800 VN-medewerkers in het land om de vrede te bewaren en om het land weer op orde te krijgen.

Uiterst bloedig schooljaar in de VS

dom_blontje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse krant USA Today heeft moeten constateren dat de Verenigde Staten een uiterst bloedig schooljaar achter de rug hebben. In de periode tussen augustus vorig jaar en juni dit jaar zijn er 48 sterfgevallen door geweld gemeld op Amerikaanse scholen. In het jaar daarvoor was het aantal gewelddelicten met dodelijke afloop nog zestien.

Een particulier onderzoeksbureau verzamelt elk jaar alle gegevens over 'schoolgerelateerde sterfgevallen'. In deze categorie vallen ook incidenten buiten de schoolterreinen, bijvoorbeeld tijdens evenementen die door scholen waren georganiseerd buiten de schoolgebouwen.

Er is nog onduidelijkheid over de oorzaak van de toename. Een aantal deskundigen meent dat de oorzaak moet worden gezocht in de toename van het geweld door bendes. Anderen zeggen dat de federale overheid te veel heeft geschrapt in de budgetten voor veiligheidsprojecten op scholen en de bestrijding van de jeugdcriminaliteit. Zij verwijten de regering-Bush dat deze alleen oog zou hebben voor terrorismebestrijding en steeds minder omkijkt naar de veiligheid op Amerikaanse scholen.

Vertrekpremie populair onder asielzoekers

dom_blontje had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek binnenland nieuwsIn de afgelopen week zijn er 21 asielzoekers vrijwillig met een premie vertrokken naar het land van herkomst. Nog eens 34 aanvragen voor de vertrekpremie zijn in behandeling. Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken heeft dit vandaag in de Tweede Kamer gezegd.

Subheader
Vertrekkende asielzoekers krijgen 2300 euro mee


Verdonk maakte vorige week zondag bekend dat de premie voor vrijwillige vertrekkers fors omhoog zou gaan. De verhoging van de vertrekpremie geldt voor alle asielzoekers die vůůr 1 april 2001 in Nederland aankwamen, onder de oude vreemdelingenwet en vrijwillig vertrekken naar het land van herkomst. Een alleenstaande asielzoeker kan een bedrag van 2300 euro meekrijgen. Eerder lag dit bedrag op 1150 euro. Gezinnen kunnen 6000 euro verwachten.

Nederlander dood aangetroffen in Spanje

dom_blontje en Lord_of_Moria hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In de populaire Spaanse badplaats Lloret de Mar is vanochtend een 20-jarige toerist uit Wierden dood aangetroffen. Hoe hij om het leven is gekomen is nog onduidelijk.

De man werd dood aangetroffen in zijn appartement in de kustplaats, die jaarlijks vele toeristen trekt. Hij was er samen met vrienden op vakantie. Momenteel onderzoekt de Spaanse politie of er sprake is van een ongeluk of van een misdrijf.

CD: Nailpin - 12 To Go

Alweer een tijdje geleden heb je misschien op de FP kunnen lezen over de Belgische band Nailpin. Hun eerste single was gratis te downloaden en was nergens te koop, ondanks dat het nummer in de Belgische hitparades stond!

Inmiddels is hun album, 12 To Go, klaar en ligt in de winkels op jullie te wachten. En ik wil al wel verklappen dat liefhebbers van poppunk die winkel maar eens moeten opzoeken!

Raketten missen Ariel Sharon

Icoon Israel / PalestinaRaketten, afgevuurd door Palestijnse militanten, hebben de IsraŽlische minister-president Ariel Sharon gemist. De raketten sloegen ongeveer 200 meter van Sharon in toen hij vanmiddag de stad Sdťrot (in het zuiden van IsraŽl) bezocht, zo meldt een IsraŽlische overheidsfunctionaris.

Subheader
IsraŽlische veiligheidsagenten inspecteren het
terrein waar een van de raketten insloeg


"De raketten zijn ongeveer 150 ŗ 200 meter van de plaats waar de premier, de minister van Defensie, Shaoul Mofaz, en enkele lokale personaliteiten waren samengekomen ingeslagen", aldus de functionaris.

Sharon was naar Sdťrot gekomen naar aanleiding van de dood maandag van twee IsraŽliŽrs, onder wie een kind van drie jaar. Zij werden gedood door een raket die vanuit de Gazastrook werd afgevuurd door militanten van Hamas.

Europees Hof keurt verbod op hoofddoekjes goed

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws De Turkse staat heeft het recht om op universiteiten hoofddoekjes te verbieden. Dit heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dinsdag bepaald. Turkije was door een Turkse studente, Leyla Sahin, voor het Europees Hof gedaagd.

In 1998 weigerde de universiteit van Istanbul om haar in te schrijven als student, vanwege haar hoofddoekje. Sahin was van mening dat het verbod haar in haar recht op vrijheid van godsdienst beperkte. Het Europees Hof heeft de Turkse regering echter in het gelijk gesteld. Volgens het hof is een verbod op religieuze uitingen zoals hoofddoekjes toegestaan om de scheiding tussen staat en kerk en het algemene principe van gelijkheid te bewaken.

Schumi verwachtte titelverlies

Michael Schumacher had de overmacht, die hij tot nu toe heeft dit seizoen, niet verwacht. Hij verwachtte zelfs dit seizoen zijn wereldtitel kwijt te raken.

