VVD wil Europese inlichtingendienst

IcoonDe VVD wil een algemene Europese inlichtingendienst en een Europese politie naar Amerikaans voorbeeld. Voor de strijd tegen het terrorisme is er volgens Jules Maaten een Europese versie van de CIA en de FBI nodig. Het voorstel is een onderdeel van een vierpuntenplan wat Maaten presenteert, als lijstrekker van de VVD bij de komende Europese verkiezingen.

Van de 'bemoeiregels' op Europees niveau, zoals strenge geluidsnormen, is hij niet te spreken. "Maar in tijden van onveiligheid en grensoverschrijdende criminaliteit geeft Europa niet thuis." Ook vind hij het een kwalijke zaak dat er nog maar zes van de 22 beoogde maatregelen met betrekking tot het Europese aanhoudingsbevel in werking zijn getreden. Tevens pleit Maaten voor de oprichting van een Europese grenspolitie.

Het is niet de bedoeling dat de Europese CIA en FBI de nationale autoriteiten gaan vervangen, maar desalniettemin moeten ze over voldoende mankracht, middelen en bevoegdheden kunnen beschikken, aldus Maaten. De huidige Europese politieorganisatie Europol staat qua personeel en budget nog in schril contrast met de FBI, met 30.000 personeelsleden en 3 miljard dollar budget bij de FBI tegenover 350 personeelsleden en 55 miljoen euro budget bij Europol.