"Diskwalificatie" Uytdehaage op WK Schaatsen

bizkid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jochem Uytdehaage is op het WK Allround Schaatsen in Hamar "gediskwalificeerd" vanwege vermeend onsportief gedrag. Tijdens de 5000 meter tussen Carl Verheijen (Nederland) en Lasse Saetre (Noorwegen) zette Uytdehaage, die aan het uitrijden was, in de in- en uitrijbaan zodanig aan, dat hij als gangmaker voor Verheijen leek te fungeren. Verheijen won de 5000 meter met een voorpsrong van 0,08 seconde op de nummer twee: de Amerikaan Chad Hedrick.

De Amerikanen dienden een protest in tegen de gang van zaken. Uytdehaage verklaarde: "M'n vijf kilometer was niet zoals ik had gewild. Ik wilde lekker uitrijden en heb wat versnellingen en vertragingen gedaan". Ook Verheijen was zich van geen kwaad bewust: "Ik heb mijn eigen race gereden, dacht ik. Ik rijd hier een goeie race; die 6,20, die heb ik gewoon in mijn benen. Dan maakt het niks uit of er in de binnenbaan iemand hard meerijdt".

De jury besliste dus anders. Uytdehaage werd uitgesloten van verdere deelname. Het Noorse jurylid Tore Ramton weigerde overigens het woord diskwalificatie in de mond te nemen. "Uytdehaage mag zondag niet schaatsen wegens zijn gedrag van vandaag", aldus de Noor. De Amerikaanse ploeg wilde ook Verheijen laten uitsluiten, maar dat wees de jury af. De Nederlandse teamleiding overweegt beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de jury.

Het klassement op het WK Allround Schaatsen wordt nu na de eerste dag verrassend aangevoerd door de Amerikanen Chad Hedrick en Shani Davis. Mark Tuitert staat op de derde plaats. Dit is een tegenvaller voor de Nederlandse delegatie, die overigens redelijk goed begon. Na de 500 meter stond Europees kampioen Tuitert keurig tweede achter Jevgeni Lalenkov. Uytdehaage en Verheijen op respectievelijk een twaalfde en zestiende plek stelden teleur, maar zouden de achterstand op de 5000 meter ongetwijfeld wegwerken.

Verheijen won de 5.000 meter, zoals eerder vermeld. Tuitert stelde met een zevende plaats teleur. Ook Uytdehaage, met een achtste plaats, stelde teleur en werd dus achteraf ook 'gediskwalificeerd'. WK-debutant Tom Prinsen kan terugkijken op een verdienstelijke eerste dag, hij staat nu zevende in het algemeen klassement.

Dames
Bij de vrouwen gaat de Duitse Anni Friesinger aan de leiding. De kampioene van 2001 en 2002 eindigde op de 500 meter als tweede en op de 3.000 meter als vijfde en verdedigt zondag op de 1.500 meter 1,55 seconde op de nummer twee, Wieteke Cramer. Claudia Pechstein staat drie en Renate Groenewold vier.