Rel over politiefoto's bij Vlaams Blok

In BelgiŽ is opschudding ontstaan door de publicatie van computerfoto's -robotfoto's bij onze zuiderburen genoemd - van personen die verdacht worden van een reeks overvallen in en rond Antwerpen. Het Vlaams Blok zette de foto's op haar website omdat justitie volgens de partij van Filip Dewinter de foto's achter hield om stigmatisering te voorkomen. Hij zou de foto's gekregen hebben van de politie.


Op haar site stelt het Blok dat het bij justitie bekend is dat een ''welbepaalde bende van drie uit Antwerpen afkomstige Noordafrikanen verantwoordelijk is voor het gros van de gepleegde feiten''. Deze informatie zou ''angstvallig geheim zijn gehouden''. Dit omdat volgens Dewinter ''het gaat om daders van Noordafrikaanse afkomst die Antwerps met een Arabische tongval spraken''. Om louter politieke redenen zouden de afbeeldingen niet verspreid zijn, meent het Blok.

De kranten 'Het Laatste Nieuws' en 'De Nieuwe Gazet' hebben de bewuste foto's afgelopen donderdag ook gepubliceerd. Volgens de Belgische justitie zijn de verdachten nu gewaarschuwd en wordt hun opsporing hierdoor bemoeilijkt.

Minister van Binnenlandse zaken Patrick Dewael wil nu weten welke politieman de foto's aan het Vlaams Blok heeft doorgespeeld.