FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 6 juni 2004

Man rijdt met auto restaurant binnen

In Engeland is een Duitse man op een wel heel aparte manier een Grieks restaurant binnengekomen, aldus een Pakistaanse krant. Hij was dwars door de muur gereden met zijn auto, waarna hij zijn bestelling opgaf.

De politie van Wilster die door de restauranteigenaar gebeld was trof de man aan die rustig zijn maaltijd aan het verorberen was. De 63-jarige man verklaarde dat hij per ongeluk op het gaspedaal gedrukt had in plaats van op de rem toen hij wilde parkeren. Hij reed toen door een glazen muur en kwam tot stilstand voor een gedekte tafel, waar de man rustig plaats aan nam.

Er waren geen gewonden gevallen, maar de crash veroorzaakte een schade van 2000 pond. Nadat er proces-verbaal opgemaakt was, vervolgde de man rustig zijn maaltijd.

CD: Madvillain - Madvillainy

PBW1 Begin vorig jaar werden de geruchten steeds hardnekkiger. Ze zouden samen een album maken en deze keer zou het album daadwerkelijk uitgebracht worden. Over wie ik het heb? Otis Jackson Jr. en Daniel Dumile, beter bekend als Madlib en MF Doom. Deze twee grootheden binnen de Hiphop-scene hebben onder de naam Madvillain het album Madvillainy uitgebracht. FOK! luisterde het album voor je en schreef er een recensie over.

Marco Borsato en Frans Bauer in ťťn reclame

Belwinkel BelCompany brengt binnenkort een spotje op televisie met Marco Borsato en Frans Bauer daarin. Hoe de spot met de twee zangers eruit gaat zien, is nog niet bekend.

Frans Bauer heeft nog nooit in een reclame-spot gespeeld. Naar eigen zeggen heeft hij erg genoten van de opnamen en de samenwerking met zijn collega Marco Borsato. De spot zal op 9 juni voor het eerst te zien zijn in de Rotterdamse Kuip tijdens een concert van Borsato.

Brand in sportzaal Huizen

Meerdere FOK!-kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

In Huizen (Noord-Holland) heeft in de sportzaal van de middelbare school SG Huizermaat een grote brand gewoed. De sportzaal is helemaal ingestort. Er was niemand in het gebouw aanwezig op het moment van de brand en er zijn geen gewonden.

Vanaf meerdere plekken was vanaf ongeveer 20:30 uur een grote rookontwikkeling te zien. Honderden mensen stroomden toe, ook de politie en brandweer waren spoedig ter plaatse. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar het schoolgebouw. Rond 11 uur werd het sein 'brand meester' gegeven en begon de brandweer met nablussen.

De brand is waarschijnlijk aangestoken, er zijn de afgelopen weken al meer pogingen daartoe gedaan.

Hier een filmpje van de brand. Met dank aan huizerforum.nl.
Hieronder enkele foto's, met dank aan nlboy en Flem.


Autodieven gijzelen man

Een 24-jarige inwoner uit Baarlo is dit weekend slachtoffer geworden van een gijzeling door een stel autodieven. Dit maakte de politie zondag bekend. De drie kwamen naar een auto kijken die de man te koop had aangeboden. Er zou een proefrit gemaakt worden van en naar het station in Venlo.

Onderweg nam de mogelijke koper een andere route, terwijl de eigenaar werd bedreigd met een mes. Niet veel later werd de eigenaar gedwongen om uit te stappen, waarna zijn handen en voeten werden vastgebonden. De mobiele telefoon die hij bij zich had moest hij samen met zijn portemonnee aan de dieven afgeven. Ondanks de geboeide toestand van de man, wist hij zich te bevrijden om met hulp van een voorbijganger de politie te alarmeren. Deze heeft met speurhonden de plek onderzocht waar de man uit moest stappen.

De politie liet weten dat extra onderzoek volgt.

Albers tweede op de Lausitzring

Mercedes-coureur Garry Paffet heeft de vierde DTM-race van dit seizoen op zijn naam geschreven. De Brit, die van de zevende startpositie was vertrokken, wist in de 21ste ronde de leiding over te pakken van de Zweed EkstrŲm. Na een prachtig gevecht om de tweede plaats tussen EkstrŲm en Albers wist de Zweed uiteindelijk de race op de tweede positie te beeindigen.

Albers die vanaf pole-position de race mocht starten verloor hem eigenlijk al in het begin. De Noord-Hollannder wist zijn eerst pole-position in zijn DTM-carierre niet te verzilveren. Al in de eerste bocht haalde EkstrŲm hem in. Waarna ook Garry Paffet in de tweede ronde Albers inhaalde en hem naar de derde positie verwees.

De start was overigens een enorme chaos, waarbij oud F1-coureur Heinz-Harald Frentzen in aanraking met de bandenstapels kwam en zijn auto beschadigde.

Na de tweede pitsstop had Albers vijf seconden achterstand op EkstrŲm, binnen tien ronden wist hij echter de achterstand goed te maken. Tot twee keer toe wist Albers zelfs de Zweed kortstondig voorbij te steken maar uiteindelijk kwam hij toch als derde over de streep.

Na vier races staat de Nederlander samen met EkstrŲm gedeeld eerste in het kampioenschap met zeven punten voorsprong op Paffet en zelfs 21 punten voorsprong op de nummer vier, Martin Tomczyk.

Update:
Vanavond is bekend gemaakt dat Gary Paffet is gediskwalificeerd door de wedstrijdleiding. De Mercedes van Paffet viel direct na de finish stil en kon daardoor niet meer gewogen worden. Verder was er minder dan anderhalve liter benzine aan boord, de minimale hoeveelheid die verplicht is. Hierdoor is Mattias EkstrŲm de winaar van de race op de Lausitzring en is Albers als tweede gekwalificeerd. Het team van Paffet is in beroep gegaan tegen de beslissing van de wedstrijdleiding.

Havenbeveiliging Amerika nog drastischer omhoog

Icoon Buitenlands nieuwsSinds de aanslagen op 11 september is de beveiliging van havens in Amerika drastisch opgevoerd. De kustwacht krijgt steeds betere technologische middelen tot zijn beschikking om te surveilleren en te inspecteren. Vanaf 1 juli gaan er nog strengere veiligheidsregels gelden.


De kustwacht escorteert al ieder schip dat de havens in en uit vaart en nu test ze in Miami een netwerk van bewakingscamera's die schepen in Amerikaanse wateren inspecteren. Als dit werkt, zal het programma worden uitgebreid naar andere havens.

De nieuwe beveiligingsregels die op 1 juli ingaan verplichten elk schip en elke haven tot het opstellen van een veiligheidsplan. Naast x-rays en metaaldetectors denken sommige maatschappijen aan het invoegen van digitale foto's van passagiers in hun 'boarding-pas.' ''We wisselen gegevens van de passagiers uit met de federale autoriteiten'', zegt kapitein Bill Wright van de Royal Caribbean/Celebrity Cruises. ''Ze kunnen dan in hun database controleren of we geen terroristen aan boord hebben.''

Beveiligingsexperts zeggen dat deze combinatie van verbeterd speurwerk en fysieke opsporing leidt tot verhoging van de veiligheid. Daarvoor moeten wel nog enkele gaten in de beveiliging van de havens worden gedicht.

Subheader
De kustwacht is zwaar bewapend

[update] 'Gazaplan Sharon heeft meerderheid binnen kabinet'

Het omstreden Gazaplan van de IsraŽlische premier Sharon kan binnen zijn kabinet rekenen op een meerderheid. Dit meldt de IsraŽlische krant Haaretz. Het plan houdt in dat IsraŽl zich volledig terugtrekt uit de Gazastrook en alle nederzettingen van kolonisten ontmantelt.

De krant weet te melden dat Sharon een compromis met opstandige ministers in zijn eigen Likudpartij heeft bereikt. Daardoor zouden nu veertien bewindslieden voor en zeven ministers tegen het plan zijn. Eerder deze week ontsloeg Sharon nog twee ultrarechtse ministers uit zijn kabinet om aan een meerderheid te komen.

Het is de verwachting dat het kabinet later vandaag een definitieve beslissing neemt over het plan. Mocht het kabinet inderdaad het plan goedkeuren, dan zal IsraŽl beginnen met de terugtrekking van het IsraŽlische leger. De ontmanteling van joodse nederzettingen zou vanaf maart 2005 gefaseerd kunnen gaan plaatsvinden.

Update 21:50 uur
Het Gazaplan is in uitgeklede vorm door het kabinet geaccepteerd. Het IsraŽlische leger zal zich terugtrekken uit de Gazastrook. Over de ontmanteling is echter geen beslissing genomen. Pas komend jaar zal een eindbesluit vallen over de grensposten en de nederzettingen.

Armstrong wil door in 2005

Lance Armstrong heeft op de eerste dag van de Dauphinť Libťrť aangegeven dat hij in 2005 door wil als wielrenner. Als er een nieuwe sponsor gevonden wordt gaat hij door.

De 33-jarige Amerikaan laat er geen onduidelijkheid meer over bestaan, terwijl hij in het voorjaar toch zeker niets wilde bevestigen. Wanneer er een vervangende sponsor gevonden wordt voor de scheidende hoofdsponsor US Postal dan wil hij met hetzelfde team doorgaan in 2005.

Over de komende Tour maakt hij zich geen zorgen. Hij voelt zich beter in vorm dan ooit, zeker mentaal staat hij er beter voor. Vooral door de angst om te verliezen en gedachten om op de Champs Elysees in het geel te rijden maakt hem scherper dan in het verleden. "Ik stond vijf maal op het podium in Parijs als winnaar, de gedachte dat daar iemand anders zou staan als eindwinnaar is als een ware nachtmerrie."

Voetbal: Hongarije zet Duitsland voor schut

TPCE had ons via de nieuws-submit te melden:

EK VoetbalOok met Duitsland, op 15 juni de eerste tegenstander van Oranje, gaat het niet zo best tijdens de voorbereiding op het EK voetbal in Portugal. De ploeg van Rudi VŲller verloor vandaag met 0-2 van Hongarije. De wedstrijd werd gespeeld in het Fritz-Walter-Stadion in Kaiserslautern.

In de zevende minuut kwam Hongarije op een 0-1 voorsprong door SŠndor Torghelle, nadat de mogelijke opvolger van Mateja Kezman bij PSV in de tweede minuut al een enorme kans had gemist. Nog in de eerste helft verdubbelde diezelfde Torghelle de voorsprong van de Hongaren. Na rust had Duitsland voortdurend druk op het doel van Hongarije, maar 'Die Mannschaft' kwam niet tot scoren waardoor de 0-2 nederlaag een feit was.

Nadat gisteren het Nederlands Elftal onder luid gefluit het veld verliet, viel Duitsland dit vandaag ten deel. De ruim 35.000 toeschouwers lieten hun onvrede duidelijk merken. Saillant detail bij deze overwinning van Hongarije is dat de ploeg getraind wordt door de Duitse recordinternational Lothar Mattheus.

Meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager!

'Betaald voetbal is gesubsidieerd voetbal'

calvobbes herschreef en submitte het volgende bericht:

KNVBUit een onderzoek van de TV programma's Netwerk en Reporter blijkt dat de overheidssteun voor voetbalclubs het laatste anderhalf jaar explosief is gestegen. Er zou volgens het programma in 2003 en de eerste helft van 2004 ongeveer 150 miljoen euro naar noodlijdende clubs zijn gegaan.

