Freek de Jonge naar Irak voor optredens

VEMP had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Freek de Jonge gaat vijf optredens geven voor de Nederlandse militairen die op verschillende plaatsen in Irak gelegerd zijn. De cabaretier is vanochtend in een militair toestel vertrokken vanaf de luchthaven in Eindhoven.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie heeft De Jonge zelf een verzoek ingediend om kostenloos voor de soldaten op te treden. "Hij heeft dit plan in het najaar van 2003 aan ons voorgelegd. Het initiatief komt voort uit zijn show 'De Kneep'. Hierin vraagt hij zich af wat hij tegen de Nederlandse militairen in Irak zou zeggen als hij, net als de Amerikaanse komiek Bob Hope indertijd, voor de troepen zou mogen optreden. Naar aanleiding hiervan heeft De Jonge gevraagd of hij dat echt mocht doen."

Vanavond komt de cabaretier aan op 'Camp Smitty' in Al Samawah, de hoofdlocatie van de Nederlandse troepen. Na Camp Smitty zal De Jonge nog optredens verzorgen op de compagnielocaties Al Khadir en Ar-Rumaytha, de luchtmachtbasis Tallil en op Shaiba, de basis waar het Nederlandse Contingentscommando ondergebracht is. Volgende week dinsdag komt De Jonge weer terug naar Nederland.

"Geen artistieke beperkingen opgelegd"

De cabaretier staat bekend om zijn kritische houding tegenover de oorlog in Irak. Nu geeft hij echter aan dat hij puur uit interesse voor de militairen naar Irak gaat. "Het gaat mij erom mensen te ontmoeten die onder moeilijke omstandigheden proberen een bijdrage te leveren aan de wederopbouw van een ontredderd land," aldus De Jonge.

"Of mijn voornemen ideologisch in orde is, vind ik niet zo belangrijk. Er zijn mij geen artistieke beperkingen opgelegd en zolang ik niemand in gevaar breng, mag ik gaan en staan waar ik wil. Het ligt niet in mijn bedoeling de soldaten ter plekke de les te lezen. Ik mag zeggen wat ik wil. Ga ik te ver dan wordt bij wijze van waarschuwing één keer in de lucht geschoten. Ik ben me er terdege van bewust dat wat hier leuk is daar pijnlijk kan zijn. Ik hoop uit gesprekken voor en na de voorstellingen erachter te komen wat de soldaten beweegt en wat hun idealen en twijfels zijn."