Voor het seizoen hadden ze bij Ferrari het idee dat andere teams sneller zouden zijn. Schumacher antwoordde op de vraag of hij deze overmacht had verwacht: "Ik dacht echt het tegenovergestelde. Ik dacht dat dit een zeer moeilijk seizoen zou worden."

Hij vervolgde: "We (Ferrari, red.) baseerden onze negatieve verwachting op de data die we hadden. Niet suggereerde dat we een succesvol seizoen zouden hebben."

Nu de andere topteams tegenvallen ziet Michael Schumacher BAR als de belangrijkste concurrent. Hij is verbaasd dat de BAR 006 het op werkelijk alle circuits goed doet.

Geen afgelasting start meer

Tijdens de vergadering van de teambazen en de FIA is iets nieuws afgesproken. De startprocedure zal veranderd worden.

Voortaan zal er niet meer worden besloten de start te stoppen als een rijder aangeeft dat zijn auto is stilgevallen. De start zal gewoon doorgaan en de auto's erachter zullen zich om de auto heen moeten werken.

De vertraging die een afgelasting van de startprocedure betekende, doordat de hele startprocedure opnieuw moest worden afgewerkt, werd als ongewenst beschouwd. Het zwaaien van gele vlaggen bij desbetreffende auto zou genoeg waarschuwing voor de andere coureurs moeten betekenen. Er moet alleen nog worden bekeken wat er moet gebeuren als twee auto's stilvallen.

Wanbetalers verkeersboetes krijgen wielklem

Swolly en Frits.Flits hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Mensen die weigeren boetes voor verkeersovertredingen te betalen krijgen in Overijssel binnenkort een wielklem. Dit heeft de regiopolitie IJsselland dinsdag verklaard. De politie en het Openbaar Ministerie hopen hiermee de weigeraars alsnog tot betaling te dwingen.

Volgens een woordvoerster van het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie is er veel toegestaan als het om het innen van administratief rechterlijke boetes gaat. "Je mag een auto buiten gebruik stellen en je mag zelfs iemand gijzelen als deze categorisch weigert boetes te betalen."

Het gaat hier om mensen die niet reageren op de door het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) verzonden acceptgiro's en correspondentie. Als de boetes alsnog betaald worden, wordt de wielklem weggehaald. Blijft de eigenaar weigeren te betalen dan wordt het voertuig na twee dagen weggesleept, om uiteindelijk na dertig dagen verkocht te worden.

"Spelers Juve gebruikten doping"

Tien spelers van voetbalclub Juventus hebben tussen 1994 en 1998 Epo gebruikt. Dit zegt de Italiaanse wetenschapper Giuseppe D'Onofrio in een rapport dat hij opstelde in opdracht van de Turijnse rechtbank.

D'Onofrio onderzocht de bloedanalyses van tientallen (ex-)Juventus spelers en volgens hem laten de waardes geen ruimte voor twijfel.
Volgens de krant Gazzetta dello Sport gaat het om Alessio Tacchinardi, Alessandro Del Piero, Angelo Di Livio, Angelo Peruzzi, Paolo Montero, Didier Deschamps en Antonio Conte. Zij kregen het dopingmiddel toegediend om sneller van blessures te herstellen of om, als ze gezond waren, beter te spelen.

Man na twee jaar gestopt met hikken

Icoon opmerkelijk nieuws Shane Shafter, een 50-jarige Texaan, is na twee jaar eindelijk gestopt met hikken. De man kreeg de hik na een beroerte. Om de pijn dragelijker te maken kreeg hij tot wel 10 injecties per dag. Soms liet hij zichzelf zelfs overgeven om een half uur van de hik verlost te zijn.

Neurochirurgen van de universiteit van Louisiana hebben nu eindelijk een oplossing gevonden. Een implantaat moet de Vagus-zenuw controleren, die bij irritatie de hik kan veroorzaken. Hiervoor was ook een generator in de borst nodig. Waarschijnlijk raakte deze zenuw na de beroerte van de Texaan permanent geÔrriteerd. Na de operatie heeft de man de hik niet meer gehad.

UEFA legt boetes op

De UEFA heeft de Russische voetbalbond een boete van 10.000 euro opgelegd vanwege de vele gele kaarten tijdens het EK.

De Russische selectie incasseerde in de drie groepswedstrijden maar liefst 13 maal een gele kaart, waarvan er 6 in de laatste groepswedstrijd tegen Griekenland.

Ook de Bulgaarse voetbalbond heeft een boete gekregen. De bond moet 3350 Euro betalen omdat Bulgaarse supporters vuurwerk het veld opgooiden tijdens het duel tegen Italie.

Zweden moet 1350 euro betalen aan de UEFA omdat enkele Zweedse supporters het veld bestormden, nadat Zweden zich in het duel tegen Denemarken, voor de kwartfinales had geplaatst.

Slapende zwerver bijna bij het grofvuil

tongytongylickylicky had ons via de nieuws-submit te melden:

Medewerkers van de Amsterdamse stadsreinigingsdienst hebben vanmorgen bijna een zwerver bij het grofvuil gedaan. De 34-jarige man lag op twee bankstellen te slapen die langs de kant van de weg waren gezet. De vuilophalers zagen de man over het hoofd en lichtten de bankstellen op met een grofvuilgrijper.

