Tegenstander Irak-oorlog ontving smeergeld

Irakees herschreef voor ons het volgende nieuwsbericht, waarvoor onze dank!

Irak: icoontjeDe Iraakse online krant Sotaliraq.com heeft een lijst met 270 namen van bedrijven, individuen en politieke partijen gepubliceerd die olie ontvingen als smeergeld voor hun steun aan het Baath-regime van Saddam Hoessein. Zij kregen olie in de vorm van 'coupons' die ze op de zwarte markt konden verkopen aan oliemaatschappijen. Deze bedrijven en of individuen zijn verspreid over 50 landen; 16 Arabische landen, 17 Europese landen, 9 Aziatische landen, en nog een paar landen uit Afrika en Latijns Amerika. De krant zegt over nog meer namen te beschikken van personen die smeergeld kregen van Saddam Hoessein, waaronder één Nederlander.

Op de lijst met namen komen we een opmerkelijke naam tegen: George Galloway. George Galloway, de ex-Labour parlementslid voor Glasgow Kelvin, werd vorig jaar uit de Labour Party gezet omwille van zijn standpunt tegen de oorlog van Bush en Blair in Irak. Na de beslissing door een nationaal comité van drie personen, zei Galloway: "Dit was een politiek gemotiveerd schijngerecht dat haar uitspraak al op voorhand had bepaald, in de beste traditie van politieke schijnprocessen. Het was een karikatuur van gerechtigheid".

George Galloway heeft eerder vorig jaar een reactie afgegeven op de lasteraars: "Ik heb nooit geld gevraagd of gekregen uit Irak voor onze campagne tegen de oorlog en sancties. Ik heb nooit een vat olie gezien of bezeten. Uit de manier waarop de documenten worden beschreven kan ik zeggen dat ze alle tekenen van vervalsing of 'bewerking' vertonen en bedoeld zijn om degenen die tegen de oorlog vochten in diskrediet te brengen. Ze maken deel uit van een lastercampagne tegen degenen die opkwamen tegen de illegale en bloedige oorlog tegen Irak en tegen de bezetting ervan door vreemde troepen. Het idee dat zulke documenten als op bestelling opdoken, een paar dagen na de grootschalige aanval op Bagdad, de plundering en verwoesting van haar ministeries en regeringsgebouwen, en de chaos in het land, moeten we beschouwen als uiterst verdacht."

De krant heeft inmiddels de volledige lijst met namen bij de Iraakse ministerie van Justitie afgegeven, die er onderzoek naar zal verrichten. Voor de volledige lijst met namen klik hier.