Volgens een eerder onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is er in de periode 1992 tot 2002 in totaal 'slechts' 255 miljoen euro door overheidsinstanties in diverse voetbalclubs is gestoken. De overheidssteun bestaat uit giften, subsidies, leningen en bankgaranties. Daarnaast namen veel gemeenten ook de stadions van de clubs over, daarmee was in de afgelopen jaren een bedrag van 85 miljoen gemoeid.

Oud-KNVB-bestuurder Martin van Rooijen is van mening dat er geen sprake meer is van betaald voetbal: "Betaald voetbal is gesubsidieerd voetbal geworden". Hij is van mening dat clubs de belastingbetaler op laten draaien voor hun financiŽle problemen en dat de KNVB moet ingrijpen. "Als de KNVB niet orde op zaken stelt, dan komt de zwarte Piet telkens bij de samenleving terecht." Volgens Van Rooijen moet de KNVB geen licentie meer afgeven aan clubs die het financieel niet allemaal op orde hebben.

'Helft van de clubs moet verdwijnen'
Roel Bellens, een Belgische econoom die betrokken was bij de sanering van het Belgische profvoetbal, is van mening dat de Nederlandse samenleving teveel betaalt aan voetbalclubs om de exploitatie gezond te houden. Hij vindt dat de helft van de 37 voetbalclubs moet verdwijnen en de gemeentes niet zo makkelijk de geldkraan open moeten zetten. Het financieel steunen van de voetbalclubs is volgens Bellens 'competitievervalsing'.

Vrouwen stelen de show tijdens MTV Movie Awards

MTVVrouwen zijn de grote winnaars geworden van de MTV Movie Awards die gisteren in CaliforniŽ (VS) werden opgenomen. Uma Thurman werd verkozen tot de beste vrouwelijke hoofdrolspeelster voor haar rol in de film 'Kill Bill vol. 1' en won daarmee de hoofdprijs. De prijs voor de beste mannelijke hoofdrol ging naar Johnny Depp voor zijn rol in 'Pirates of the Caribbean'.

De show wordt 10 juni uitgezonden op de muziekzender. De 17-jarige Lindsay Lohan, bekend van de films Mean Girls en Freaky Friday, presenteert het programma.

De prijs voor de beste film ging naar 'The Lord of the Rings: The Return of the King'. Verdere winnaars waren onder andere Drew Barrymore, Adam Sandler en Shawn Ashmore.

Blamage Duitsers tegen Hongarije

Ook Duitsland, op 15 juni de eerste tegenstander van Oranje op het EK, kwam vandaag in actie. De ploeg van Rudi VŲller verloor op de Betzenberg met 2-0 van Hongarije.

In de 7e minuut kwam Hongarije op een 1-0 voorsprong door SŠndor Torghelle, nadat de mogelijke opvolger van Mateja Kezman bij PSV in de tweede minuut al een enorme kans had gemist. Nog in de eerste helft verdubbelde diezelfde Torghelle de voorsprong van de Hongaren. Na rust had Duitsland voortdurend druk op het doel van Hongarije, maar "Die Mannschaft" kwam niet tot scoren waardoor de 2-0 nederlaag een feit was.

Nadat gisteren het Nederlands Elftal onder luid gefluit het veld verliet, viel Duitsland dit vandaag ten deel. De ruim 35.000 toeschouwers lieten hun onvrede duidelijk merken. Saillant detail bij deze overwinning van Hongarije is dat de ploeg getraind wordt door Lothar Mattheus.

Parachutist zwaargewond na val

Een 27-jarige man uit Eindhoven is zwaargewond geraakt omdat zijn parachute onvoldoende opende. Zijn val werd volgens het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) gebroken door boomtoppen waarin hij terechtkwam.

Nadat de man vlakbij vliegveld Lelystad was gesprongen bleek dat de hoofdparachute niet volledig opende. Hierdoor was deze moeilijk te besturen en kreeg de man een te hoge valsnelheid. Ook het gebruik van een reserveparachute bleek niet afdoende. De parachutist, die bezig was met zijn derde sprong, liep rug-, borst- en nekletsel op. De KLPD heeft een onderzoek naar het ongeval ingesteld.

TsjechiŽ op koers voor EK

TsjechiŽ lijkt weinig problemen te hebben in aanloop naar het EK in Portugal. Nadat afgelopen week al met 3-1 van Bulgarije werd gewonnen, werd vandaag Estland met 2-0 verslagen.

Grote man bij de Tsjechen was Milan Baros. De spits van Liverpool kreeg een basisplaats toebedeeld en betaalde al na zes minuten dat vertrouwen terug door na een pass van Tomas Rosicky de openingstreffer voor zijn rekening te nemen. Diezelfde Rosicky schoot in de 22e minuut op de lat, waarna Baros in de rebound zijn tweede treffer en zijn 16e interlanddoelpunt van de avond liet noteren.

Baros verdween niet veel later van het veld met een niet al te ernstige oogblessure. BrŁckner wisselde in de pauze negen spelers, waarna de tweede helft niet veel voorstelde.

Letland niet langs Azerbeidzjan

Letland is er niet in geslaagd te winnen van Azerbeidjan. De derde tegenstander van Oranje tijdens het EK kwam niet verder dan een 2-2 gelijkspel.

Vlak voor het eindsignaal keek Letland nog tegen een 1-2 achterstand aan. Maris Verpakovskis had Letland in de 53e minuut nog wel op voorsprong gezet, maar doelpunten van Emin Gulijev en Goerbanov zorgden ervoor dat Azerbeidjan op voorsprong kwam.

Mihails Zemlinskis voorkwam een nederlaag voor de ploeg van bondscoach Aleksandrs Starkovs. De speler van Skonto Riga benutte vlak voor tijd een penalty waardoor de uitslag werd bepaald op 2-2.

Rit voor Laiseka, Ronde voor Heras

Roberto Laiseka kwam vandaag als eenzame eerste over de streep in de laatse rit van de Bicicleta Vasca. 22 seconden later arriveerde Roberto Heras en wordt hiermee de nieuwe leider en eindwinnaar van deze Spaanse Ronde.

De renners moesten vandaag maar liefst zeven cols over 134 km overbruggen in de koninginnenrit van de Bicicletta Vasca. Niet iedereen had het even gemakkelijk, Joseba Beloki en Sylvain Chavanel gaven tijdens deze slotrit op. Een ontsnapping in de beginfase met ondermeer UnaÔ Etxebarria haalde niet veel uit, de beslissing werd pas gemaakt op 6 km van de meet.

Op de Santuario de Arrate ging Roberto Heras op avontuur en kreeg enkel Piepoli en Laiseka met zich mee. Deze laatste viel aan en eindigde 22 seconden voor zijn metgezellen, die nog werden bijgehaald door Perdiguero aan.

Roberto Heras wint dankzij zijn ontsnapping de Bicicleta Vasca en lijkt klaar om zijn vroegere meester, Lance Armstrong te bestrijden in de Tour. Zijn ploeggenoot en blauwetruidrager Angel Vicioso moest in de slotfase passen en kwam als 26ste aan op 3'06 van Roberto Laiseka.

top tien vijfde rit
1 Roberto Laiseka (Spa) Euskaltel-Euskadi 3.47.34
2 M.A. Martin Perdiguero (Spa) Saunier Duval-Prodir 0.22
3 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval-Prodir
4 Roberto Heras (Spa) Liberty Seguros
5 Txema Del Olmo (Spa) Milaneza Maia 0.40
6 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi 0.48
7 Unai Yus (Spa) Brioches La Boulangere
8 David Latasa (Spa) Comunidad Valenciana-Kelme
9 Alberto Martinez (Spa) Relax-Bodysol
10 Luis Perez (Spa) Cofidis, le credit par Telephone

top tien eindstand
1 Roberto Heras (Spa) Liberty Seguros 18.07.31
2 Roberto Laiseka (Spa) Euskaltel-Euskadi 1.24
3 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi 1.36
4 Koldo Gil (Spa) Liberty Seguros 1.40
5 Haimar Zubeldia (Spa) Euskaltel-Euskadi 1.47
6 Txema Del Olmo (Spa) Milaneza Maia 1.54
7 Luis Perez (Spa) Cofidis, le credit par Telephone 2.00
8 M.A. Martin Perdiguero (Spa) Saunier Duval-Prodir 2.10
9 Angel Vicioso (Spa) Liberty Seguros 2.29
10 Leonardo Piepoli (Ita) Saunier Duval-Prodir 2.37

Van Vossen moet weg bij Vitesse

Vitesse heeft aangegeven geen gebruik meer te willen maken van de diensten van Peter van Vossen. De routinier wilde zelf nog een jaar doorgaan bij de Arnhemmers.

Van Vossen kwam in maart naar Vitesse om de club te helpen in de strijd tegen degradatie. De Zeeuwse aanvaller kwam door blessures en schorsingen echter niet vaak in actie. Van Vossen kreeg in totaal slechts 5 keer een basisplaats.

De oud-speler van onder meer Ajax en Feyenoord kwam over van amateurclub Bennekom. Van Vossen scoorde afgelopen donderdag zijn eerste en enige goal voor Vitesse in het nacompetitieduel met Sparta.

Spookrijdster raakt twee auto's

Zondag heeft een vrouwelijke spookrijder op de A6 bij Emmeloord twee tegenliggers geraakt. Twee inzittenden van de auto's zijn gewond geraakt en overgebracht naar het ziekenhuis. Of de spookrijdster tot de gewonden behoort werd niet door de politiewoordvoerster bekendgemaakt.

De vrouw reed vanaf de afslag van het industrieterrein De Munt naar de afslag Emmeloord over de snelweg. Over de identiteit van de betrokkenen was zondagmiddag nog niks bekend.

'Overspel bij vrouwen genetisch bepaald'

Als het waar is wat de Britse wetenschapper Tim Spector beweert, dan heeft ťťn op de vier vrouwen voortaan een 'goed excuus' om vreemd te gaan. Spector deed genetisch onderzoek naar overspeligheid bij vrouwen en kwam tot de conclusie dat de eventuele neiging van een vrouw om overspel te plegen erfelijk is bepaald. Hij spreekt in dit verband zelfs van een 'overspel-gen'.

De Brit deed zijn onderzoek onder vijfduizend vrouwelijke tweelingen en vijfduizend 'gewone' vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 60 jaar. Hij koos ervoor met tweelingen te werken om zo erfelijkheid en omgevingsfactoren te kunnen onderscheiden.

Nadat met alle vrouwen was gesproken bleek dat van de vijfduizend 'gewone' vrouwen 23 procent hun partner wel eens had bedrogen. Bij tweelingen lag dit percentage aanzienlijk hoger. Bij deze groep kwam naar voren dat wanneer de ene helft van de tweeling ontrouw was geweest, dat in 55 procent van de gevallen ook gold voor de andere helft.

De Britse onderzoeker ziet deze uitkomst als bewijs voor de stelling dat overspeligheid genetisch bepaald zou zijn. Dit past geheel binnen de toenemende opvatting dat genen niet alleen onze fysieke eigenschappen en gezondheid bepalen, maar ook ons gedrag.

Tourfavorieten tonen zich in Dauphinť

Iban Mayo heeft de proloog van de Dauphinť Liberť, de voorbereidingswedstrijd bij uitstek voor de Tour de France, gewonnen. Hij reed ongeveer een seconde sneller als de Amerikanen Tyler Hamilton en Lance Armstrong.