De zwerver kwam klem te zitten tussen de banken en werd wakker. Toen de medewerkers de hem hoorden schreeuwen en een arm en een been tussen de banken vandaan zagen komen, stopten ze hun actie. De slaper kwam met een aantal kneuzingen en de schrik vrij.

Bolf wel, JirŠnek niet tegen de Grieken

Rechtsback Martin JirŠnek speelt aankomende donderdag door een blessure niet mee in de halve finale wedstrijd tegen Griekenland.

Maar er was ook goed nieuws, want de blessure van centrale verdediger Renť Bolf bleek na onderzoek door teamarts Petr Krejci dusdanig mee te vallen, dat hij voor aankomende donderdag wel weer fit is. Beide spelers werden afgelopen zondag in de kwart-finale wedstrijd tegen Denemarken gewisseld vanwege een blessure.

De blessure van JirŠnek is goed nieuws voor Ajax-speler Zdenek Grygera, die tegen Denemarken als vervanger kwam en ook tegen Griekenland de meest logische vervanger is.

Larsson tekent bij Barcelona

Nadat eerder al de Monegask Ludovic Giuly en de Braziliaan Belletti werden aangetrokken heeft Barcelona opnieuw een nieuwe speler gecontracteerd. Henrik Larsson speelt volgend seizoen in het Nou Camp stadion.

Larsson moet alleen nog de medische keuring ondergaan alvorens hij zijn handtekening zet onder een ťťnjarig contract, aldus de technisch directeur van Barcelona, Txiki Begiristain. De Zweedse spits komt transfervrij over van het Schotse Celtic, waar hij de afgelopen zeven seizoenen zijn doelpunten maakte.

De oud-Feyenoorder maakte op het EK in Portugal een uitstekende indruk door met 3 doelpunten Zweden naar de kwartfinales te loodsen. Daar werd de ploeg na strafschoppen uitgeschakeld door Nederland. Larsson liet eerder weten alleen nog bij een ťchte topclub te willen spelen of te stoppen met voetballen.

Barcelona is nog niet uitgewinkeld. De algehele verwachting is dat na het Europees Kampioenschap de Portugese spelbepaler Deco eveneens wordt aangetrokken. Met deze nieuwe spelers lijkt de ploeg van trainer Frank Rijkaard een enorme kwaliteitsinjectie te krijgen.

Dit is een pleidooi voor de mooie column

Dinosaur_Sr stuurde via de Columnsubmit de volgende column in:

“Zonder de liefde, warme liefde, waait de wind, de westenwind. Ai, Mariken, Mariken. De Brugge et Gand”. Met aangezette zwoele oewhheh zingt Jacques Brel. O zo mooi, niet om WAT hij zingt, maar HOE hij zingt. Het timbre, de aliteratie, de kadans, het spel van de klanken. “Waait de wind, de westenwind. Ai Mariken, de Brugge et Gand.”

Singapore Airlines breekt record langste vlucht

Icoon Buitenlands nieuws Het wereldrecord van de langste non-stop vlucht in de burgerluchtvaart is opnieuw verbroken door Singapore Airlines. Een speciaal aangepaste Airbus A340-500 legde in 18 uur en 35 minuten de 16.668 kilometen tussen Singapore en New York af. Reizigers tussen de beide steden zullen ongeveer vier uur besparen doordat een tussenlanding in Amsterdam overbodig is geworden. Het vorige record was ook al in handen van Singapore Airlines en werd op 3 februari van dit jaar in ruim zestien uur gevestigd tussen Singapore en Los Angeles.

Door de lange duur van de vlucht waren er veel aanpassingen aan het toestel nodig. Om het de passagiers zo comfortabel mogelijk te maken zijn de stoelen in de economy class (de goedkoopste klasse) verbreed. Bovendien is er extra ruimte in de cabine zodat passagiers de ruimte hebben om de benen te strekken en iets te eten of te drinken in een self-service-snackgebied.

Niet alleen het interieur van het toestel is bijzonder. In 1998 bestelde Singapore Airlines tien vliegtuigen van het type Airbus A340-500, waarvan er vijf direct werden afgenomen. Deze toestellen hebben onder andere langere vleugels en een grotere tankinhoud, cruciaal voor vluchten van deze lengte.

Airbus A340-500 van Singapore Airlines
Een Airbus A340-500 van Singapore Airlines

Een tekening van de layout van het toestel kan op de site van Singapore Airlines bekeken worden.

[update] Tanker met zwavelzuur gekapseisd

Icoon Buitenlands nieuwsEen Duitse tanker geladen met 960 ton zwavelzuur is in de haven van Hamburg gekapseisd nadat de tanker in aanvaring was gekomen met een containership. Bij het ongeluk raakten elf mensen gewond, onder wie twee politieagenten. Allen zijn met brandwonden opgenomen in het ziekenhuis.

