Film: Luther

Bliksem. Donder. Een man strompelt vol angst over een zandweg ergens in de zestiende eeuw. De storm woedt in volle hevigheid en de man vreest voor zijn leven. Hij roept Sint Anna en God aan om hem te redden, en zo geschiedde. Deze man is Luther, een rechtenstudent. Hij is zo ontzettend dankbaar dat hij gespaard is gebleven, dat hij besluit zijn leven aan God te wijden en in het klooster te gaan. Hij stort zich vol ijver op zijn nieuwe bestaan en wordt al snel opgemerkt als mogelijke priester.


Helaas gaat zijn eerste misdienst hem niet zo goed af, hij trilt en morst op het altaar. Zijn mentor besluit hem op tocht naar Rome te sturen, om wat van de wereld te zien en tot rust te komen. Zijn bezoek aan het centrum van de kerk is niet wat hij hoopte, Luther komt van een koude kermis thuis. Overal worden aflaten verkocht, waarmee de kerk zichzelf verrijkt ten koste van de armen. Voor geld kun je voor jezelf, je familie of wie dan ook een plekje in de hemel regelen en dit schokt de rechtschapen Luther.


Voor hem was dit de druppel. Waar is de kerk mee bezig? Aflaten, relikwieën en wat nog niet meer, dat stuit hem tegen de borst. Hij gelooft niet in een strenge God, maar in een God die lief heeft en dat druist in tegen alle dingen die hij ooit geleerd heeft. Luther weet gewoon niet wat hij precies met zichzelf aanmoet, verscheurd door twijfel. Maar uiteindelijk maakt hij 95 stellingen over hoe de kerk zou moeten zijn, waarmee hij lijnrecht tegenover Rome komt te staan. Zijn mentor waarschuwt hem om ermee te stoppen. Het zou zijn leven kunnen kosten. maar Luther gaat door. Hij moet. Maar staat hij er niet alleen voor? Wat zullen de gevolgen zijn?