FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 oktober 2003

Efteling trok 3,2 miljoen bezoekers dit seizoen

Eftelinger had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het attractiepark 'De Efteling' in Kaatsheuvel heeft dit jaar 3,2 miljoen bezoekers getrokken. Dat betekent dat er afgelopen jaar ongeveer 200.000 minder bezoekers waren dan verleden jaar, toen vierde het park overigens wel haar vijftigste verjaardag. Vandaag sloot het park het seizoen af.

Een woordvoerder van De Efteling is tevreden over het aantal bezoekers. Dat het aantal iets is achtergebleven bij het recordjaar 2002 wijt hij aan het extreem mooie zomerweer, ".. dan kiezen mensen een alternatief. Ze gaan naar het strand en niet naar De Efteling". De Efteling blijft vooralsnog het populairste pretpark van Nederland. Qua aantallen doet alleen een rondvaart door de Amsterdamse grachten het beter.

Op 7 november zal in De Efteling echter de première van de musical Doornroosje te zien zijn, waarvoor een speciaal theater is gebouwd, dat deel uitmaakt van het nieuwe Uitrijk.

Meisje ontsnapt aan ontvoering in Heerlen

Roel's Weblog had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 17-jarig meisje uit Heerlen is vandaag tenauwernood ontsnapt aan een ontvoering.

Rond half vijf vanmiddag reed ze met haar scooter over de Groene Boord in Heerlen. Bij de kruising met de Gasthuisstraat en de Voskuilenweg moest ze vervolgens wachten voor een verkeerslicht.

De bestuurder van een Mercedes, die achter haar voor het rode licht stond te wachten, stond plots naast haar. De man sommeerde haar om in zijn auto te stappen. Hij trok haar helm van haar hoofd en pakte haar vast. De 17-jarige Heerlense kon echter ontkomen door flink gas te geven. De politie is dringend op zoek naar getuigen van het voorval.

Miljoenpotenplaag in Skopje

a340-600 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een buitenwijk van de Macedonische hoofdstad Skopje heeft men overlast van miljoenen miljoenpoten. De huizen en tuinen van zo'n dertig gezinnen in de wijk zijn inmiddels vergeven van de insecten.

De vruchtbare grond rondom een verlaten slachthuis, de warme zomer en een milde, vochtige herfst vormden de ideale omstandigheden voor de insecten. Volgens de omwonenden begroeven de voormalige eigenaars van het slachthuis op de plek honderden karkassen van vee.

Volgens biologen zijn de miljoenpoten, die tot 7 centimeter lang kunnen worden, echter onschadelijk. De insectensoort, die al 415 miljoen jaar bestaat, is niet giftig. Miljoenpoten stoten vaak wel een scherpe geur uit. Ze houden van vet voedsel en fruit, maar ook van rottend vlees. Kolonies van miljoenpoten komen vaker ondergronds voor bij slachthuizen, rioolbuizen en begraafplaatsen. In Skopje is er sprake van een extreme situatie.

Tung Ho-Pin test voor Williams

De Chinees Tung Ho-Pin mag een test rijden voor Williams, dit als beloning voor zijn goede optreden in de Aziatische Formule BMW, waar hij kampioen werd.

Tung Ho-Pin mag voor BMW gaat testen in de Williams F1-wagen. "We hebben het hele seizoen Tung nauwlettend in de gaten gehouden, en met 10 zeges in zijn klasse heeft hij zijn potentieel duidelijk laten maken. Deze test toont aan hoe ambitieus de rijders in de Aziatische Formule BMW zijn om hun carrière te kunnen lanceren." Guido Stalmann, BMW Motorsport Algemeen Manager van Sponsorschap en Businesszaken.

De test zal tijdens de wintersessie plaatsvinden, die begint over een maand.

Neel Jani test voor Sauber

[i]De Zwitser Neel Jani gaat voor Sauber testen, en wel op 11 december.i]

Er zijn nog maar weinig stoeltjes te vergeven in de Formule 1. Alleen bij Jaguar, Jordan en Minardi zijn er nog race-stoeltjes, en er zijn nog een paar testplekken vrij. Zo ook bij Sauber Het vreemde is echter, dat Sauber normaal de tests laat uitvoeren door de 2 vaste coureurs.

De Zwitsterse Formule Renault coureur Neel Jani gaat een test doen voor Sauber. Deze moet plaatsvinden in december. Jani is 1 van de weinige Zwitserse race-talenten. Hij reed tot nu toe in karts, Formule Renault 2000 en Formule Renault V6.

Van Galen denkt aan stoppen

Barry van Galen ziet het einde van zijn carriere naderen.

Een van de stuwende krachten van AZ, Barry van Galen, heeft gezegd aan het einde van dit seizoen misschien te stoppen. "Nu gaat het nog, maar over een paar maanden of aan het einde van het seizoen, moet ik nog maar kijken hoe het lichamelijk gaat", tekende Studio Sport op uit de mond van de routinier.