Het schip is eigendom van de Norddeutsche Affinerie (ENA), de grootste koperproducent van Europa. Volgens een woordvoerder van ENA kwam het schip op weg naar een overlaad terminal in aanvaring met het containerschip. Bij de aanvaring werd de buitenste romp van het schip doorboord, waarna er water tussen de twee rompen stroomde. Er zou geen gevaar bestaan dat de giftige lading in het water stroomt.

update 15:45
Enkele Duitse radio- en televisiezenders melden dat er toch zwavelzuur in het water is gelekt en er dode vissen boven kwamen drijven.

Een woordvoerder van de brandweer heeft gemeld dat de kapitein van het Duitse schip waarschijnlijk onder invloed van alcohol was op het moment van de aanvaring.


Het gezonken schip steekt nog net boven het water uit

Oudste mens viert 114e verjaardag

Rolandtt, borisz en Sjek hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De oudste mens van de wereld is jarig. Hendrikje van Andel-Schipper uit Hoogeveen wordt vandaag 114 jaar oud. Aan de inwoners van de Drentse plaats is gevraagd de vlag uit te hangen. Sinds 30 mei is Hendrikje de oudste mens op aarde.

In de middag krijgt Van Andel-Schipper bezoek van de burgemeester, de Drentse commissaris van de koningin en een delegatie van haar geliefde voetbalclub Ajax. Daarnaast geeft ze nog een persconferentie in verzorgingstehuis De Westerkim, waar de jarige woont.

Fraude met reisverzekering sneller aangepakt

Icoon Binnenlands nieuws Fraude met reisverzekeringen wordt sinds kort harder en sneller aangepakt. Normaal kwam gesjoemel met de reisverzekering bijna nooit voor de rechter, maar de afgelopen paar maanden zijn er forse boetes uitgedeeld. Dit is mogelijk door een nieuw samenwerkingsverband tussen het Verbond van Verzekeraars en het OM, waarbij de verzekeraars fraude direct aan justitie kunnen doorgeven. Hiervoor is geen tussenkomst van de politie meer nodig.

Tussen juni 2003 en maart 2004 heeft het OM in de regio Zwolle-Lelystad al zo'n driehonderd meldingen van verzekeraars ontvangen. Het gaat voorlopig nog slechts om een proef. In het najaar zal bekeken worden of de snellere aanpak blijft bestaan. De verzekeraars zijn in ieder geval tevreden en overwegen ook fraude met andere verzekeringen op deze manier te gaan aanpakken.

Fraude met reisverzekeringen komt vaak voor. Er worden vaak goederen als gestolen opgegeven die helemaal nooit zijn aangeschaft, of er wordt een veel te hoog aankoopbedrag van de gestolen goederen opgegeven. Met de nieuwe proef krijgt de fraudeur meestal eerst een schikkingsvoorstel wat kan oplopen tot enkele duizenden euro's. Wordt er niet betaald, komt de fraudeur alsnog voor de rechter.

Het is niet bekend hoeveel er in totaal met verzekeringen wordt gefraudeerd in Nederland. "Verzekeraars hanteren wel als vuistregel dat er jaarlijks naar schatting voor een half miljard euro wordt gefraudeerd", aldus een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars.

[update] Amerikaanse soldaat ge?xecuteerd

Icoon Irak nieuwsNieuwszender Al-Jazeera meldt dat Iraakse extremisten een Amerikaanse soldaat hebben doodgeschoten. Het gaat om de 20-jarige Keith Maupin. Hij werd in april gevangengenomen tijdens een aanval op een Amerikaans konvooi ten westen van Bagdad. De soldaat werd doodgeschoten omdat de Verenigde Staten hun beleid in Irak niet gewijzigd hebben, aldus de groep in een geschreven verklaring die de zender in handen kreeg. Ze wilden ook de 'gruweldaden die gepleegd zijn tegen moslim martelaren in Irak' wreken.

Subheader
Keith M. Maupin


Op een videoband is Maupin in zijn uniform te zien terwijl hij praat tegen de camera. Vervolgens is te zien hoe Maupin voor een vers gedolven graf staat. Daarna wordt hij in het hoofd geschoten, aldus de nieuwszender die de executie niet wilde laten zien 'om de gevoelige kijker te beschermen.'

Subheader
Maupin vlak voordat hij in het hoofd wordt geschoten


Update 14:52

De groep die claimt verantwoordelijk te zijn voor de executie noemt zichzelf volgens de BBC 'Het Scherpe Zwaard tegen de Vijanden van God en Zijn Profeet.' De video wordt op dit moment geanalyseerd door het Amerikaanse Ministerie van Defensie om er zeker van te zijn dat het Maupin was die werd geŽxecuteerd, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse leger.

Subheader
Maupin in handen ontvoerders

"Vreemde koepel op Mars heeft een ingang"

Ten noordwesten van de Cydonia-vlakte op Mars, waar volgens sommigen een uitgehouwen gezicht is te zien en een aantal piramiden, bevindt zich de Acidalia-vlakte. In deze vlakte zijn volgens sommigen tunnelsystemen te zien en een kunstmatige koepel die wel wat weg heeft van een golfbal. Een 'onderzoeker' beweert dat er meer aan de hand is met de "koepel".


Op bovenstaande afbeelding is de Cydonia-vlakte te zien, waar volgens sommigen - toen er nog water stroomde op Mars en Mars bewoonbaarder was - een oude beschaving geleefd zou hebben. Er is volgens mensen die geloven in een oude Marsbeschaving een uitgehouwen gezicht te zien, een piramide-complex en een driehoekig waterbassin.

