Nog twintig anti-fascisten in de cel

In Den Haag zitten nog circa twintig anti-fascistische betogers in de cel, die gisteren zijn opgepakt toen ze een demonstratie van de Nederlandse Volksunie (NVU) wilden verstoren. De politie gaat vandaag verder met het verhoren van de arrestanten.

In totaal werden gisteren ruim 350 antifascisten opgepakt nadat ze slaags raakten met de politie, toen die wilde voorkomen dat de linkse betogers konden oprukken naar de ongeveer vijftig leden van de extreem-rechtse Volksunie. De 350 werden eerst vastgezet in een sporthal; de meeste van hen konden gisteravond met een boete en een dagvaarding op zak huiswaarts keren.

De antifascisten die nu nog vastzitten hebben zich volgens de politie schuldig gemaakt aan zwaardere vormen van openlijke geweldpleging. Ze reden met een kar in op de politie, toen die hen probeerde tegen te houden. Tijdens de ongeregeldheden raakten twee agenten en drie betogers lichtgewond.

Voor zowel het protest van de NVU als de tegenbetoging van de anti-fascisten was toestemming verleend. Alleen lagen de plekken waar ze mochten demonstreren een eindje uiteen om ongeregeldheden te voorkomen. De linkse tegenbetogers wilden echter toch oprukken naar de demonstranten van de Volksunie.

In een persbericht laat de Anti Fascistische Aktie (AFA) weten dat de NVU die protesteerde tegen de Amerikaanse en Israëlische agressiepolitiek, deze slogan misbruikte om ''haar nazistische en antisemitische praatjes de wereld in te helpen''. Volgens de AFA liepen bij de NVU onder andere Duitse en Vlaamse sympathisanten mee. Er zouden vlaggen zijn meegedragen met de tekst Zionistische onderdrukking bestrijden en er werd een vlag met een white power-teken in beslag genomen.

Op Indymedia en een site van de AFA Drenthe zijn diverse foto's te vinden. Op de AFA-site Drenthe moet de politie het overigens ontgelden; die worden daar uitgemaakt voor blauwe nazi's.


Politie in aktie tegen anti-NVU betogers.