De 33-jarige middenvelder speelt al sinds 1991 in het Betaald Voetbal. Eerst voor Haarlem en via Roda JC en NAC Breda komt Van Galen in '97 bij AZ. Met AZ promoveert hij aan het einde van zijn eerste seizoen naar de Eredivisie.

De geboren Haarlemmer speelt nu zijn zevende seizoen in de Alkmaarder Hout en scoorde dit weekend tegen FC Zwolle zijn 40e goal namens AZ. In zijn gehele carriere maakte Van Galen tot op heden 86 doelpunten.

Man overlijdt na botsing met tram

Roel's Weblog, Irakees en Stroe had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het Damrak in Amsterdam is in de nacht van zaterdag op zondag een 44-jarige Engelsman om het leven gekomen na een botsing met een tram. De tram schepte de man toen hij de weg overstak.

Hulpdiensten moesten eraan te pas komen om het slachtoffer onder de tram vandaan te krijgen. De Engelsman overleed ter plaatse.

Godett weigert in te gaan op kritiek

De Antilliaanse premier Mirna Louisa-Godett blijkt zeer gevoelig te zijn voor kritische vragen. Zo wilde ze vandaag bij haar bezoek aan Rotterdam de pers niet te woord staan.

Toen Godett dit aan het einde van de middag toch deed, ging het al snel fout. Nadat er door een journalist twee kritische vragen waren gesteld, hield ze het voor gezien en stapte meteen in de gereedstaande limousine. Godett nam niet eens meer de tijd om de burgemeester Opstelten van Rotterdam netjes gedag te zeggen.

Godett zei: "Ik ben hier gekomen voor positieve dingen en wens geen negatieve vragen te beantwoorden." Één van de kritische vragen ging over het drugsbeleid. Zo vroeg een journalist Godett om een reactie op de kabinetsplannen om Antilliaanse drugskoeriers die op de Antillen wonen de toegang tot Nederland voor bepaalde tijd te ontzeggen. ."Die kleine groep, die 0,001 procent die steeds negatief in het nieuws is, daar blijven jullie maar over doorgaan", aldus Louisa-Godett.

Tennis: Clijsters terug op eerste positie

Tennisster Kim Clijsters (20) heeft er geen gras over laten groeien. Na één week heeft ze de eerste positie op de wereldranglijst al weer terug. Door haar winst in de finale van het WTA-toernooi van Luxemburg passeerde ze landgenote Justine Henin-Hardenne, die deze week niet in actie kwam.

De beide Belgische dames hebben momenteel het rijk alleen daar de gezusters Williams niet actief zijn. Clijsters versloeg in de finale van Luxemburg de Amerikaanse Chanda Rubin in twee sets, 6-2 7-5. Het was voor Clijsters de achtste toernooizege van dit seizoen. Met de zege verdiende Clijsters 35.000 Amerikaanse dollar. Haar aantal van veertien finaleplaatsen reeds dit seizoen is overigens enkel door Steffi Graf overtroffen.

'Regering Bush verzwijgt info 11-9'

De Amerikaanse commissie die de aanslagen van 11 september onderzoekt, is van plan om de regering Bush voor de rechter te dagen. Dat meldt de krant The New York Times.

Directe aanleiding hiervoor is volgens commissievoorzitter Kean het achterhouden van cruciale informatie. De regering Bush zou opzettelijk geheime documenten van de inlichtingendiensten achterhouden. Hij wil die nu via de rechter loskrijgen, in het belang van het onderzoek.

De commissie doet onderzoek naar de gemaakt fouten van de inlichtingendiensten rondom de aanslagen. President Bush was destijds tegen het in het leven roepen van de commissie, maar heeft wel beloofd mee te zullen werken met het onderzoek.

Politie vindt XTC-schat in Velddriel

De politie heeft vanmorgen in Velddriel (Bommelerwaard) een grote partij XTC in beslag genomen, tevens werd een 44-jarige man aangehouden. Er werden voorts vier vuurwapens aangetroffen. Aldus bericht het Landelijk Parket.

De meeste van de in totaal 700.000 XTC-pillen werden gevonden in een kist die op anderhalve meter diepte begraven lag op het erf van de verdachte.

De Nederlandse politie was door collega's uit Noord-Ierland getipt nadat die donderdag een arrestatie hadden verricht. Daar vond men 8,5 kilo cocaine en een onbekende hoeveelheid XTC. Met de samenwerking kon vanochtend de slag in Nederland geslagen geworden. Vermoed wordt dat de verdachte verantwoordelijk was voor de export van XTC naar Engeland en Ierland.

Gachot: "Schumi in F1 door mij"

In 1991 moest Bertrand Gachot, toen coureur voor Jordan, na een opstootje met een engelse taxichauffeur de gevangenis in. Zijn vervanger was niemand minder dan...