De NASA heeft in 2001 nieuwe foto's van het gezicht gepubliceerd, en heeft verklaard dat het niks anders is dan gezichtsbedrog. Wantrouwigen hebben het het hier niet bij laten zitten, en zeggen nu dat er ten noordwesten van het "piramide-complex" in de Acidalia-vlakte duidelijk tunnelstructuren zijn te zien, en een kunstmatige koepel.


De bovenstaande foto is geknipt uit afbeelding m1501228 van de Mars Global Surveyor van het gebied Acidalia ten noordwesten van Cydonia. Het toont volgens de aanhangers kunstmatige koepels, en tunnelsystemen, die ook door de oude Marsbeschaving gebouwd zouden zijn.

Nieuwe enhancements van het koepelobject laten volgens een 'onderzoeker' zien dat zich ten zuiden van de koepel een soort ingang bevindt waar de Marsbewoners in het gebouw zouden kunnen komen.


Tot nu toe zijn er nog geen scherpere foto's van de "koepel" gepubliceerd.

Trambestuurders mogen geen Oranje kijken

Trambestuurders in Amsterdam mogen tijdens hun werkpauzes woensdagavond niet naar de voetbalwedstrijd Nederland-Portugal kijken. Afgelopen zaterdag werd door het management van het Gemeentelijk Vervoer Bedrijf (GVB) tijdens Nederland-Zweden in een wachthuisje bij ťťn van de lijnen een tv in beslag genomen. Volgens de vakbond AbvaKabo heeft het GVB gedreigd om tijdens de wedstrijd van Oranje tegen Portugal alle wachthuisjes te controleren.

Een woordvoerster van het GVB bestrijdt dat er extra gecontroleerd gaat worden. Desondanks mogen werknemers geen tv kijken tijdens de dienst. "Op de eindpunten zijn maar korte pauzes, daarna moeten de trams weer rijden. En er zijn nu eenmaal afspraken dat daar geen tv wordt gekeken. Het verleden heeft geleerd dat dat beter is," meent Brit Wijkniet van de GVB. Gerard Smit van de vakbond AbvaKabo noemt de inbeslagname 'bespottelijk'. "De lijnmanager van de 9 gaf de assistent-lijnmanager zaterdag opdracht het toestel weg te halen. Bestuurders hebben ons daarover gebeld, want iedereen vindt het maar raar," aldus Smit.

Tsjechie favoriet voor eindzege

TsjechiŽ is volgens de Engelse bookmakers de grote favoriet om het Europees kampioenschap voetbal te winnen. Griekenland is de grote outsider.

Bij de Engelse wedkantoren staat TsjechiŽ genoteerd met 11-8. Voor elke acht pond die men inzet, krijgt men er bij een eindzege van de Tsjechen er elf terug. Portugal staat tweede met 11-5. Nederland wordt iets lager ingeschat, het staat met 5-2 op een derde plaats. Griekenland heeft de minste kans om Europees kampioen te worden, zij staan met 10-1 op de laatste plaats genoteerd.

Komende zondag weten we wie er zich Europees kampioen mag noemen, de halve finales zullen morgen en donderdag worden gespeeld.

Bompakket ontploft in geland vliegtuig Istanbul

Icoon Buitenlands nieuwsHet Turkse persbureau Anatolia meldt dat zich in ťťn toestel van de luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines vandaag, na de landing, een explosie heeft voorgedaan.

Nadat de passagiers waren uitgestapt vond een schoonmaker een pakje. Toen hij het pakje opende ontplofte het. De man is gewond overgebracht naar een ziekenhuis. Het vliegtuig was vanuit Izmir naar Istanbul gevlogen.

Subheader

School voor 'ethisch hacken' een feit

Tobbes had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn het Amerikaanse Los Angeles is een school geopend waarop studenten worden opgeleid tot hackers. De school leert de studenten te 'denken als hackers,' zodat zij in de toekomst bedrijven kunnen helpen tegen computeraanvallen. Dit meldt persbureau Reuters.

De opleiding kost 4000 dollar. Als de studenten slagen mogen zij de titel 'Certified Ethical Hacker' dragen. "Het is ongelofelijk hoe onveilig bedrijfsnetwerken zijn", vertelt docent Ralph Echemendia. "Het is bijna niet voor te stellen hoe makkelijk het is om in te breken in het computersysteem van een bedrijf."

[update] Gijzelnemers in Aken gearresteerd

Icoon Buitenlands nieuwsHet Duitse persbureau DPA meldt dat de Duitse politie maandagmiddag na een schotenwisseling vier gijzelnemers heeft gearresteerd. Ze hadden zich in een huis in Aken verschanst en lieten de twee gegijzelden vrij toen een arrestatieteam het huis bestormde.

Bij een benzinepomp, waar enkele schoten werden afgevuurd, werd een eerste gijzelnemer gearresteerd. De drie andere daders vluchtten richting Nederland, waar ze vlak voor de Nederlandse grens een huis binnendrongen.