Vandaag werd de proloog gereden van de 56ste editie van de Dauphinť Libťrť. En de tourfavorieten hebben bewezen dat het goed zit met de voorbereidingen. Het podium van de 5,4 kilometer lange proloog in MegŤve werd bevolkt door Mayo, Hamilton en Armstrong, de eindwinnaar van vorig jaar. Opvallend is opnieuw de prestatie van Phonak dat met vijf renners in de top tien staat.

Morgen gaat de Dauphinť pas echt van start met meteen de langste rit van de ronde. Het peloton trekt over 231 km van MegŤve naar Bron met onderweg slechts een helling van derde categorie, een eerste kans voor de sprinters dus. De belangrijkste ritten worden waarschijnlijk de tijdrit over de Mont Ventoux van donderdag en de laatste rit met aankomst bergop.

Top twintig proloog Dauphinť Liberť
1 Iban Mayo (Spa) Euskaltel-Euskadi 7.51.99 (41.187 km/h)
2 Tyler Hamilton (USA) Phonak Hearing Systems 0.00.72
3 Lance Armstrong (USA) US Postal Service presented by Berry Floor 0.01.41
4 Oscar Pereiro (Spa) Phonak Hearing Systems 0.02.49
5 Michael Rogers (Aus) Quick.Step-Davitamon 0.05.85
6 Oscar Sevilla (Spa) Phonak Hearing Systems 0.05.93
7 Cyril Dessel (Fra) Phonak Hearing Systems 0.07.62
8 Josť Gutierrez (Spa) Phonak Hearing Systems 0.08.06
9 Laurent Lefevre (Fra) Brioches La Boulangere 0.09.77
10 Levi Leipheimer (USA) Rabobank 0.11.35
11 David Millar (GBr) Cofidis, le credit par Telephone 0.11.65
12 George Hincapie (USA) US Postal Service presented by Berry Floor 0.12.38
13 JŲrg Jaksche (Ger) Team CSC 0.12.55
14 Mikel Astarloza (Spa) Ag2R Prevoyance 0.12.74
15 Inigo Landaluze (Spa) Euskaltel-Euskadi 0.13.34
16 Michael Rasmussen (Den) Rabobank 0.13.99
17 Stuart O'grady (Aus) Cofidis, le credit par Telephone 0.15.19
18 Thomas LŲvkvist (Ze) FDJeux.com 0.18.57
19 Thor Hushovd (Nor) Credit Agricole 0.19.04
20 David Moncoutie (Fra) Cofidis, le credit par Telephone 0.19.32
30 Erik Dekker (Ned) Rabobank 0.23.65
53 Marc Lotz (Ned) Rabobank 0.39.87
55 Karsten Kroon (Ned) Rabobank 0.41.19
70 Bram De Groot (Ned) Rabobank 0.47.35

Blauwhelmen omgekomen bij aanslag in Congo

Icoon Buitenlands nieuwsTwee Zuid-Afrikaanse VN-Blauwhelmen zijn zondag gedood bij een aanslag in Congo. Negen anderen raakten gewond. Dit heeft de VN-missie in Congo (Monuc) vandaag vernomen en bekendgemaakt. De aanslag vond plaats ter hoogte van de stad Goma in het oosten van Congo.

De VN-soldaten werden rond twaalf uur 's middags, Nederlandse tijd, aangevallen door een groep onbekende gewapende mannen. De VN-soldaten waren in twee vrachtwagens onderweg naar Goma. De bevolking vertelde hen dat er een burgervrachtwagen aangevallen werd en ze besloten hierop een kijkje te gaan nemen, aldus Monuc-woordvoerster Jacqueline Chenard. Toen ze gingen kijken werden ze door de mannen aangevallen.

Chenard beklemtoonde dat het incident niets te maken heeft met de gevechten tussen het Congolese leger en dissidenten in Bukavu, in Zuid-Kivu.

Button gaat voor de winst

Nadat Jenson Button afgelopen weekend in Duitsland alweer de vijfde podiumfinish van dit seizoen heeft behaald, hoopt hij volgend weekend in Canada de race naar zich toe te kunnen trekken. Op het snelle Circuit Gilles Villeneuve heeft de Brit aanstaand weekend over de nieuwste versie van de Honda-motor de beschikking. Met deze nieuwe motor hoopt hij de aansluiting bij Michael Schumacher te kunnen vinden en zijn eerste winst te gaan halen.

"Mijn doel is opnieuw een podiumplaats, maar dit is een race die ik heel graag zou willen winnen", zegt Button hoopvol. "Gezien de verhoudingen momenteel heb ik goede papieren voor deze race. We weten dat de nieuwe motorspecificatie een grote stap voorwaarts zou moeten betekenen, waardoor we in Canada heel snel moeten zijn. Het is echter nog de vraag hoe snel we precies zullen zijn.

Ik heb heel veel vertrouwen in volgend weekend. De Nurburgring heeft nogmaals bewezen hoe belangrijk een goede kwalificatie is en dat is dan ook een punt waarop we ons goed zullen moeten concentreren. Ik verwacht dat onze auto goed uit de voeten zal kunnen in Montreal dus ik heb er erg veel zin in", aldus de revelatie van het huidige wereldkampioenschap.

Nieuwe McLaren wellicht twee races eerder

De nieuwe McLaren-Mercedes MP4-19B zal waarschijnlijk twee races eerder dan verwacht tijdens een Grand Prix worden ingezet. Kimi RšikkŲnen was na de drie dagen durende testsessie zeer tevreden over de nieuwe wagen. De nieuwe auto moet de huidige slecht presterende MP4-19 doen vergeten.

"We hebben nog niet echt een beslissing gemaakt over de datum van het racedebuut, maar hij zal zeker niet in Canada of in de VS rijden", aldus Martin Whitmarsh (CEO van McLaren, red.).

"Frankrijk is echter realistisch. De snelheid waarmee je nieuwe dingen brengt neemt ook een zeker risico met zich mee. Als ie loopt als een trein, bijvoorbeeld twee seconden per ronde sneller en hij heeft verder geen problemen, dan weet ik zeker dat we er haast achter zullen zetten! Als de snelheid niet zo veel beter is zal het iets langer duren."

Het lijkt erop alsof McLaren de gok wil maken om de nieuwe McLaren, nog voordat hij langdurig is getest, al snel in te zetten. Het team heeft tot op heden slechts vijf punten gescoord en zal dit jaar zeker niet meer mee kunnen strijden om de wereldtitel. "Als je nergens bent in het kampioenschap en niet genoeg punten scoort - of zelfs geen - dan kun je wat risico nemen."

Kimi RšikkŲnen, tot op heden de enige coureur die in de nieuwe McLaren heeft gereden, vertelde na de test op Silverstone: "Het is nog vroeg dag, maar tot nu toe verloopt alles goed. De wagen lijkt een stuk stabieler dan de vorige en dat is een van de dingen waar we al een tijdje naar opzoek zijn, dus dat is positief."

Miljoenen extra voor top Endemol

In 2003 is door het amusementsconcern Endemol ruim acht miljoen euro aan extraatjes uitgedeeld aan de top van het bedrijf. De zes leden van de raad van bestuur van de tv-producent hebben vorig jaar samen 10,5 miljoen euro opgestreken. Drie van de zes hebben een extraatje gekregen van 1 miljoen euro per persoon, boven op hun salaris van ruim 325.000. Met 4,6 miljoen euro aan bonussen is oud-bestuursvoorzitter Aat Schouwenaar de grootverdiener. Dit is gebleken uit het jaarverslag van Endemol.

Het bedrag dat Schouwenaar kreeg is een veelvoud van zijn basissalaris wat 328.000 euro bedroeg. In juni van het vorige jaar trad Schouwenaar aan als belangrijkste man bij het concern. Een halfjaar later werd hij aan de kant geschoven voor de Spanjaard Bonfills. Voor komst en vertrek als topman werd Schouwenaar extra beloond.

Gaudio wint Roland Garros

Gaston Gaudio heeft het tennistoernooi van Roland Garros gewonnen. De ongeplaatste Argentijn versloeg in een bizarre finale topfavoriet en landgenoot Guillermo Coria met 0-6, 3-6, 6-3, 6-1, 8-6.

Gaudio had weinig in te brengen de eerste twee sets, pas op 0-3 in de tweede set won hij zijn eerste game. Het zag er geen moment naar uit dat Gaudio zou gaan winnen en Coria, als derde geplaatst, leek op weg naar een makkelijke overwinning. In de derde set kwam Gaudio echter sterk terug, met mooie punten en schitterend spel pakte de 25-jarige die set met 6-3.

In de vierde set kreeg Coria last van een blessure. Hij werd meerdere keren behandeld en liet de set lopen in de hoop op betere tijden. In de vijfde set ging het gelukkig weer beter en werd het een waar spektakel op het Franse gravel. Coria kreeg bij een 6-5 voorsprong twee matchpoints maar wist deze niet te benutten. Op 7-6 wist Gaudio Coria te breken, waarna het stadion ontplofte en Roland Garros weer eens een Argentijnse winnaar kreeg.

VVD wil Europese inlichtingendienst

IcoonDe VVD wil een algemene Europese inlichtingendienst en een Europese politie naar Amerikaans voorbeeld. Voor de strijd tegen het terrorisme is er volgens Jules Maaten een Europese versie van de CIA en de FBI nodig. Het voorstel is een onderdeel van een vierpuntenplan wat Maaten presenteert, als lijstrekker van de VVD bij de komende Europese verkiezingen.

Van de 'bemoeiregels' op Europees niveau, zoals strenge geluidsnormen, is hij niet te spreken. "Maar in tijden van onveiligheid en grensoverschrijdende criminaliteit geeft Europa niet thuis." Ook vind hij het een kwalijke zaak dat er nog maar zes van de 22 beoogde maatregelen met betrekking tot het Europese aanhoudingsbevel in werking zijn getreden. Tevens pleit Maaten voor de oprichting van een Europese grenspolitie.

Het is niet de bedoeling dat de Europese CIA en FBI de nationale autoriteiten gaan vervangen, maar desalniettemin moeten ze over voldoende mankracht, middelen en bevoegdheden kunnen beschikken, aldus Maaten. De huidige Europese politieorganisatie Europol staat qua personeel en budget nog in schril contrast met de FBI, met 30.000 personeelsleden en 3 miljard dollar budget bij de FBI tegenover 350 personeelsleden en 55 miljoen euro budget bij Europol.

Tennis: Uitslag herenfinale Roland Garros

Roland GarrosGaston Gaudio heeft het tennistoernooi van Roland Garros gewonnen. De ongeplaatste Argentijn versloeg in een bizarre finale topfavoriet en landgenoot Guillermo Coria met 0-6, 3-6, 6-4, 6-1, 8-6. Het publiek in Parijs had een stuk meer om van te genieten dan bij de damesfinale van gisteren.

Gaudio had weinig in te brengen de eerste twee sets, pas op 0-2 in de tweede set won hij zijn eerste game. Het zag er geen moment naar uit dat Gaudio zou gaan winnen en Coria, als derde geplaatst, leek op weg naar een makkelijke overwinning. In de derde set kwam Gaudio echter sterk terug, met mooie punten en schitterend spel pakte de 25-jarige die set met 6-3.

In de vierde set kreeg Coria last van kramp. Hij werd meerdere keren behandeld en liet de set lopen in de hoop op betere tijden. In de vijfde set ging het gelukkig weer beter en werd het een waar spektakel op het Franse gravel. Coria kreeg bij een 6-5 voorsprong twee matchpoints maar wist deze niet te benutten. Op 7-6 wist Gaudio Coria te breken, waarna het stadion ontplofte en Roland Garros, na Guillermo Vilas in 1977, weer eens een Argentijnse winnaar kreeg.

Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl!

Destroyer beste luchtgitaarspeler van Nederland

Enkele anonieme FOK!-kers hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Zaterdagavond is de "Destroyer" verkozen tot Nederlands beste luchtgitaarspeler. Het deelnemersveld in de Amsterdamse poptempel Paradiso bestond uit veertien deelnemers. De winnaar 'speelde' een eigen compilatie van rocknummers. Destroyer is ook wel bekend als Michael Heffels uit Roermond. Dat heeft organisator van de Nederlandse kampioenschappen luchtgitaar spelen, Gyuri Vergouw zondag gezegd.

Eerder werd de "Destroyer" al tot de beste luchtgitaarspeler van Limburg gekozen. De nummer ťťn luchtgitaar spelen van vorig jaar, Funky Jordi, werd dit keer tweede. Bij het spelen van een luchtgitaar hebben de deelnemers geen gitaar vast, maar doen zij alsof zij op een gitaar spelen.

De kampioenschappen werden bezocht door ongeveer 800 toeschouwers. Heffels mag op kosten van de organisatie door naar het wereldkampioenschap luchtgitaar spelen in het Finse Oulu, waar tegenstanders uit meer dan tien landen aan deelnemen. Daar wordt het festival sinds 1996 gehouden. Vorig jaar legde Funky Jordi daar beslag op de tweede plaats.

Europese Toren van Babel wankelt

verkiezingen europarlementMet de uitbreiding van de Europese Unie nu iets meer dan een maand achter ons, blijkt dat het nog allemaal niet op rolletjes loopt. Met name de vertaling van alle documenten levert enorm veel problemen op en het merendeel van de tolken in dienst van de EU zijn dan ook op bijscholing om nog meer talen onder de knie te krijgen.

De EU heeft circa 1100 fulltime-vertalers die werken op de vertaaldienst van de Europese Commissie. Deze dienst vertaalt documenten die de EC produceert in de twintig officiŽle talen van de EU. Daarnaast vertaalt deze dienst ook de correspondentie tussen de Commissie en de lidstaten. De dienst leverde vorig jaar ruim 1,4 miljoen vertaalde pagina’s af.

De recente uitbreiding met tien lidstaten stelt de EC voor een fikse uitdaging. Omdat veel documenten vanaf nu niet tien, maar negentien keer vertaald moeten worden, dreigt de dienst het werk niet meer aan te kunnen. Het is momenteel al zo erg dat Europese wetgeving wordt opgehouden door de vertalingsproblemen. De EU moest vorige maand bekennen dat een stuk financiŽle wetgeving is uitgesteld tot het najaar, omdat het niet lukte om de stukken op tijd in twintig talen te vertalen.

De problemen doen zich niet alleen voor bij de vertaaldienst van de Commissie. Het Europese parlement, de Raad van Ministers, het Europese Hof van Justitie, het Sociaal Economische Comitť en het Comitť van de Regio’s hebben allemaal hun eigen vertaaldienst. Daarnaast zijn er nog drie tolkendiensten die de vertaling van het gesproken woord tijdens EU-vergaderingen verzorgen.

In totaal kost de vertaling de Europese Unie jaarlijks bijna een miljard euro, ofwel bijna ťťn procent van het totale EU-budget. Ook dit bedrag zal sterk stijgen door de uitbreiding met de nieuwe talen. Door deze enorme kosten gaan er van tijd tot tijd stemmen op om het aantal officiŽle talen van de EU te beperken, of om Engels of Esperanto tot voertaal te bombarderen. Alle suggesties in die richting zijn tot nu toe echter rigoureus van tafel geveegd.

Als belangrijkste tegen argument wordt aangevoerd dat het verminderen van het aantal talen het democratisch gehalte van de EU schaadt. Om Europa dichter bij de burger te brengen, wordt het essentieel geacht dat de EU die burger in zijn eigen taal aanspreekt. Ook vindt men dat EuroparlementariŽrs gekozen worden om hun politieke kwaliteiten en niet om hun talenkennis.

Het invoeren van Engels als voertaal is bovendien onbespreekbaar voor de Fransen. Die hebben het er toch al moeilijk mee dat het Engels in de wandelgangen van de EU steeds meer terrein wint. Frankrijk is daarom zelfs een campagne begonnen om het gebruik van het Frans binnen de EU te promoten.

Door deze weerstand tegen het reduceren van het aantal talen zoekt de EC binnen twee jaar 540 nieuwe vertalers die de negen nieuwe talen als moedertaal beheersen. En daarom zijn 211 van de huidige vertalers ťťn of meer van de nieuwe talen aan het leren. Op dit moment heeft de EC echter alleen al een vertaalachterstand van 60.000 pagina’s, die – als er niet wordt ingegrepen – binnen drie jaar zal groeien naar 300.000 pagina’s. De EC heeft daarom vorige week een oekaze uitgevaardigd die eist dat de lengte van politieke documenten tot vijftien pagina’s beperkt blijft. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Prijzenoorlog kost supermarkten 500 miljoen per jaar

yohan.nl herschreef en submitte het volgende bericht:

Icoon Financieel nieuwsVolgens het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel lopen supermarkten per jaar 500 miljoen euro aan brutowinst mis door de prijzenslag. Dit komt neer op zo'n tien miljoen per week. Volgens het Vakcentrum Levensmiddelen heeft de prijzenoorlog inmiddels 8000 tot 10.000 mensen hun baan gekost.

Het einde is nog niet in zicht. De voorzitter van het Vakcentrum Levensmiddelen denkt dat begin volgend jaar ook grote supermarkten hun deuren moeten sluiten als de prijzenslag aanhoudt. Overigens is de omzet van de supermarkten in 2003 wel gestegen ten opzicht van 2002. De supermarkten draaiden vorig jaar een omzet van 24,9 miljard euro. Dit betekende een
omzetstijging van 2 procent. Ook voor volgend jaar verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel een lichte groei van de omzet.

Volgens het CBL ging het de branche vooral in de eerste helft van 2003 voor de wind. Ook in de warme zomermaanden ging het goed, mede door de sterk gestegen prijzen in de horeca. Eind oktober kwam de klad erin toen de prijzenoorlog losbarstte. Die duurt tot op de dag van vandaag voort. Reden voor het CBL om de verwachtingen voor 2004 minder rooskleurig in te schatten.

Belangrijke stap voorwaarts in strijd tegen longkanker

Icoon Medisch nieuwsKankerdeskundigen hebben vandaag op een bijeenkomst in de Verenigde Staten bevestigd dat er een belangrijke stap voorwaarts is gezet in de strijd tegen longkanker. Er is een medicijn ontwikkeld dat doeltreffend is bij patiŽnten die niet reageren op de gewone kankerbehandelingen.

Het gaat om het medicijn erlotinib (Tarceva). Dit medicijn zorgt ervoor dat de levensduur van patiŽnten die zich in een vergevorderd stadium van de ziekte bevinden (en bij wie de gewone behandelingen zonder resultaten blijven), zich met 40 procent kan verlengen. Het medicijn, dat gemaakt wordt door het Amerikaanse laboratorium Genentech, werkt ook remmend op de eerste symptomen van longkanker zoals hoesten, ademhalingsmoeilijkheden en pijn. Ook vertraagt het de uitzaaiing van de ziekte.

"Het gaat om een orale behandeling die totaal nieuw is en goed werkt bij patiŽnten die tot nog toe maar weinig opties hadden. De patiŽnten die behandeld werden met erlotinib, hebben niet enkel een langere levensverwachting, maar kennen ook een hogere levenskwaliteit", aldus Frances Shepherd, die het onderzoek leidde.

Vrouw bewusteloos na vier plakken spacecake

Icoon Binnenlands nieuwsEen vrouw uit Zaandam is zaterdagavond buiten bewustzijn geraakt na het eten van maar liefst vier plakken spacecake. De 37-jarige vrouw had, samen met haar 42-jarige man, voor het eerst spacecake gebakken en opgegeten.

De vrouw voelde na de eerste plak nog niets en dacht daarom er nog wel drie aan te kunnen. Hierdoor raakte ze in een trip, ging op bed liggen en raakte buiten bewustzijn. De vrouw bleek verder gezond, het ambulancepersoneel constateerde dat ze reageerde op prikkels en dat haar bloeddruk en hartritme in orde waren.

Tweede ritzege voor Boonen

Net als de eerste rit was ook de laatste rit van de Ronde van Duitsland van 2004 voor de Belg Tom Boonen, die sneller spurtte als Hondo en Siedler. De leiderstrui van zijn ploeggenoot Patrick Sinkewitz kwam vandaag niet meer in gevaar.

De ontsnapping van de dag kwam van het viertal Sebastian Lang (Gerolsteiner), Lars Wackernagel (Wiesenhof), Michael Sandstod (CSC) en de Nederlander Joost Posthuma (Rabobank). Ze raapten een maximale voorsprong van 3'45" bijeen maar toen ze op het plaatselijk circuit te Leipzig aankwamen slonk de voorsprong zienderogen, door het werk van de mannen van Quick Step - Davitamon.

Michael Sandstod had nog de beste benen en reed weg van zijn drie metgezellen. In een bloedstollende finale strandde hij op 4 km van de streep en de vierde massasprint van de Ronde van Duitsland was een feit. Een goed geplaatste Tom Boonen was hierin de snelste, voor Hondo en Siedler. De zesde en zevende stek waren voor de respectievelijke Nederlanders Roy Sentjens en Stefan Van Dijck.

De 23-jarige Patrik Sinkewitz eindigde goed beschermd door zijn ploeggenoten in het peloton en is de verrassende winnaar van deze Ronde van Duitsland. Naast hem op het podium staan Jens Voigt, die maar al te graag de ronde van zijn land had gewonnen, en Jan Hruska van de ploeg in vorm, Liberty Seguros.

top tien zevende rit
1 Tom Boonen (Bel) Quick.Step-Davitamon 3.53.37
2 Danilo Hondo (Dui) Gerolsteiner
3 Sebastian Siedler (Dui) Team Wiesenhof
4 Fabrizio Guidi (Ita) Team CSC
5 Sergio Marinangeli (Ita) Domina Vacanze
6 Roy Sentjens (Ned) Rabobank
7 Stefan Van Dijck (Ned) Lotto-Domo
8 Salvatore Commesso (Ita) Saeco
9 Robert Hunter (ZuA) Rabobank
10 Erki PŁtsep (Est) Ag2R Prevoyance


top tien algemeen klassement
1 Patrik Sinkewitz (Dui) Quick.Step-Davitamon 26.17.12
2 Jens Voigt (Dui) Team CSC 0.18
3 Jan Hruska (Tsj) Liberty Seguros 0.23
4 Igor Gonzalez De Galdeano (Spa) Liberty Seguros 0.28
5 Francisco Mancebo Perez (Spa) Illes Balears-Banesto 0.54
6 Andreas KlŲden (Dui) T-Mobile Team 0.57
7 Jan Ullrich (Dui) T-Mobile Team 0.59
8 Josť Ivan Gutierrez Palacios (Spa) Illes Balears-Bane 1.47
9 Davide Rebellin (Ita) Gerolsteiner 2.12
10 Sergio Marinangeli (Ita) Domina Vacanze 2.18

Game: Deadly Skies III

Publisher:Konami
Developer:Konami
Website:Deadly Skies III
Platform:PS2


De wereld is in oorlog
en de inzet is de wereld

Konami belooft ons met deze dramatische woorden een avontuur van epische proporties en actie van buitenaards formaat. De ultieme luchtslag om de toekomst van de aarde. De allesbeslissende oorlog is begonnen. De oorlog om de wereld...