Eddie Jordan moest hals over kop een nieuwe coureur zoeken voor de GP van België. Jordan dacht eerst aan Stephan Johansson en aan Alessandro Zanardi. Johansson een ervaren Formule 1 coureur en Zanardi F3000 coureur. Jordan koos niet voor deze heren, maar koos voor niemand minder dan Michael Schumacher.

Schumacher wist zich toendertijd op de zevende plaats te kwalificeren terwijl zijn teammaat Andrea de Cesaris zeven tiende op Schumacher moest toegeven. Bij Gachot staat deze Augustus maand nog diep in het geheugen gegrift.

Gachot zegt hierover:"Het is wel erg makkelijk om nu te kijken wat Michael heeft gepresteerd en dan het gevoel te krijgen dat ik daar had moeten staan", zegt Gachot. "Ik was degene, samen met de rechters die mij uiteindelijk veroordeeld hebben, die Michael zijn debuut in de Formule 1 schonk door wat ik in Londen gedaan had. Maar toch weet ik dat Michael ook zonder mijn veroordeling in de Formule 1 terecht zou zijn gekomen. Hij had het talent en het geld van Mercedes om op te vallen. Of hij dan ook zo succesvol zou zijn geweest zullen we waarschijnlijk nooit weten".

Iedereen was zeer te spreken over de zevende kwalificatietijd van Schumacher, maar volgens Gachot lag dit niet aan Michael maar aan Jordan. Volgens Bertrand Gachot had hij op Spa Franchorchamps de pole kunnen pakken als hij er had kunnen rijden.

Het lijkt opschepperij van de Belg, maar zijn prestaties in de races vooraf logen er niet om. Gachot is niet kwaad op Jordan of Michael Schumacher, maar hij is kwaad op het Britse rechtensysteem. Hierover zegt Gachot:"Ik moest naar de gevangenis omdat iemand mij irriteerde. Het heeft zeker mijn carrière als coureur in de autosport niet geholpen, maar ik ben wel gaan realiseren dat je leven erg snel om kan slaan als je op het verkeerde moment op de verkeerde plek in de wereld bent".

Dode bij schietpartij in Rotterdams café

Lennart81, Irakees en Roel's Weblog hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

In café De Tulp aan de 1e Middellandstraat in Rotterdam heeft zondagmiddag een schietpartij plaatsgevonden. Eén persoon kwam daarbij om het leven.

De dader lostte enkele schoten in het café en zou zich daarna al schietend een weg naar buiten hebben gebaand. Hij vluchtte in de richting van de Claes de Vrieselaan en stapte daar in een auto.

In verband met sporenonderzoek werd de 1e Middellandstraat daarop afgesloten voor het verkeer. De dader is nog op vrije voeten.

Israël blaast Palestijnse flats op

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Israëlische leger heeft in de nacht van zaterdag op zondag in de Gazastrook drie flatgebouwen in aanbouw opgeblazen. Naar schatting tweeduizend Palestijnen die binnen een straal van 400 meter rond de gebouwen wonen, waren vooraf geëvacueerd. Het neerhalen van de flats is de grootste vernietiging van Palestijnse gebouwen in drie jaar.

Volgens Israël is in de gebouwen een aanslag voorbereid op een joodse nederzetting, die vanuit de torens te zien was. Bij die aanslag, vrijdag, kwamen drie Israëlische militairen om het leven.

Verder hebben Israëlische militairen zondagochtend in de Gazastrook bij drie infiltratiepogingen vier Palestijnen gedood. Dat heeft de Israëlische legerradio gemeld. De militanten probeerden vlak voor zonsopgang twee nederzettingen en een legerpost te besluipen.

Mogelijk blokkade bezuinigingen door CDA

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De CDA-fractie in de eerste kamer zal tegen een aantal bezuinigingsvoorstellen stemmen, als blijkt dat deze tot een te grote achteruitgang leidden qua koopkracht. Dit zei de fractieleider van het CDA in de eerste kamer, Werner, vandaag in het tv-programma Buitenhof.

Afgelopen dinsdag verzocht Werner al om maatregelen ter verbetering van de koopkracht, met name bij chronisch zieken. Nadat premier Balkenende een betoog had gehouden, was Werner toch gerust gesteld. In het betoog verzekerde Balkenende dat volgend jaar niemand meer dan één procent erop achteruit gaat qua koopkracht.

Toch bleek vandaag in Buitenhof dat Werner niet geheel tevreden was met de woorden van Balkenende. De CDA-senator is bang dat een opeenstapeling van maatregelen alsnog leidt tot teveel koopkrachtverlies bij sommige groepen. Tijdens zijn betoog bij de Algemene Beschouwingen gaf Balkenende nog aan dat er ook de bijzondere bijstand is. Werner gaf toen geen respons hierop, maar in Buitenhof zei hij het geen goed idee te vinden als grote groepen bij de sociale dienst moeten aankloppen voor bijzondere bijstand.