Update dinsdag 12:17

Subheader
Eťn van de gearresteerde gijzelnemers


De gijzeling begon tijdens een routinecontrole door de politie bij een benzinepomp. Tijdens de controle van de BMW, waarbij het viertal (drie mannen en ťťn vrouw) buiten de auto stond, werd een schot gelost. De politie wist de vrouw te arresteren. De drie andere mannen dwongen een echtpaar, dat stond te tanken, in hun auto te stappen. Op hun vlucht veroorzaakten de gijzelnemers een aanrijding waarbij een vrouw lichtgewond raakte. Daarna vluchtten de daders met de gijzelaars richting Aken en schoten diverse malen op de achtervolgende politie.

Niet ver van de Vaalser Strasse ging de BMW kapot. Het drietal liet de gijzelaars gaan en ging te voet verder. De mannen probeerden vervolgens een passerende bestuurder zijn Mercedes afhandig te maken. De politie kon niet zeggen of dit ook gelukt was. De mannen drongen daarna een apotheek aan de Vaalser Strasse binnen. ''Verder dan het trappenhuis kwamen ze niet, omdat alle deuren op de eerste en de bovenste verdieping gesloten bleven,'' aldus eigenaresse Y. Noelpreiss.

Vervolgens omsingelde een speciale commando-eenheid uit DŁsseldorf het pand waarna het drietal zich overgaf. De politie kan nog niets zeggen over de nationaliteit van het viertal en het motief voor de vlucht en gijzeling omdat de verhoren nog bezig zijn. Tijdens de doorzoeking van het pand trof de politie twee wapens aan. Enkele uren was de wijde omgeving afgezet. De Nederlandse politie bewaakte samen met de marechaussee de grensovergang om te voorkomen dat de gijzelnemers Nederland binnen zouden vluchten.

Gewonden bij dom voorval met snijbrander

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsBij een explosie tijdens een zogenaamde 'drag race' zijn in Kenosha County (Wisconsin, VS) drie gewonden gevallen. Het ongeluk gebeurde in de pits toen de 19-jarige James Williams een snijbrander gebruikte om een 200 liter brandstofvat door te snijden. Williams was in de veronderstelling dat het vat leeg was, maar deze bevatte echter nog 'een klein beetje' methanol en de nodige dampen.

De actie met de snijbrander zorgde er voor dat de bodem uit het vat werd geslagen en het vat werd gelanceerd richting de tribunes. Daar belandde het op het hoofd van een 15-jarige jongen. Hij werd gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Williams liep bij zijn snijbrand actie derdegraads brandwonden op, maar ook een 13-jarig meisje wat op dat moment voorbij liep raakte gewond aan haar armen en benen.

"Snelheid F1 moet omlaag"

De FIA heeft bij de Formule 1 teams aangegeven dat de snelheid van de auto's omlaag moet. Dit doet de FIA om de risico's van crashes met hoge snelheid te verlagen.

De president van de FIA, Max Mosley, geeft de teams twee maanden met plannen te komen om de wagens langzamer te laten rijden. Hij wil dat alle teams hun motorcapaciteit verlagen van een V10 drie liter naar V8 2.4 liter motoren. "Dit is meteen de belangrijkste verandering, misschien zullen er uit deze verandering, nieuwe veranderingen volgen.", aldus Max Mosley.

Franse Tourteams bekend

Drie Franse ploegen hebben hun officiŽle tourselectie bekend gemaakt. Het geplaagde Cofidis met ondermeer Moncoutiť, R.A.G.T. aangevoerd door Rinero en AG2R van Jaan Kirsipuu.

Cofidis
Frťdťric Bessy, Jimmy Casper, Christophe Edaleine, Jimmy Engoulvent, Dmitriy Fofonov, David Moncoutiť, Stuart O'Grady, Janek Tombak en Matthew White

R.A.G.T.
Guillaume Auger, Pierre Bourquenoud, Gilles Bouvard, Sylvain Calzati, Frťdťric Finot, Christophe Laurent, Ludovic Martin, Christophe Rinero en Eddy Seigneur

AG2R Prťvoyance
Mikel Astarloza, Laurent Brochard, Samuel Dumoulin, Stťphane Goubert, Jaan Kirsipuu, Yuriy Krivtsov, Jean-Patrick Nazon, Nicolas Portal en Mark Scanlon.

TsjechiŽ favoriet voor eindzege EK

Icon EK 2004 PortugalTsjechiŽ is volgens de Engelse bookmakers de grote favoriet om het Europees kampioenschap voetbal te winnen. Griekenland is de grote outsider.

Bij de Engelse wedkantoren staat TsjechiŽ genoteerd met 11-8. Voor elke acht pond die men inzet, krijgt men er bij een eindzege van de Tsjechen er elf terug. Portugal staat tweede met 11-5. Nederland wordt iets lager ingeschat, het staat met 5-2 op een derde plaats. Griekenland heeft de minste kans om Europees kampioen te worden, zij staan met 10-1 op de laatste plaats genoteerd.

Komende zondag weten we wie er zich Europees kampioen mag noemen, de halve finales zullen morgen en donderdag worden gespeeld.

Opsporen radardetectoren simpel

De politie heeft de afgelopen maanden al 600 automobilisten weten op te pakken met een radardetector, door gebruik te maken van een RDD (radardetector-detector). Fabrikanten van radardetectoren adverteren danwel met de leuze dat hun nieuwste detectoren, met prijzen oplopend tot 1000 euro, niet te traceren zijn. In de praktijk blijkt dit niet te kloppen.