Juist ja! Eerst maar eens zien of het een beetje leuk speelt.

Bedreiger Nederlands journalistenpaar aangehouden

Icoon Irak nieuwsDe Iraakse politie heeft de vermoedelijke bedreiger van het Nederlandse journalistenpaar Ismael Zayer en zijn vrouw Anneke van Ammelrooy opgepakt. Hij werd zaterdag aangehouden nadat hij had ingebroken in het kantoor van de krant waar Ismael Zayer werkt.

Dit heeft van Ammelrooy, die voor de Groene Amsterdammer werkt, vandaag bekend gemaakt. Zayer geeft leiding aan de onafhankelijke, kritische krant Al Sabah Al Jedid. Hij en zijn vrouw worden al geruime tijd bedreigd. Afgelopen week nog was Zayer betrokken bij een schietpartij.

De verdachte is een student van ťťn van de religieuze scholen in Bagdad. Hij zou eerder betrokken zijn geweest bij een poging tot ontvoering van een collega van Zayer, die voor dezelfde krant werkt. Ook zou hij met een groep mannen het gebouw zijn binnengedrongen en de daar aanwezige journalisten hebben bedreigd. De mannen zijn toen weer vertrokken in dezelfde auto's die eerder bij de ontvoeringspoging werden gesignaleerd.

De verdachte kon ditmaal echter in de kraag gegrepen worden. Hij is inmiddels verhoord. Van Ammelrooy, die tevens voor een organisatie werkt die maatschappelijke projecten ondersteunt, denkt dat de belagers aanhangers zijn van de voormalige Baath-partij van de gevallen Iraakse leider Saddam Hoessein. Het journalistenpaar is al herhaaldelijk met de dood bedreigd. Zaterdag nog werd de medewerker van de krant medegedeeld dat hij en zijn vrouw zullen worden opgeblazen als zij het land niet zouden verlaten.

Sato: "Ik zou het weer doen"

Takuma Sato haalde de woede van Rubens Barrichello op zijn nek met een verwoede inhaalpoging. Spijt heeft hij echter niet.

Sato probeerde in bocht 1 van de Nurburgring om binnendoor te komen bij de Ferrari, maar dat kostte de Japanner zijn voorvleugel en mogelijk zijn eerste podiumfinish ooit. Barrichello vond het een onverantwoorde actie en bestempelde het als 'amateuristisch'.

Sato zou het echter gewoon weer doen als hij de kans zou krijgen. Even was hij bang dat het team hem orders zou geven om behoudend te rijden, maar race-engineer Jock Clear droeg Sato op om 'er voor te gaan'. "Dat was zo'n mooi moment," aldus de BAR-rijder. "Ik zag het gat en was er helemaal van overtuigd. Ik weet het niet, het lijkt dat hij [Barrichello] verrast was dat ik daar was, naast zijn Ferrari dook."

Angst kent Takuma niet op het circuit. In een gewone auto is hij volgens eigen zeggen bang in de mist en als het gevroren heeft, maar hij heeft geen vrees in een F1-wagen.

El Tawheed verbreekt banden al-Haramain

Icoon Binnenlands nieuws Het bestuur van de El Tawheed-moskee in Amsterdam heeft aangekondigd alle banden met de omstreden ‘liefdadigheidsorganisatie’ al-Haramain te zullen verbreken.

Al-Haramain kwam eerder in het nieuws nadat de Verenigde Staten en Saudi-ArabiŽ harde acties aankondigden. Nederland besloot vrijdag ook, naar aanleiding van een rapport van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD), om alle tegoeden van de organisatie te bevriezen.

Gisteren legde een bestuurslid van de moskee al alle taken die hij had bij al-Haramain per direct neer. Het bestuurslid was nog contactpersoon en woordvoerder van de Nederlandse tak van de organisatie. Om echt alle banden te verbreken zal ook het postadres van de omstreden organisatie zo snel mogelijk gewijzigd worden, door het adres van de moskee bij de Kamer van Koophandel uit te schrijven. Het officiŽle filiaal van al-Haramain in Nederland is nu namelijk nog gevestigd op het adres van de El Tawheed-moskee.

Eerder werd nog verklaard door bestuurslid F. Zaari van de El Tawheed-moskee dat al-Haramain geen banden met welke terroristische organisatie dan ook onderhoudt. Hoewel het bestuur van de moskee bij dit standpunt blijft, probeert het met deze acties de negatieve berichtgeving omtrent de moskee te stoppen.

Blessure Seedorf valt mee

Het lijkt allemaal mee te vallen rond de blessure van Clarence Seedorf. Het lijkt er op dat hij dus gewoon mee kan naar Portugal.

In de wedstrijd tegen Ierland, die gisteren werd gespeeld, verliet Seedorf na een kwartier gespeeld te hebben het veld met een hamstringblessure. Er werd gevreesd dat de AC Milan-middenvelder zijn hamstring gescheurd had en dus het EK zou moeten missen. Een MRI-scan wees echter uit dat er geen ernstige beschadigingen waren en dus lijkt Seedorf gewoon mee te kunnen. Maandag wordt er voor de zekerheid nog wel een nieuwe scan gemaakt.

Ook Arjen Robben greep na de wedstrijd naar zijn hamstring. Er werd meteen het ergste gevreesd. In maart raakte Robben geblesseerd in de wedstrijd van PSV tegen Auxerre. Hij scheurde zijn hamstring en was een tijd uit de roulatie. Bij zijn rentree, ging het echter weer mis. Nu bleek er echter niks aan de hand met zijn hamstring. Hij had een pijntje vlak boven zijn knie dat met een korte massage konden worden opgelost en dus zal ook Robben er gewoon bij zijn.

Nog twintig anti-fascisten in de cel

In Den Haag zitten nog circa twintig anti-fascistische betogers in de cel, die gisteren zijn opgepakt toen ze een demonstratie van de Nederlandse Volksunie (NVU) wilden verstoren. De politie gaat vandaag verder met het verhoren van de arrestanten.

In totaal werden gisteren ruim 350 antifascisten opgepakt nadat ze slaags raakten met de politie, toen die wilde voorkomen dat de linkse betogers konden oprukken naar de ongeveer vijftig leden van de extreem-rechtse Volksunie. De 350 werden eerst vastgezet in een sporthal; de meeste van hen konden gisteravond met een boete en een dagvaarding op zak huiswaarts keren.

De antifascisten die nu nog vastzitten hebben zich volgens de politie schuldig gemaakt aan zwaardere vormen van openlijke geweldpleging. Ze reden met een kar in op de politie, toen die hen probeerde tegen te houden. Tijdens de ongeregeldheden raakten twee agenten en drie betogers lichtgewond.

Voor zowel het protest van de NVU als de tegenbetoging van de anti-fascisten was toestemming verleend. Alleen lagen de plekken waar ze mochten demonstreren een eindje uiteen om ongeregeldheden te voorkomen. De linkse tegenbetogers wilden echter toch oprukken naar de demonstranten van de Volksunie.

In een persbericht laat de Anti Fascistische Aktie (AFA) weten dat de NVU die protesteerde tegen de Amerikaanse en IsraŽlische agressiepolitiek, deze slogan misbruikte om ''haar nazistische en antisemitische praatjes de wereld in te helpen''. Volgens de AFA liepen bij de NVU onder andere Duitse en Vlaamse sympathisanten mee. Er zouden vlaggen zijn meegedragen met de tekst Zionistische onderdrukking bestrijden en er werd een vlag met een white power-teken in beslag genomen.

Op Indymedia en een site van de AFA Drenthe zijn diverse foto's te vinden. Op de AFA-site Drenthe moet de politie het overigens ontgelden; die worden daar uitgemaakt voor blauwe nazi's.


Politie in aktie tegen anti-NVU betogers.

Frankrijk EK-favoriet bij bookmakers

Maximus1 had ons via de nieuws-submit te melden:

Frankrijk is favoriet om als winnaar uit de bus te komen bij het aankomende EK voetbal, Oranje daarentegen wordt als outsider genoemd. Dit volgens de bookmakers in Engeland, want die zijn al fanatiek bezig met gokken wie er in Portugal het toernooi gaat winnen.

Wie kiest voor Frankrijk als EK voetbalwinnaar op de gokwebsite Ladbrokes krijgt bij een goede uitslag drie maal zijn inleg terug. Op de tweede plek bij de bookmakers staat ItaliŽ. Als zij de finale winnen, levert dat 4,5 maal de inleg op, dus voor elke ingelegde euro krijg je er 4,5 terug. Oranje staat bij de bookmakers op een zesde plek. Als ons land de finale wint krijg je een bedrag terug van acht maal de inleg.

Hieronder de lijst van de bookmakers :

Frankrijk (3-1)
Italie (9-2)
Portugal (11-2)
Spanje en Engeland (7-1)
Nederland (8-1)
Tsjechie (14-1)
Duitsland (16-1)
Zweden (22-1)
Denemarken (33-1)
Kroatie, Griekenland en Rusland (66-1)
Bulgarije (80-1)
Zwitserland (100-1)
Letland (150-1)

Meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager!

'Jennifer Lopez trouwt opnieuw'

CorteX en bumberklevers haddens ons via de nieuws-submit te melden:

Volgens de bladen US Weekly en People Magazine is zangeres Jennifer Lopez (33)nauwelijks zes maanden na haar verloving met Ben Affleck in het huwelijk getreden met zanger Marc Anthony (34). De bescheiden ceremonie vond plaats bij J-Lo thuis

Anthony is pas vorige week officieel gescheiden van zijn ex-vrouw - van Dayanara Torres, voormalig Miss Universe. Voor Lopez is dit alweer haar derde huwelijk nadat eerdere pogingen met Ojani Noa en Chris Judd mislukten. Die huwelijken duurden beide net iets meer dan een jaar. US Weekly zegt foto's te hebben kunnen maken van de trouwerij. De roddelpers hield de relatie tussen de twee al langer in de gaten.

Lopez heeft haar relatie met Anthony goed buiten de pers weten te houden. Haar vorige verloving met Ben Affleck werkte als een magneet op de roddelpers. Lopez en Affleck waren bijna getrouwd, maar door de voortdurende mediabelangstelling werd het huwelijk naar eigen zeggen afgeblazen.
Subheader
Jennifer Lopez

Voodoo moet Oranje aan winst helpen

Het weekblad Panorama haalt deze week alles uit de kast om Nederland een goed resultaat te laten halen op het EK in Portugal. Mocht het voetbaltechnisch niet lukken, dan kunnen de lezers van het blad hun toevlucht nemen tot voodoorituelen.

Bij een EK-special levert Panorama een poppetje en drie spelden. Met dit middel moet Nederland volgens het magazine een overwinning kunnen boeken op de Duitse 'Mannschaft' op 15 juni. "Je kunt er een speler naar keuze mee bespelen. Neem vůůr de wedstrijd een Duitse international in gedachten en prik de bijgeleverde spelden in de voodoopop. Maak de spelden even goed heet, voor beter resultaat", luidt het bijgevoegde advies.