Overzicht HCE (week 43)

De negende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.


DagTijdThuisTegenstanderVoor Tegen
vr20.00 FC Volendam Roda JC 2 - 1
.
za19.30 SC Heerenveen NEC 1 - 2
za19.30 FC Groningen Vitesse 2 - 1
za19.30 ADO Den Haag NAC Breda 1 - 1
za20.00 AZ FC Zwolle 4 - 0
za20.00 RKC Waalwijk RBC Roosendaal 1 - 2
.
zo12.30 PSV Ajax 2 - 2
zo14.30 Feyenoord Willem II 2 - 1
zo14.30 FC Twente FC Utrecht 2 - 2

Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 97112226-10
2. AZ 97112220-5
3. PSV96212023-8
4. Feyenoord95221715-10
5. sc Heerenveen9504159-9
6. RKC Waalwijk 94141314-11
7. FC Twente94141318-20
8. RBC Roosendaal9333129-10
9. NEC94051211-16
10. NAC Breda 93241113-11
11. Roda JC92521110-9
12. FC Groningen93241110-14
13. Willem II9324118-18
14. FC Volendam9234912-17
15. FC Utrecht923499-14
16. ADO Den Haag923498-14
17. Vitesse9135613-18
18. FC Zwolle 902724-18

Geen kans voor Wilson?

Jaguar heeft aangegeven ontevreden te zijn over beide tweede coureurs,

Jaguar heeft een moeilijk jaar achter de rug qua tweede rijders, Pizzonia die onder de maat presteerde en na 11 races werd vervangen door Justin Wilson, ook hij had moeite om goede resultaten neer te zetten.

Nu heeft Pitchforth van Jaguar een interview gegeven waarin hij min of meer door laat schemeren dat Jaguar ontevreden is over beide tweede coureurs. Dat zou kunnen dat Wilson zijn kans op een stoeltje in 2004 bij Jaguar erg klein is geworden.

"Het tweede stoeltje is erg kostbaar gegeven dat we hebben en ik wil er zeker van zijn dat deze gevuld wordt door de beste coureur die het beste voor het team presteert", aldus Pitchforth op de officiële website van het groene team. "Ten eerste moet hij een goede coureur zijn, met het team overweg kunnen, met Mark Webber en zijn engineers overweg kunnen, snappen hoe wij binnen het team te werk gaan en dan zijn er ook nog allemaal andere factoren bij betrokken. We schreeuwen niet om de nieuwe coureur, maar we maken er wel werk van".

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 43)

De negende speelronde in de Holland Casino Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van de afgelopen week en de nieuwe tussenstand.

Uitslagen Holland Casino Eredivisie (Week 43)
Vrijdag 24 oktober
FC Volendam - Roda JC (2-1)

Zaterdag 25 oktober
SC Heerenveen - NEC (1-2)
FC Groningen - Vitesse (2-1)
ADO Den Haag - NAC Breda (1-1)
AZ - FC Zwolle (4-0)
RKC Waalwijk - RBC Roosendaal (1-2)

Zondag 26 oktober
PSV - Ajax (2-2)
Feyenoord - Willem II (2-1)
FC Twente - FC Utrecht (2-2)

Tussenstand Holland Casino Eredivisie (seizoen 2003/2004)
Pos.ClubAWGVPV-T
1. Ajax 97112226-10
2. AZ 97112220-5
3. PSV96212023-8
4. Feyenoord95221715-10
5. sc Heerenveen 9504159-9
6. RKC Waalwijk 94141314-11
7. FC Twente94141318-20
8. RBC Roosendaal 9333129-10
9. NEC 94051211-16
10. NAC Breda 93241113-11
11. Roda JC 92521110-9
12. FC Groningen93241110-14
13. Willem II9324118-18
14. FC Volendam9234912-17
15. FC Utrecht923499-14
16. ADO Den Haag923498-14
17. Vitesse 9135613-18
18. FC Zwolle 902724-18

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager

Fisichella krijgt spijt

De nieuwe Sauber-coureur Giancarlo Fisichella krijgt spijt van zijn overstap van Jordan, volgens Eddie Jordan


"Ik denk niet dat Sauber beter is al ons team", aldus Eddie Jordan. "Ze hebben iets meer geld. Ik denk dat Fisichella bij een top drie of top vier team moet tekenen. Ik denk dat wij namelijk volgend jaar in gevecht zijn verwikkeld met Sauber."

Eddie gaf ook iets meer informatie over de motoren die hij volgend seizoen in zijn auto's wil hangen. Volgens Eddie wou Mercedes steeds meer in ruil voor de motoren.

"Het is frustrerend", zo vervolgd Jordan. "We onderhandelden met Mercedes, elke keer als we dichtbij een deal waren veranderde Mercedes de voorwaarden plots. Ze wilden onder andere ook stickers op de bolide, ik denk niet dat wij zomaar gratis stickers gaan weggeven."

