Belangstelling Valentijnsdag loopt terug

pberends attendeerde ons via de newssubmit op het volgende:

Aanstaande Valentijnsdag met veel vertrouwen op de postbode wachten zou wel eens op een teleurstelling uit kunnen lopen. Deze waarschuwing komt van het bureau De Vos en Jansen die de animo onder Nederlanders voor Valentijn onderzocht. En die was niet groot. Slechts een enkeling is van plan om op veertien februari hun hartstocht via een kaartje of cadeau aan hun grote liefde te verklaren. Vorig jaar zeiden nog zo'n twintig procent van de ondervraagden dat ze van plan waren een romantische actie te ondernemen, dit jaar is dit gedaald tot slechts zeventien procent.

Niet onverwacht is dat de meeste positieve antwoorden van jongeren komen. In de leeftijd tot 25 jaar zou 40 procent iets aan Valentijn willen doen. Daarna daalt de belangstelling voor dit uit Amerika overgewaaide gebruik gestaag, om bij zestigplussers tenslotte onder de tien procent te zakken.

Bij de keuze tussen een kaartje of een cadeau kiest bijna de helft voor het laatste. Ook viel op dat er mensen een kaartje aan hun eigen partner sturen en ook vaak gewoon de afzender vermelden in plaats van anoniem, zoals het gebruik ooit was. Van de mannen en vrouwen zijn de eersten het meest vrijgevig. Terwijl mannen gemiddeld wel vijftig euro besteden aan hun beminde, houdt bij vrouwen de liefde bij zo'n vijftien euro op.