9 van de 10 camera's zijn nep

Icoon Binnenlands nieuwsHoewel beveiligingscamera’s steeds meer het straatbeeld bepalen, zijn de camera’s in veel gevallen niet echt. Voor elke ťchte camera gaan er bijna tien zogeheten dummy‘s over de toonbank, aldus de verkoopcijfers van de groothandelaren.

Een beveiligingscamera brengt veel dieven op een andere gedachte voordat ze een misdaad begaan. Soms is een apparaat dat alleen op een camera lijkt daarvoor al genoeg, zo blijkt. Bij duizenden benzinestations en winkels hangen deze dummy's. Deze neppers zien eruit als een echte beveiligingscamera, ze bewegen soms ook net zo, maar ze zijn nep en leggen geen beeld vast.

Als men een echte beveiligingscamera aan wil schaffen, moet daarvoor diep in de buidel getast worden. Redelijke apparatuur kost al snel meer dan 100 euro. Voor wie vooral boeven wil afschikken is de dummy camera dus een uitkomst; je hebt ze al vanaf 8 euro.

Idol Boris in Madame Tussaud's

Icoon Media nieuwsVorig jaar maakten Jim en Jamai, de finalisten van Idols 2003, al hun opwachting in het Nederlandse Madame Tussaud’s. Nu is het de beurt aan de winnaar van Idols 2004; Boris. Het wassenbeeld wordt in juli op een speciale plek in het museum geplaatst, de 'Idols Experience'. Deze afdeling van Madame Tussaud's is geheel gewijd aan de Idolshype.

In de Idols Experience kunnen bezoekers een Idols auditie meemaken. Het ‘Idols-gevoel’ wordt helemaal compleet gemaakt door Idols-jurylid Henk-jan Smits die de kandidaten beoordeelt vanaf een beeldscherm.

Idol Boris krijgt een speciaal plekje op een podium. “Bezoekers kunnen naast Boris auditie doen en krijgen het gevoel dat ze samen met de zanger optreden”, aldus een woordvoerster van Madame Tussaud’s.

Vader veilt PS2 van ongehoorzame zoon

nlboy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEBay staat bekend om zijn bijzondere veilingen. Eerder hadden we al een lege XBox doos, een Vietnamees meisje, en zelfs een compleet bordeel. Nu wordt er een Playstation2 door een vader geveild omdat zijn zoon ongehoorzaam was.

Zijn 13 jarige zoon is namelijk verslaafd aan de machine. Hij deed niets meer in het huishouden en speelde de hele dag op zijn PS2. Verder dronk de jongen een Dom Perignon champagne uit 1995 leeg ($120), sloopte een trompet en maakte al het bier uit de koelkast op. De vader was ten einde raad, zijn zoon was namelijk ongevoelig voor straffen. Daarom besloot hij het meest dierbare bezit van de jongen te veilen, zijn PS2. Ook hoopt hij hiermee de schade deels vergoed te krijgen.

Wellicht doodstraf voor Saddam Hoessein

Icoon Irak nieuwsIn Irak wordt, na de soevereiniteitsoverdracht eind deze maand, de doodstraf weer ingevoerd. Volgens de nieuwe minister van Justitie, Malik Dohan al-Hassan, is het mogelijk dat ex-president Saddam Hoessein deze straf zal krijgen.

Na de val van Bagdad in april 2003 werd de doodstraf door de Amerikanen opgeschort. Malik Dohan al-Hassan benadrukt dat de doodstraf slechts is opgeschort, maar dat Irak niet verplicht is om die opschorting te handhaven. "Wij willen de doodstraf herstellen voor nauw omschreven zaken", aldus de minister.

Amerikaans-Britse Irak-resolutie verder verfijnd

De laatste versie van de ontwerpresolutie voor de machtsoverdracht in Irak geeft de Iraakse interim-regering het recht de door de VS aangevoerde buitenlandse troepenmacht op elk gewenst moment het land uit te zetten. Verder mag de interim-regering in de zeven maanden waarvoor zij benoemd is, geen besluiten nemen die betrekking hebben op de toekomst van Irak.

Een moeilijk punt blijft hoe de verhouding wordt tussen de interim-regering en de Amerikaanse strijdkrachten. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Colin Powell zei daarover dat de interim-premier Iyad Allawi de leden van de Veiligheidsraad een brief heeft gestuurd met gedetailleerde voorstellen daarover. Volgens Powell wil Allawi verspreid over het land Iraakse commissies instellen die met de met de Amerikanen samenwerken en hun acties in de gaten houden. Het voorstel komt er op neer dat Irak alleen soevereiniteit neemt over de Iraakse troepen en dat de buitenlandse troepen, waaronder de Amerikaanse troepen, hun soevereiniteit behouden. Powell geloofde ook dat de brief van Allawi veel zorgen van de raadsleden over militaire procedures zal wegnemen.

Subheader


De leden van de Veiligheidsraad bespreken de resolutie zaterdag met VN-chef Kofi Annan. VN-gezant Lakhdar Brahimi komt naar de VS om de raadsleden op de hoogte te brengen van zijn vorderingen. De Verenigde Staten hopen dat de resolutie de NAVO zal overhalen om deel te gaan nemen aan veiligheidsoperaties in Irak, aldus de onderminister van buitenlandse zaken, Richard Armitage. Als de resolutie wordt aangenomen gaat Armitage naar Brussel om zijn gesprekken daarover met de NAVO voort te zetten.

Op de koffie in woonwagenkamp

Altijd al een keer koffie willen drinken en een broodje willen eten in een woonwagenkamp? Aan de Noordweg in Den Haag was dat zaterdag mogelijk. Om het imago van woonwagenbewoners te verbeteren werd daar een open dag georganiseerd.

Volgens Sanie Kames, de bewoonster van wie het initiatief kwam om deze dag te organiseren, bezochten enkele honderden belangstellenden het kamp. "Ze kwamen uit Amsterdam, uit Limburg, eigenlijk overal vandaan", aldus Kames, een van de ongeveer 140 bewoners van het Haagse kamp. De bezoekers van de inloopdag kregen naast koffie en broodjes ook een rondleiding over het kamp.

Enkele prominente (ex-)woonwagenkampbewoners steunden het initiatief. Zo stuurde keeper Dorus de Vries van ADO Den Haag een videoboodschap. Datzelfde deed voetballer Rafael van der Vaart, die tot zijn achttiende woonwagenbewoner was. Ook Frans Bauer liet van zich horen en belde naar het kamp aan de Noordweg om de bewoners succes te wensen.

Eind vorig jaar kwam het Haagse woonwagenkamp in het nieuws, nadat de gemeente Den Haag had besloten een deel van de wagens van een kamp aan de Leyweg te verhuizen naar nieuwe standplaatsen aan de Noordweg. Bij deze gedwongen verplaatsing raakten veel wagens beschadigd. De gemeente vindt dat de woonwagenbewoners zelf voor die schade moeten opdraaien. De bewoners zijn het hier niet mee eens en zijn daarom een bezwaarprocedure begonnen. Naar verwachting neemt deze enkele maanden in beslag.

[update] Zestien hulpverleners ontvoerd

IcoonDe regering van Sudan heeft bekendgemaakt dat in de West-Sudanese regio Darfur zestien medewerkers van internationale hulporganisaties zijn ontvoerd. Het gaat om medewerkers van WFP (United Nation World Food Programme), UNICEF en drie andere organisaties. Drie van hen zijn buitenlands en komen niet uit Sudan zelf.

Ze werden vrijdag gevangengenomen door het Sudanese bevrijdingsleger. De hulpverleners reden in voertuigen die waren voorzien van VN-kentekens, aldus het Sudanese Mediacentrum. Sinds enkele dagen is het stukken makkelijker om Darfur te bereiken. Eerst moesten de hulpverleners toestemming aanvragen om naar Darfur te gaan. Maar na lang aandringen bij de Sudanese regering hoeven hulpverleners voortaan alleen op te geven dat ze naar Darfur gaan. De onderminister van buitenlandse zaken, Naguib Khait, zegt dat de Sudanese regering de ontvoering veroordeelt en het erg vindt dat de levens van de hulpverleners in gevaar worden gebracht. De hulpverleners zijn in Sudan in verband met een dreigende hongersnood.

Update 12.21
Bronnen rond de volkerenorganistie in Khartum hebben gemeld dat de zestien medewerkers vandaag weer zijn vrijgelaten.

Advocaat gooit ruit overboord

Na het dramatische verlies tegen Ierland zaterdagavond (0-1) heeft bondsboach Dick Advocaat laten weten de veelbesproken 'ruit' overboord te zullen gooien.

Advocaat liet doorschemeren dat er op 15 juni tegen Duitsland zal worden begonnen met buitenspelers. "We kunnen nu wel concluderen dat het met deze poppetjes niet klopt."

Gevolg hiervan is dat het duo Kluivert/van Nistelrooij weer wordt afgedankt. "We gaan nu met ťťn centrale spits spelen, ťťn van de twee zal dus afvallen." aldus Advocaat. Wie de voorkeur heeft wou de bondscoach nog niet bekendmaken, maar de kans is groot dat Ruud van Nistelrooij de voorkeur krijgt boven Patrick Kluivert en Roy Makaay.

Nederlandse scholieren het gelukkigst

blondmeisje16 en Eveli hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Nederlandse scholieren zijn de gelukkigste van heel Europa en Noord-Amerika. Dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van scholieren tussen elf en vijftien jaar. Dit onderzoek werd georganiseerd door de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en vond plaats in ruim dertig landen. Het Trimbos-instituut voerde het Nederlandse deel van het onderzoek uit. Meer dan 7000 kinderen deden mee. Vrijdag werden de onderzoeksresultaten bekend gemaakt.

Vergeleken met hun leeftijdsgenoten in Europa en Noord-Amerika zijn Nederlandse kinderen het meest positief over hun leven.Van hen voelt 92,5% zich gelukkig. Er is wel een verschil tussen Nederlandse jongens en meisjes. De jongens blijken net iets blijer door het leven te gaan (95,5%) dan de meisjes (89,5). In de OekraÔne zijn kinderen het minst gelukkig, daar heeft maar 65,8% een gelukkig gevoel.

Het Trimbos-instituut geeft als een van de redenen dat Nederland zo hoog scoort, de zeer welvarende gezinnen waarin Nederlandse kinderen gemiddeld leven. Daarnaast is bij de meeste kinderen sprake van een stabiele thuissituatie en hebben ze een relatief grote vriendenkring.Van de Nederlandse kinderen die deelnamen aan het onderzoek woont 83% bij beide (biologische) ouders. Dat is in Malta 93 procent en in de Verenigde Staten 60 procent.

Binnen de gezinnen is de verhouding met de ouders over het algemeen uitstekend. Internationaal gezien scoort ons land hier in de top-vijf. In Nederland zijn kinderen graag thuis en na schooltijd minder op straat dan kinderen in andere landen. Dit ondanks hun bovengemiddeld aantal vrienden.

Voor wat betreft het gebruik van tabak, alcohol en drugs scoren Nederlandse scholieren gemiddeld. Het merendeel van de jongeren experimenteert ermee, maar in vergelijking met andere landen blijft de consumptie beperkt.

EK in gevaar voor Seedorf

Clarence Seedorf moet vrezen voor zijn deelname aan het EK, dat voor Nederland over negen dagen begint. De middenvelder van AC Milan moest een kwartier nadat hij was ingevallen geblesseerd van het veld.