Het lijkt dus duidelijk dat Jordan volgend jaar met Cosworth motoren rijdt, en niet met Mercedes motoren

Uitslagen HCE (26-10-03)

Hieronder vind je de uitslagen van de wedstrijden in de Holland Casino Eredivisie van vanmiddag.

PSV - Ajax (2-2)
46' Van Bommel 1-0
58' Sonck 1-1
69' De Jong 2-1
72' Ibrahimovic 2-2

Rood: Van der Vaart (Aja, 45'+2)
Geel: Van Bommel (PSV)

Feyenoord - Willem II (2-1)
30' Lurling 1-0
89' Quinn 1-1
90'+2 Buffel 2-1

Geel: Schreuder (Fey), J. Mathijsen (Wil)

FC Twente - FC Utrecht (2-2)
37' Van der Haar 0-1
70' Van der Haar 0-2
74' Christensen 1-2
86' Ramzi 2-2

Geel: Gakhokidze, Grujic, Ouédraego (allen Twe), Broerse (Utr), De Jong (Utr)

Hevige bosbranden in Californië

In Zuid-Californië (VS) zijn reeds tweehonderd huizen door bosbrand verwoest. Voor vernietiging van nog eens 3500 huizen wordt gevreesd. Bij de branden zijn tot op heden twee doden gevallen. Eén man kwam om toen hij zijn huis probeerde te verlaten, de andere werd in huis door het vuur verrast.

De brandweer, 2200 man sterk, kan als gevolg van de harde wind en hoge temperatuur het vuur niet onder controle krijgen. Bijna 6000 hectare bos is al in vlammen opgegaan. De stad Los Angeles ligt nu onder een deken van rookwolken. Het vuur is inmiddels tot de oostelijke buitenwijken opgerukt.

CD Review: To My Surprise - To My Surprise


Na de relatief succesvolle bijprojecten van Corey Taylor (met Stone Sour) en Joey Jordison (met Murderdolls) kon percussionist Shawn Crahan (ook wel bekend als 'Clown' in Slipknot) natuurlijk niet achterblijven. Waar de bijprojecten van Corey en Joey redelijk in het straatje van Slipknot bleven, is de band van Shawn compleet anders. Hoe anders? Dat lees je op de volgende pagina.

Wie mag testen voor Jaguar?

Jaguar heeft bevestigd dat het op 25 November in Valencia verschijnt in verband met een test. Hierbij komen "twee" coureurs in actie voor Jaguar.

Het winterprogramma willen we met liefst 2 auto's afwerken, zegt Nav Sidhu. "We willen ons het allerbeste voorbereiden op het nieuwe seizoen en daarom willen we de tweede coureur het liefst voor deze tijd vastleggen". Bij Jaguar zijn ze bezig met de onderhandelingen en deze zijn zeer ingewikkeld en nemen veel tijd in beslag.

Er is dus een goede kans dat de tweede coureur bij Jaguar bekend wordt gemaakt voor 25 November. Op dit moment worden Jacques Villeneuve, Heinz-Harald Frentzen, Nick Heidfeld, Jos Verstappen, Anthony Davidson, Alex Yoong, en Justin Wilson in verband gebracht met Jaguar.

Onze landgenoot Jos Verstappen lijkt een serieuze kandidaat voor dit stoeltje. Met zijn sponsoren die een flink budget op tafel willen leggen en zijn ervaring hoopt Verstappen op een plaats bij Jaguar in het nieuwe seizoen. Hopelijk weten we rond de 25ste meer.

De F2003-GA was niet optimaal

De Ferrari waarin Michael Schumacher dit jaar kampioen werd was verre weg van optimaal.

Ferrari was dit jaar een stuk minder sterk dan het jaar ervoor. Ferrari probeert nu te achterhalen wat er fout was met de F2003-GA. "Het is moeilijk om zomaar één reden aan te kaarten waarom we dit seizoen iets minder sterk waren," aldus race-ingenieur Ignazio Lunetto in F1Racing. " Natuurlijk heeft de Bandenoorlog een grote rol gespeeld, maar er was meer aan de hand. Ook de geometrie van de ophanging en de elektronica speelde een grote rol."

Rory Byrne blijft echter bij wat hij aan het begin van het seizoen heeft gezegt: "de F2003-GA was een grote stap voorwaarts tegenover de F2002, Al was de F2002 ongenaakbaar in het seizoen 2002".

"De titelstrijd was dit jaar zo spannend om het feit dat de ander Teams een grotere stap voorwaart hadden gemaakt in vergelijking met ons".

Uitslag PSV - Ajax

PSV en Ajax hielden elkaar vandaag in evenwicht. Individueel vielen er echter wel klappen. Niettemin had scheidsrechter Braamhaar enkel één rode kaart en één gele kaart nodig.