Volgens een hoofdagent van het verkeershandhavingsteam (VHT) in Noord-Holland Noord zijn juist de oude grote radardetectoren met de RDD moeilijker te traceren dan de nieuwste kleine geavanceerde exemplaren: ''Die oude stingers, 'lekken' signalen, maar dat doen bijvoorbeeld de vele gsm-zenders ook. Dat levert erg veel knipperende lichtjes en geluid op uit de RDD, zonder dat duidelijk is waar het precies vandaan komt. De nieuwe kleine detectoren daarentegen veroorzaken een sterk signaal. Je ziet meestal ook dat de automobilist het verklikkerkastje snel wil verstoppen onder zijn stoel of in een tas.''

De boete op het bezit van een radardetector bedraagt 250 euro. Bovendien wordt de detector in beslag genomen. Ook wordt deel 1 van het kentekenbewijs ingevorderd. De bestuurder moet binnen een maand de zender laten verwijderen. Die ingreep moet hij op het bureau tonen en het bewijsmateriaal afgeven. Van dwarsliggers wordt het kentekenbewijs vernietigd. De auto moet dan een herkeuring ondergaan.

Het verbod op een radardetector dateert van 1 januari dit jaar. Ons land schaarde zich daarmee in de rij met BelgiŽ, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg en Zweden. Het verbod is ingesteld om de verkeersveiligheid te vergroten. Uit de praktijk zou blijken dat automobilisten de detectoren hebben aangeschaft om niet gehinderd door snelheidsradar en lasergun hard te kunnen rijden.

Op 16 juli dient een proefproces omtrent het verbod op de radardetector.

Energieverspilling door EK vlaggetjes

Hanz0 had ons via de nieuws-submit te melden:

Zolang het oranje-elftal er nog niet uit ligt, blijf je ze zien: automobilisten die hun auto opleuken met een keur aan EK artikelen. Nu heeft men berekend dat als je gedurende het hele EK met oranje vlaggetjes op je autodak rondrijdt, je daarmee meehelpt om in totaal zo'n vijf miljoen liter extra brandstof te verbruiken.

In Engeland deed het fenomeen 'voetbalgekte' zeker niet onder voor die in Nederland en daarom besloten onderzoekers in de aerodynamica in opdracht van het BBC-programma Top Gear een aantal auto's met twee vlaggetjes in de windtunnel te zetten en deze aan een test te onderwerpen. Gemiddeld verloren de auto's hierbij vier pk aan vermogen, wat omgerekend zorgt voor twee procent extra brandstofverbruik. Op een totaal van zeker drie miljoen Engelse auto's die met tenminste ťťn vlaggetje rondrijden en gemiddeld 16.000 kilometer per jaar rijden, kwamen de onderzoekers uit op een totaal brandstofverlies van ruim 20 miljoen liter gedurende het EK.

Voor Nederland werd dit omgerekend naar de situatie waarbij het per auto met twee oranje vlaggetjes zou gaan om ruim vijf miljoen liter, oftewel 6,75 liter per auto. Deze berekeningen komen van het blad Automobiel Management.

Boek: Empire Falls - Richard Russo

Empire Falls is een klein stadje in Maine. Jaren geleden bestond er een bloeiende industrie, nu is daar nauwelijks iets meer van over. Miles Roby probeert tegen beter weten in zijn hoofd boven water te houden in de Empire Grill (een restaurant).

In 2002 won dit boek de Pulitzer Prize in de categorie Fiction.Richard Russo - Empire Falls
Oorspronkelijke titel: Empire Falls
Vertaling: Sandra van de Ven
Uitgeverij Signature
ISBN 90 5672 116 X
Paperback, 582 blz.
EUR 24,95

Man schrapt scheldwoorden uit bibliotheekboeken

Een Amerikaanse man is veroordeeld tot het betalen van een boete, nadat hij drie jaar lang scheldwoorden had doorstreept in boeken van de plaatselijke bibliotheek. Het bibliotheekpersoneel had al die tijd niets gemerkt.

De 79-jarige gepensioneerde oorlogsveteraan leende in totaal honderden boeken van de bibliotheek van Glens Falls. Alle boeken doorzocht hij grondig op zoek naar scheldwoorden. Alle scheldwoorden die hij tegenkwam schrapte hij zonder pardon. Naar verluidt schreef hij in plaats van de scheldwoorden verwijzingen naar bijbelverzen.

STER verdient goed aan EK voetbal

De STER, het reclamebedrijf van de publieke omroepen, verdient goed aan het EK voetbal. Een spotje van dertig seconden in de rust van Portugal - Nederland zal 78.000 euro kosten. Dat is het hoogste tarief dat de STER ooit in rekening heeft gebracht. Mocht Oranje de finale bereiken, dan zal dit bedrag nog verder oplopen naar 88.000 euro.

De Publieke Omroep behaalt goede martkaandelen door het EK voetbal. De drie publieke zenders hadden vorige week samen maar liefst een marktaandeel van 50,8 procent. Nederland 2, de zender waar het voetbal op wordt uitgezonden, had een marktaandeel van 38,9 procent. Nederland 1 behaalde een aandeel van 7,8 en Nederland 3 van 4,1 procent.