Seedorf kwam na de rust in het veld voor Wesley Sneijder, maar moest na een kwartier het veld weer verlaten door een hamstringblessure. Bondscoach Dick Advocaat wist nog niet wat er precies aan de hand was met Seedorf. 'Clarence voelde een steek. Morgen (zondag) laten we een scan maken. Maar als het echt zijn hamstring is, dan valt hij af.'

Indien Seedorf het EK zal moeten missen, mag Advocaat in overleg met de UEFA een vervanger oproepen voor de middenvelder.

Stanley Cup: Tampa komt gelijk

De Stanley Cup, de finale van de NHL, zal een zevende en beslissende wedstrijd nodig hebben. In de zesde wedstrijd won Tampa in de verlening van Calgary en trok daarmee de stand gelijk.

Grote man bij de Tampa Bay Lightning was Martin St. Louis, die in de verlening de beslissende treffer maakte. Hiermee trok Tampa de stand gelijk in de best-of-seven naar 3-3.

De Calgary Flames konden op eigen bodem de Stanley Cup veroveren, wat mislukte. Maandag zal de beslissende wedstrijd worden gespeeld, in Tampa Florida.


Eerdere resultaten in de best-of-seven-serie:

Tampa Bay Lightning - Calgary Flames (1-4)

Tampa Bay Lightning - Calgary Flames (4-1)

Calgary Flames - Tampa Bay Lightning (3-0)

Calgary Flames - Tampa Bay Lightning (0-1)

Tampa Bay Lightning - Calgary Flames (2-3)

Van der Sar naast Winter

Edwin van der Sar speelde zaterdagavond tegen Ierland (0-1 verlies) zijn 84ste interland en komt daarmee op gelijke hoogte met Aron Winter.

De doelman staat nu tweede op de ranglijst met de meeste interlands. Alleen Frank de Boer met 110 interlands staat nog voor de 33-jarige doelman van Fulham. Het is morgen negen jaar geleden dat van der Sar zijn debuut maakte voor Oranje. Hij keepte de verloren EK-kwalificatie wedstrijd tegen Wit-Rusland (1-0).

Marc Overmars had ook naast Winter kunnen komen, maar de vleugelspits kwam niet in actie en blijft staan op 83, hetzelfde aantal als Ruud Krol.

Clijsters onzeker voor Wimbledon

Het is nog steeds zeer twijfelachtig of Kim Clijsters mee kan doen aan Wimbledon, het derde Grand Slam toernooi van het jaar, dat over twee weken van start gaat.

De Belgische nummer twee van de wereld, kampt nog steeds met een hardnekkige polsblessure, waardoor ze ook al Roland Garros miste.

De kwetsuur dateert al van maart in Indian Wells. Zij keerde in april wel terug op de tennisbanen maar de rentree was van korte duur. Wimbledon begint op 21 juni in Londen.

BelgiŽ verslaat Frankrijk in dubbelspel

Het Belgische duo Olivier Rochus en Xavier Malisse, die al sinds de jeugd niet meer samen dubbelden, zijn de verrassende winnaars van het mannendubbelspel op het toernooi van Roland Garros. Ze versloegen hiertoe de Thuisspelers Llodra en Santoro.

De twee Belgen kwamen direct een break op voorsprong maar vier games later breakten de Fransen terug. Bij 5-4 leek de set verloren, maar Malisse en Rochus redden drie setpunten en wonnen die alsnog met 7-5.

Ook in de tweede set ging het niet vanzelf. Fel aangemoedigd door de tientallen Belgische suporters, die moesten opbotsen tegen het Franse publiek, vochten Xavier en Malisse zich terug van een 3-0 achterstand en wonnen de set en de match met een tweede keer 7-5 van de derde reekshoofden.

Xavier Malisse en de erg geŽmotioneerde Olivier Rochus speelden bij de junioren samen dubbel en hebben het idee om dit in Roland Garros te herhalen alleszins niet beklaagd. Ze zijn meteen de eerste Belgen ooit die een Grand-slam finale in het dubbelspel konden winnen en dromen al over een medaille op de Olympische spelen in Athene.

Korbach bondscoach LibiŽ

Frits Korbach wordt de nieuwe bondscoach van LibiŽ.

De extroverte trainer, die vroeger werkte bij onder andere Heerenveen en De Graafschap, wordt bondscoach van het Noord-Afrikaanse land. "Alle voorstellen zijn geaccepteerd", aldus Korbach in De Telegraaf.

Korbach moest in 2002 na ťťn dag afscheid nemen als trainer van Sparta. De gezondheid van de 58-jarige Korbach liet het trainerschap niet toe. Korbach neemt neemt ex-FC Zwolle-trainer Paul Krabbe mee als assistent.

Criterium Pantani gewonnen door opvolger

Damiano Cunego, die door velen de nieuwe Pantani wordt genoemd, heeft nu ook het criterium ter ere van zijn illustere voorganger gewonnen.

Giro-winnaar Cunego was erg opgetogen met zijn overwinning: "Ik wilde per se winnen om deze zege te kunnen opdragen aan Marco." Hij bedankte ook de talrijk opgekomen suporters in Cesenatico. "Ik hoop dat Pantani blij zou zijn met de manier waarop we hem herdacht hebben. Er waren veel renners en het was een mooie rit."

Ook Pellizotti die vlak na Cunego over de meet kwam was tevreden over de wedstrijd. "Ik ben blij dat we op deze manier Pantani hebben kunnen herdenken", zegt de 26-jarige Italiaan, "Het resultaat komt op de tweede plaats, deelnemen was vandaag het belangrijkste."

De rit zelf werd gereden over een heuvelachtig parcours in de omgeving van Cesenatico, de geboorteplaats van "Il Elephantino". Fabio Sacchi bracht een vijftienkoppige ontsnapping op gang op de zwaarste helling van hetn parcours, en op de tweede doortocht reed Cunego weg uit die groep, vergezeld door Pellizotti. Luca Mazzanti kwam als derde over de meet, voor Filippo Pozzato.

Archeologen vinden Nederlands schip uit 1615

rutgerieke had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Nederlandse schip Hoorn is door Argentijnse archeologen uit de kust van Puerto Deseado gevonden. Het schip, dat deel uit maakte van de beroemde expeditie van Jacques Le Maire en Willem Schouten, verging in 1615 na een brand.

Le Maire en Schouten ontdekten in januari 1616 ten zuiden van Vuurland een doorvaart van de Atlantische naar de Stille Oceaan, nu de Straat Le Maire.

Nog nooit eerder zijn in Argentijnse wateren zulke oude resten van een schip gevonden.

Vicioso en Heras in topvorm

Gisteren stonden er in de Bicicleta Vasca twee ritten op het programma, een vlakke ochtendrit die gewonnen werd in de sprint door Dimitri Konyshev en een tijdrit in de namiddag waar Vicioso zijn tweede ritzege boekte.

Zaterdagvoormiddag, in de eerste echte massaspurt van deze Baskische ronde trok Dimitri Konyshev aan het langste eind, voor Del Rio en de dubbele ritwinnaar Perdiguero. Dit is dan meteen de eerste rit in de Bicicleta Vasca waar de top tien niet volledig Spaans gekleurd was.

In de tijdrit 's namiddags was Liberty Seguros weer heer en meester. Zeven van de acht renners van Liberty Seguros stonden in de top 15 van deze tijdrit, waarin Angel Vicioso de sterkste was, net als gisteren in de PyrineeŽn. Ook Roberto Heras met zijn tweede zilveren plaats op rij, bewees dat hij meer kon dan alleen klimmen.

top tien vierde rit
1 Dimitri Konyshev (Rus) Team L.P.R.-Piacenza Management SRL 1.48.53
2 Ion Del Rio (Spa) Costa De Almeria-Paternina
3 M.A. Martin Perdiguero (Spa) Saunier Duval-Prodir
4 Ricardo Serrano (Spa) Cafes Baque
5 Marco Gili (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie
6 Jon Odriozola (Spa) Comunidad Valenciana-Kelme
7 Angel Edo (Spa) Milaneza Maia
8 Giulio Tomi (Ita) Vini Caldirola-Nobili Rubinetterie
9 Romans Vainsteins (Let) Lampre
10 Giuseppe Palumbo (Ita) Acqua & Sapone-Caffe Mokambo

top tien vijfde rit
1 Angel Vicioso (Spa) Liberty Seguros 17.46
2 Roberto Heras (Spa) Liberty Seguros 0.19
3 Sylvain Chavanel (Fra) Brioches La Boulangere 0.29
4 Alvaro Glez. Galdeano (Spa) Liberty Seguros 0.30
5 Marco Pinotti (Ita) Lampre 0.34
6 Daniele Contrini (Ita) Team L.P.R.-Piacenza Management SRL 0.35
7 Renť Andrle (Tsj) Liberty Seguros
8 Alberto Martinez (Spa) Relax-Bodysol 0.39
9 Didier Rous (Fra) Brioches La Boulangere
10 Carlos Barredo (Spa) Liberty Seguros 0.46

top tien algemeen klassement
1 Angel Vicioso (Spa) Liberty Seguros 14.19.16
2 Roberto Heras (Spa) Liberty Seguros 0.19
3 Koldo Gil (Spa) Liberty Seguros 1.01
4 Samuel Sanchez (Spa) Euskaltel-Euskadi 1.29
5 Haimar Zubeldia (Spa) Euskaltel-Euskadi 1.40
6 Marcos Serrano (Spa) Liberty Seguros 1.51
7 Luis Perez (Spa) Cofidis, le credit par Telephone 1.53
8 Txema Del Olmo (Spa) Milaneza Maia 1.55
9 Roberto Laiseka (Spa) Euskaltel-Euskadi 2.05
10 M.A. Martin Perdiguero (Spa) Saunier Duval-Prodir 2.29

Grote brand Shell-fabriek in Pernis

Icoon Binnenlands nieuws In de nacht van zaterdag op zondag heeft er bij een rubberverwerkingsfabriek van Shell een grote brand gewoed. Alle werkzaamheden in de fabriek aan de Vondelingenweg in Pernis, in het Rotterdamse Botlek-gebied, werden direct uit voorzorg stilgelegd.

De brand ontstond om ongeveer kwart voor ťťn en het duurde tot drie uur, voordat de brandweer het sein brandmeester kon geven. Uit voorzorg was de brandweer met groot materieel uitgerukt, maar uiteindelijk waren er ongeveer 25 brandweerlieden nodig om het vuur gecontroleerd te laten uitbranden.

De oorzaak van de brand was het lekken van een opslagvat met ‘polysolvent’, een licht ontvlambaar oplosmiddel. Dit lekte in de speciaal daarvoor aangelegde opvanggoten, maar vloog door nog onbekende oorzaken in brand. Er zijn geen gewonden gevallen en volgens Shell is er geen overlast of gevaar voor de omwonenden geweest.

Eerlijke dievegge geeft zichzelf aan

wickerman had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 23-jarige vrouw heeft zich vrijdagmiddag vrijwillig voor diefstal aangegeven in een politiebureau in Den Bosch. Naar aanleiding van het proces-verbaal dat de agenten na het verhoor indienen bij het Openbaar Ministerie wordt bepaald welke gevolgen de diefstallen zullen hebben voor de vrouw.

De vrouw had alle spullen die ze gestolen had meegenomen. Het gaat om 36 sieraden, twee paar schoenen, 24 kledingstukken en 29 make-up artikelen. Ze bekende de spullen de laatste tijd gestolen te hebben uit twee winkels in de binnenstad van Den Bosch. De vrouw zei erge spijt te hebben van de diefstallen.