PSV - Ajax 2-2 (2-2)
46' Van Bommel 1-0
58' Sonck 1-1
69' De Jong 2-1
72' Ibrahimovic 2-2

Rood: Van der Vaart (Aja, 45'+2)
Geel: Van Bommel (PSV)

PSV: Waterreus, Ooijer (Colin/30), Bouma, Hofland (Lucius/37), Lee, Rommedahl, Van Bommel (Park/65), Vogel, Robben, De Jong, Vennegoor of Hesselink

Ajax: Lobont, Grygera, Pasanen, Escudé, Maxwell, Sneijder (De Jong/80), Galásek, Heitinga, van der Vaart, Sonck (Sikora/92), Ibrahimovic (Litmanen/84)

Uitslag PSV - Ajax

De topper PSV-Ajax is onbeslist geëindigd, 2-2. Met het resultaat neemt Ajax de koppositie in de eredivisie op doelsaldo weer over van het verrassend goed acterend AZ.

In een knotsgek duel ontaardde de eerste helft in een veldslag. De verdedigers Andre Ooijer en Kevin Hofland van PSV moesten met blessures het veld verlaten. Scheidsrechter Braamhaar liet veel toe vanmiddag. Kort voor rust was dit mede aanleiding voor grote ophef. Ajacied Rafael van der Vaart werd van het veld gestuurd nadat hij John de Jong in de rug had geschopt.

Na de pauze nam PSV vrijwel onmiddellijk de leiding door een doelpunt van Mark van Bommel, nadat keeper Bogdan Lobont wijfelachtig ingreep. Met elf tegen tien scoorde PSV niet de 2-0. Het was Ajax dat via Sonck op gelijke hoogte kwam. Nadat PSV-captain Van Bommel het veld verlaten had, scoorde De Jong 2-1. Voor de thuisclub goed en wel daarvan genoten had, scoorde Zlatan Ibrahimovic wederom een belangrijke treffer voor de Amsterdammers (2-2). Woensdag maakte hij de enige tegen Celta de Vigo.

Het resultaat is achteraf een opsteker voor Ajax, dat een halve wedstrijd met een man minder speelde. PSV, dat niet over topscorer Mateja Kezman kon beschikken, kan minder vrede hebben met het resultaat.

De wedstrijd zal nog wel worden opgerakeld in Zeist tijdens één of meerdere tuchtzittingen. Er passeerden vooral in de eerste helft enkele onbestrafte gewelddadigheden. Naast Van der Vaart dienen mogelijk ook Ibrahimovic (Ajax), Vennegoor of Hesselink (PSV) en Van Bommel (PSV) zich te verantwoorden bij de KNVB.

Meer voetbalnieuws vind je op de Competitiemanager

Minardi heeft geen haast met nieuwe rijders

Minardi heeft laten blijken geen haast te hebben met het bekend maken van de namen van de rijder in het seizoen 2004.

Een woordvoerder van het team heeft laten weten dat er nog slechts enkele stoeltjes voor het Formule 1 seizoen 2004 vrij zijn. Dat is vor Minardi geen reden om haast te maken met het bekend maken van de Coureurs. Alles wijst er op dat de namen pas begin volgend jaar zullen worden bekend gemaakt.

De Italiaanse pers zou graag zien dat Minardi's testrijder Gianmaria Bruni voor het team in 2004 gaat racen. De Italiaan was tijdens de test seccies vaak sneller dan dan Jos Verstappen zijn teamgenoot Nicolas Kiesa. Minardi spreekt de geruchten rond Bruni ook niet tegen maar laat tegelijkertijd ook merken dat ze nog in gesprek zij met meerder mensen, liet Minardi's woordvoerder weten.

Het is onwaarschijnlijk dat Verstappen nog een jaar voor het Minardi team zal racen. Men verwacht dat Jos naar Jaguar of Jordan zal vertrekken. Nicolas Kiesa hoopt dat hij nog een kans heeft om in 2004 voor Minardi te rijden.

Negen doden na aardbevingen in China

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aardbeving 26-10-2003Twee zware aardbevingen hebben in het noordwesten van China aan zeker negen mensen het leven gekost. Er vielen tevens tientallen gewonden. Dat hebben diverse media zondag gemeld op basis van berichten van het Staats Seismologisch Bureau. CNN rapporteerde voorts dat er mensen opgesloten zitten in grotten.

De eerste beving in de provincie Gansu deed zich zaterdag voor om 20:41 uur lokale tijd. Een tweede beving volgde zeven minuten later. De bevingen hadden een kracht van respectievelijk 6,1 en 5,8 op de schaal van Richter. Bronnen bij het provinciale seismologische bureau van Gansu zeiden dat meer dan 10.000 huizen werden verwoest. Het persbureau Xinhua meldde dat in één dorp, Yaozhaizi in het departement Minle, 90 procent van de huizen is ingestort.