De commerciŽle zenders waren vorige week opgeteld goed voor een marktaandeel van 30,3 procent. HMG had een aandeel van 18,9 procent (RTL4: 12,3 procent; RTL5: 3,9 procent en Yorin: 2,7 procent) en SBS behaalde met zijn zenders een aandeel van 11,4 procent (SBS6: 6,2 procent; Net5: 3,2 procent en Veronica: 2,0 procent).

'BNN mag in publieke bestel blijven'

Jongerenomroep BNN lijkt gered. Het Algemeen Dagblad bericht morgen dat uit bronnen rond het kabinet is vernomen dat de Eerste Kamer toch zal instemmen met een wetswijziging die het voor omroepen die minder dan 300.000 leden hebben mogelijk zal maken om uit te zenden. BNN valt met 224.000 leden binnen deze wet en mag dan in het publieke bestel blijven.

Staatssecretaris Van der Laan (Media) heeft de Senaatsfractie van het CDA weten te overtuigen van haar gelijk. De fractie wil nu echter wel dat er een breed debat komt over de publieke omroep. De PvdA lijkt zich hier nu bij aan te sluiten.

De nieuwe uitzendlicentie zal afgegeven worden voor drie jaar en gaat voor alle omroepen gelden.

CD: Don Diablo - 2faced

Chemical? Funky techno? Trance? Urban? Zelf heb ik werkelijk geen idee in welk hokje ik Don Diablo zou stoppen. Dus daarom stop ik hem dan ook maar niet in een hokje. Is hij een genie in mixen? Of gewoon een gek die wat probeert? Eťn ding is zeker, hij heeft zijn eigen stijl in ieder geval gecreŽerd. Hij kreeg overal de stempel “harde DJ” op zijn hoofd maar niets is minder waar en dat bewijs hij met 2faced. Dit album kreeg ik vorige week binnen tijd dus voor een review. Wil jij weten hoe dit album is? Lees dan verder…

Nieuwe UCI-ranking

Paolo Bettini is de nieuwe nummer ťťn in de officiŽle UCI-ranking, ten koste van sprinter Erik Zabel. De ploegenranking wordt opnieuw aangevoerd door het Deense Team CSC voor Saeco, dat na de Giro niet heeft kunnen bevestigen.

Voor Erik Zabel is het weer wachten op een nieuwe zege en moet nu ook de Italianen Petacchi en Bettini in de UCI-ranking laten voorgaan. Die andere Duitser, Jan Ullrich, duikt dankzij zijn overwinning in de tour de Suisse de top tien weer binnen. Hij staat nu negende net voor eerste Nederlander Michael Boogerd. Grote verliezer is Alexander Vinokourov, die door blessureleed maar liefst negentien plaatsen zakt en nu pas 29ste staat.

Top twintig algemeen klassement
1 (2) BETTINI Paolo (QSD, ITA) 2191.00
2 (3) PETACCHI Alessandro (FAS, ITA) 2137.00
3 (1) ZABEL Erik (TMO, DUI) 2114.00
4 (4) REBELLIN Davide (GST, ITA) 1980.00
5 (5) VALVERDE BELMONTE Alejandro (KEL, SPA) 1893.00
6 (6) CUNEGO Damiano (SAE, ITA) 1675.00
7 (7) ARMSTRONG Lance (USP, USA) 1592.00
8 (8) MAYO DIEZ Iban (EUS, SPA) 1440.00
9 (15) ULLRICH Jan (TMO, DUI) 1395.00
10 (9) BOOGERD Michael (RAB, NED) 1364.00
11 (27) PERDIGUERO Miguel Angel (SDV, SPA) 1316.00
12 (13) BOONEN Tom (QSD, BEL) 1308.00
13 (11) VOIGT Jens (CSC, Dui) 1278.60
14 (17) MCEWEN Robbie (LOT, AUS) 1170.00
15 (16) HAMILTON Tyler (PHO, USA) 1159.20
16 (14) ESP19760215 FREIRE GOMEZ Oscar (RAB ESP 28 1136.00
17 (18) DI LUCA Danilo (SAE, ITA) 1133.00
18 (20) NOZAL Isidro (LST, SPA) 1121.00
19 (23) MCGEE Bradley (FDJ, AUS) 1105.00
20 (19) HONCHAR Serhiy (DeN, OEK) 1042.50
43 (53) VAN HEESWIJK Max (USP, NED) 721.00
74 (84) DEKKER Erik (RAB, NED) 540.00
84 (91) VAN DIJCK Stefan (LOT, NED) 495.00

Top tien ploegenklassement:
1 (2) TEAM CSC DEN 4755.00
2 (1) SAECO ITA 4613.00
3 (3) GEROLSTEINER GER 4398.75
4 (4) T-MOBILE TEAM GER 4397.00
5 (5) RABOBANK NED 4037.00
6 (6) PHONAK HEARING SYSTEMS SUI 3930.00
7 (8) FASSA BORTOLO ITA 3873.00
8 (9) QUICK STEP - DAVITAMON BEL 3828.00
9 (7) EUSKALTEL - EUSKADI ESP 3772.25
10 (11) SAUNIER DUVAL - PRODIR ESP 3547.00
29 (29) BANKGIROLOTERIJ NED 585.00

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.