Duizenden IraniŽrs willen zelfmoordaanslag plegen

nlboy had ons via de nieuws-submit te melden:

Ongeveer tienduizend IraniŽrs hebben zich bij een islamitische groepering opgegeven als vrijwilliger voor zelfmoordacties in Irak en IsraŽl. Onder hen ook een zevenjarig kind die zich samen met zijn familie heeft opgegeven. Het is niet duidelijk of de inschrijving symbolisch bedoeld is.

De inschrijving begon vorige maand na een gebedsdienst op vrijdag. Volgens een zegsman gaat het in de meeste gevallen om vrijwilligers onder de 18 jaar. "Zo'n 10.000 mensen hebben zich ingeschreven voor martelarenoperaties tegen door ons bepaalde doelen", aldus een woordvoerder van het Comitť voor de herdenking van de martelaren van de islamitische beweging in de wereld.

"De acties zijn bedoeld om onze vrienden in Irak en andere moslims te laten zien dat we bereid zijn ons leven te geven om de eer van de islam te verdedigen. Zelfmoordoperaties zijn de beste manier om tegen de onderdrukker te vechten en ze hebben hun nut al aangetoond in de burgeroorlog in Libanon en gedurende de oorlog tussen Iran en Irak in 1980-88", voegde de man er aan toe.

De groep registreert de namen en telefoonnummers van de belangstellenden. De groep heeft wel al aangegeven af te zien van zelfmoordacties als de Iraanse hoogste geestelijke leider ayatollah Ali Khamenei daarom vraagt.

Voetbalclub beschuldigd van water-doping

Wendigo had ons via de nieuws-submit te melden:

De huidige werkgever van oud-Ajacied Nikos Machlas, de Griekse club Iraklis, beschuldigt het dit jaar gedegradeerde Akratitos van geknoei met drinkwater. Dit meldt het persbureau ANA.

Op 25 april trof Iraklis bij de uitwedstrijd tegen Akratitos in de kleedkamer flesjes water aan met een verdacht kleurtje. Uit laboratoriumonderzoek bleek later dat in het water het kalmerende middel haloperidol zat.

Iraklis verloor de wedstrijd met 1-0 door een benutte penalty van Akratitos in de 48e minuut. Machlas speelde de hele wedstrijd mee.

Zie voor meer voetbalnieuws de FOK!voetbalmanager!

Hulpverleningsorganisaties vrezen aanslagen

SubheaderMedewerkers van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties (UNHCR) en van vijf andere hulpverleningsorganisaties mogen maandag in Pakistan niet naar hun werk komen en moeten verdere orders afwachten. Dit in verband met een dreigende zelfmoordaanslag door de Taliban.

De Pakistaanse regering waarschuwde de hulpverleningsorganisaties na een brief van de Afghaanse vluchtelingenorganisatie. De Afghaanse vluchtelingenorganisatie, de Pakistaanse dienst die verantwoordelijk is voor de veiligheid van de vluchtelingenkampen in Baluchistan meldde per brief dat Mullah Hashim Sazgai, een Taliban die in het vluchtelingenkamp Girdi Jungle in Baluchistan zou wonen, de man achter de zelfmoordplannen is. Deze man noemt zich de woordvoerder van de Taliban. Associated Press, het grootste persbureau van Amerika, heeft echter nog nooit van de man gehoord.

De Afghaanse vluchtelingenorganisatie meldde ook nog dat alleen hulpverleningsorganisaties waar Britten en Amerikanen werken doelwit zijn. Ook zouden medeplichtigen van Sazgai zich toegang proberen te verschaffen tot de gebouwen waar de hulpverleningsorganisaties zijn gevestigd. Er wordt daarom opgeroepen de veiligheidsmaatregelen te verscherpen.

De hulpverleningsorganisaties die zorgen voor tienduizenden Afghaanse vluchtelingen in kampen in de grensprovincie Baluchistan, kunnen de vluchtelingen dus maandag niet bijstaan. "Geloofwaardige bedreigingen kunnen de hulpverleningsactiviteiten voor Afghaanse vluchtelingen in de provincie belemmeren", aldus Babar Baluch van de UNHCR.

Voetbal: Uitslag Nederland - Ierland

KNVB-logo Het Nederlands elftal heeft vanavond de laatste oefenwedstrijd voor het EK in Portugal met 1-0 verloren van Ierland. Andermaal bleek dat het nog lang niet lekker loopt binnen het elftal van trainer Dick Advocaat.

De basisopstelling was gelijk aan die in de wedstrijd tegen de FaerÝer afgelopen dinsdag. Wederom dus Kluivert en Van Nistelrooij in de spits van Oranje. Maar net als de vorige wedstrijd werd er nu ook matig gespeeld en werd het onder de voet gelopen door Ierland, dat het zonder Roy Keane, Damien Duff en John O'Shea moest stellen.

De enige overgebleven sterspeler van de Ieren, Robbie Keane, bezorgde Bouma handen vol werk en schoot vlak voor rust raak vanaf een meter of twintig. Later schoot Keane ook nogmaals op de lat met een omhaal. Aan de overzijde stond een robuuste groen-witte muur die het weinig inspirerende Oranje geen schot liet lossen.

Na rust kwamen Seedorf en Van der Meyde in het veld, maar ook dat mocht niet baten. Seedorf moest na een kwartier de handdoek reeds weer in de ring gooien en verliet het veld met een hamstringblessure. Van der Meyde had iets meer succes. Zijn voorzet werd door invaller Makaay gekopt, maar doelman Given was alert en voorkwam een doelpunt.

Update 1:40
Na de wedstrijd maakte coach Advocaat bekend dat hij zal afstappen van het veelbesproken systeem met de 'ruit' op het middenveld. Hij liet doorschemeren dat hij in de eerste wedstrijd op het EK tegen Duitsland wil starten met twee vleugelaanvallers en ťťn spits. "We kunnen nu wel de conclusie trekken dat het met deze poppetjes bij elkaar niet klopt," meldde de Oranje-coach aan de media. Wie de spits zal worden wilde Advocaat nog niet vertellen.

De komende week zal de coach overleggen met een aantal oudere spelers uit zijn team over de te volgen strijdwijze. Gevreesd wordt overigens dat de hamstringblessure van Seedorf ernstig kan uitpakken. Mocht Seedorf geblesseerd afhaken dan mag Advocaat een vervanger oproepen.


Nederland - Ierland 0-1 (0-1)
45. Keane 0-1

Opstelling Nederland:
van der Sar, Reiziger (Heitinga/46), Stam, Bouma (v.Hooijdonk/84), van Bronckhorst, Sneijder (Seedorf/46-Bosvelt/63), Cocu, van der Vaart, Davids (Robben/66), Kluivert (van der Meyde/46), van Nistelrooij (Makaay/66)

Meer voetbalnieuws op de FOK!Voetbalmanager!

Uitslag Nederland - Ierland

Vanavond bleek andermaal dat het nog lang niet lekker loopt binnen het Nederlands elftal. In de ArenA werd met 0-1 van een verzwakt Ierland verloren.

De basisopstelling was gelijk aan die in de wedstrijd tegen de FaerÝer afgelopen dinsdag. Wederom dus Kluivert en Van Nistelrooij in de spits van Oranje. Maar net als de vorige wedstrijd werd er nu ook matig gespeeld en werd het onder de voet gelopen door Ierland, dat het zonder Roy Keane, Damien Duff en John O'Shea moest stellen.

De enige overgebleven sterspeler van de Ieren, Robbie Keane, bezorgde Bouma handen vol werk en schoot vlak voor rust raak vanaf een meter of twintig. Later schoot Keane ook nogmaals op de lat met een omhaal. Aan de overzijde stond een robuuste groen-witte muur die het weinig inspirerende Oranje geen schot liet lossen.

Na rust kwamen Seedorf en Van der Meyde in het veld, maar ook dat mocht niet baten. Seedorf moest na een kwartier de handdoek reeds weer in de ring gooien en verliet het veld met een hamstringblessure. Van der Meyde had iets meer succes. Zijn voorzet werd door invaller Makaay gekopt, maar doelman Given was alert en voorkwam een doelpunt.

Ronald Reagan (93) overleden

CNN meldt dat de voormalige Amerikaanse president Ronald Reagan in zijn huis in Los Angeles is overleden. Hij is 93 jaar geworden. Eerder vandaag werd al gemeld dat de gezondheidstoestand van de ex-president snel aan het verslechteren was. Reagan leed ruim tien jaar aan de ziekte van Alzheimer.

Reagan stierf vandaag in het bijzijn van zijn vrouw Nancy en kinderen Ron Reagan jr. en Patty Davis. Dochter Maureen uit een eerder huwelijk met actrice Jane Wyman stierf in 2001. Zijn geadopteerde zoon Michael uit zijn eerste huwelijk was onderweg naar het sterfbed van zijn vader.


Ronald Reagan (1911-2004)
Ronald Reagan, 1911-2004

Ronald Reagan won op 4 november 1980 de verkiezingen van de zittende president Jimmy Carter en werd op 69-jarige leeftijd de veertigste en oudste president ooit van de VS. Op 30 maart 1981 raakte hij zwaar gewond toen hij werd neergeschoten door student John Hinckley. Hij herstelde volledig en diende twee ambtstermijnen uit. Hij stond bekend als 'The Great Communicator', vanwege zijn directe redevoeringen die het Amerikaanse kiezerspubliek zeer aanspraken.

Filmster en sportverslaggever
Voordat hij de politiek in ging was Reagan bekend als filmster en sportverslaggever. Tussen 1937 en 1964 speelde hij in bijna zestig films, waaronder 'Bedtime for Bonzo' uit 1951 en 'The Killers' uit 1964. Hij was enige tijd voorzitter van de vakbond van acteurs en in 1967 werd hij gekozen tot gouverneur van California. In 1976 deed hij voor de eerste keer een gooi naar het presidentschap, maar hij moest het in de voorverkiezingen afleggen tegen partijgenoot Gerald Ford.

Koude oorlog
In de Verenigde Staten wordt Reagan gezien als een van de drie beste presidenten van de twintigste eeuw, naast Franklin D. Roosevelt en John F. Kennedy. Hij speelde samen met Sovjet-president Michail Gorbatsjov een belangrijke rol in het beŽindigen van de 'koude oorlog' tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Zijn economisch beleid stond bekend als 'Reaganomics'. Met saneringen, belastingverlaging en een grote verhoging van de defensie-uitgaven wist Reagan een economische crisis te bezweren, echter de staatsschuld steeg tot ongekende hoogte. In Groot-BrittaniŽ had hij in de toenmalige Britse premier Margaret Thatcher een belangrijke evenknie.

In 1988 werd Reagan als president opgevolgd door zijn vice-president George Bush, de vader van de huidige Amerikaanse president. Reagan was toen 77 jaar oud. Begin jaren negentig begon de ziekte van Alzheimer op te spelen. In 1994 nam de oud-president per brief afscheid van de wereld en trok hij zich terug uit het openbare leven. Die brief was noodzakelijk nadat de pers hem telefonisch had gesproken en hij niet herinnerde wie de net gestorven oud-president Richard Nixon was. Reagan schreef in zijn brief onder meer de woorden "Ik begin nu de reis naar de zonsondergang van mijn bestaan".

Bronnen: CNN, IMDb, Wikipedia

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #116
special
Random Pics van de Dag #854
special
AI Picture Gallery #115
special
Random Pics van de Dag #853
special
Weekend gifdump #104
review
Hogwarts Legacy
©FOK.nl e.a.