Door de aardbeving ontstonden voorts scheuren tot vijf centimeter in de dammen van twee waterreservoirs. Om te voorkomen dat de dammen doorbreken en een ramp veroorzaken, hebben functionarissen de sluisdeuren deels geopend.

De kou in het getroffen gebied maakt het de slachtoffers van de aardbevingen extra moeilijk. De temperatuur bedraagt er vijf à zes graden onder nul. De provinciale overheid en het Staats Seismologisch Bureau hebben gezamenlijk een speciale eenheid van 25 experts naar het gebied gestuurd om de dakloos geworden Chinezen hulp te bieden.

Jenson wordt een grote jongen

BAR-coureur Jenson Button krijgt een zware last op zijn schouders, aldus teambaas David Richards

De eerste coureur van BAR, Jenson Button krijgt een zware taak. Teambaas David Richards heeft hem duidelijk laten weten dat van hem verwacht word dat hij zich al eerste rijder gaat gedragen en het team hogerop helpt.

"Tussen het zijn van een eerste rijder en het zijn van een tweede rijder zit een groot verschil. Jensen heeft tot nu toe altijd in de veilige schaduw van een eerste rijder gestaan. Maar volgend jaar krijgt hij meer verantwoordelijkheden. Hij moet zich gaan beseffen dat hij punten moet pakken en het team meer moet leiden. Dat zal extra druk op hem leggen" aldus Richards

Richards is er wel van overtuigd dat Jenson de extra druk aankan. "Jenson begint in te zien dat het team potentieel heeft en vertrouwen in hem heeft. We zullen hem het volgende seizoen dan ook alle middelen bieden om het seizoen zo goed mogelijk te laten verlopen."

Honkbal: Uitslag finale WK voor landenteams

Cuba is in eigen land voor de achtste keer op rij wereldkampioen geworden. De ploeg versloeg in de finale Panama met 4-2.

In Havanna kregen 50.000 toeschouwers een mooie finale voorgeschoteld. Frederich Cepeda sloeg voor Cuba zowel in de zesde als de achtste innings een homerun, waardoor het evenwicht van 2-2 verbroken werd. Panama was middels een homerun van Iglesias eerst 0-1 voorgekomen, maar Cuba toonde een inning later veerkracht (2-1). Opnieuw een solo-homerun -de León- bracht Panama nog wel gelijk. Uiteindelijk was Cuba toch sterker. Norge Luis Vera was de winnende pitcher.

Nederland kwam niet door de poulewedstrijden heen in Cuba. Van runner-up Panama werd met 2-4 verloren. Derde op het WK werd Japan, dat in de kleine finale Taiwan versloeg (7-3).

Nieuwe Jaguar coureur moet scoren

Als Jos Verstappen naar Jaguar gaat, staat hem wel wat te doen.

Volgens de teambaas van Jaguar David Pitchford moet de nieuwe teamgenoot van Mark Webber wel wat dingen in huis hebben, maar het belangrijkste is dat de nieuwe rijder punten scoort.

"Het lege plekje in ons team is erg waardevol momenteel en daarom kunnen en moeten we ervoor zorgen dat onze nieuewe de beste keuze is voor het team is. Hij moet goed kunnen rijden, in het team passen, het goed kunnen vinden met Mark en de ingenieurs, werken volgens onze manier en natuurlijk punten scoren. Wij hebben absoluut geen haast om iemand aan te wijzen, maar we werken er met volle kracht." aldus Pitchford.

Pitchford gaf ook nog te kennen dat hij niet geheel verbaast was met de zevende plek in het kampioenschap. "Ik had het wel verwacht. Ik had alleen gehoopt dat het wat hoger zou zijn."

De grootste kanshebbers voor het zitje bij Jaguar zijn Jos Verstappen, Justin Wilson, Nick Heidfeld en Alexander Wurtz

Metalband doet dak instorten

Afgelopen week moest in het Duitse Siegen een concert van de Amerikaanse heavy metal-band POD worden afgelast nadat de rockers het dak hadden doen instorten.

Op het moment dat de repetities eenmaal op dreef waren begonnen er stukken van het plafond in de Siegerlandhalle naar beneden te vallen. Tijdens het volgende nummer kwam het dak in zijn geheel naar beneden. De band kwam met de schrik vrij. Volgens hen stond het geluid niet harder dan normaal. Het concert moest worden afgelast.

NSA geeft UFO-documenten vrij

De National Security Agency (NSA) van de Amerikaanse overheid heeft enkele documenten inzake UFO's vrijgegeven. De documenten zijn vrijgegeven nadat de NSA talloze verzoeken kreeg over het onderwerp Ongeïdentificeerde Vliegende Objecten.

In de vrijgegeven documenten staan een aantal interessante dingen. Zo staat er een rapport over een fragment vreemd metaal die gevonden is in de Congo nadat er een UFO neergestort was, en staat er een rapport over UFO-meldingen van piloten van de Air Force Special Security Office. Ook staat er een artikel van de National Inquerer waarin de NSA gezegd zou hebben dat UFO's echt zijn en het land voorbereid moet zijn op een confrontatie met buitenaardse wezens.

In dit officiële document van de NSA, wat voorheen "secret" was, wordt de mogelijkheid van buitenaardse bezoeken aan de orde gesteld.

Honkbal: Uitslag wedstrijd 6 van World Series

Jeroen / Amigo had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Na winst in de eerste, vierde en vijfde wedstrijd van de World Series hebben de Florida Marlins ook de beslissende zesde wedstrijd gewonnen van de New York Yankees (0-2). De Marlins zijn daarmee voor de tweede keer in haar geschiedenis winnaar van de World Series geworden.

In de reguliere competitie werd Florida Marlins nog tweede achter Atlanta Braves in de East division van de National League. Op een 'wildcard' -beste afvaller- kon het de play-offs gaan spelen. Vervolgens zette het echter achtereenvolgens San Francisco Giants (3-1), Chicago Cubs (4-3) en New York Yankees (4-2) opzij.

De zege op de Yankees maakt van de Marlins de momenteel beste honkbalclub ter wereld. Sinds de invoering van de 'wildcard' in 1995 heeft overigens elk jaar de wildcard-houder de World Series gewonnen. Vorig jaar was dat American League Wild Card-houder Anaheim Angels. Het was voor het eerst sinds 1981, destijds Los Angeles Dodgers, dat een team op het veld van de Yankees de World Series wist te winnen.

De gevierde speler gister was Josh Beckett, de 23 jaar oude pitcher van de Marlins. Beckett kon na drie rustdagen alles uit de kast halen. Befaamde slagmensen als Derek Jeter, Nick Johnson en Bernie Williams kregen geen grip op zijn werpen. Beckett gooide negen mensen uit en kreeg slechts vijf honkslagen tegen. Pitcher Andy Pettitte van de Yankees deed het met zeven en zes niet veel minder, maar moest twee runs toestaan en de nederlaag slikken.

Voor zijn bijdrage aan de World Series-titel werd Beckett tevens uitgeroepen tot Meest Waardevolle Speler (MVP) van dit jaar. Eerder gingen onder andere grote namen als Tom Glavine (1995), Scot Brossius (1998) en Derek Jeter (2000) hem voor. Vorig jaar werd Troy Glaus tot MVP benoemd.

Nagemaakte euro's worden steeds beter

Irakees en Jeros hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Valse eurobiljetten worden steeds beter. Valsemunters kunnen de biljetten dusdanig goed namaken dat ze zelfs niet van echt te onderscheiden zijn onder een UV-lamp.

De schade die winkeliers oplopen door valse biljetten is voor eigen rekening. MKB Nederland wil hiervoor een compensatieregeling, zodat winkeliers hun schade ergens kunnen verhalen. Het is alleen nog niet bekend waar het geld vandaan moet komen voor zo'n regeling.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND), een organisatie waarbij een aantal grote ondernemingen als Hema en Blokker is aangesloten, pleit voor een meldpunt waar winkeliers hun biljetten bij twijfel kunnen laten controleren. RND-directeur Kok vindt dat de winkeliers gecompenseerd moeten worden wanneer het opgestuurde biljet vals blijkt te zijn.

Winkeliers beginnen ondertussen erg zenuwachtig te worden omdat hun lichtkastjes niet meer werken. Er zijn wel verbeterde UV-kastjes te koop maar die zijn veel duurder. Tot nu toe zijn dit jaar ongeveer 13.000 valse briefjes geregistreerd door De Nederlandse Bank. Volgens de Bank haalt het aantal vervalste biljetten eind dit jaar het niveau dat het had voor de invoering van de euro.

Met dank aan Jeros voor het herschrijven!

Zaccheroni mag het laten zien

De nieuwe coach van Internazionale Alberto Zaccheroni krijgt vandaag meteen een goede testcase. Inter ontvangt nummer drie AS Roma in San Siro.

Zaccheroni (50) volgde deze week de vorig weekend ontslagen trainer Héctor Cúper op. Inter staat momenteel slechts negende in de Serie A. Veel te laag voor de titelkandidaat.

Zaccheroni heeft slechts de opdracht gekregen om Inter kampioen te maken. Afgelopen week zag hij Inter echter met 3-0 van Lokomotiv Moskou verliezen. De vorm is er nog niet, de vraag is of hij van het huidig Inter een sterk team weet te smeden.

Het meespelen van zowel Andy van der Meyde (Inter) als Cristian Chivu (AS Roma) vanmiddag is twijfelachtig, beiden kampen met een blessure.

Anti-pedo's willen kosten verhalen op A'dam

De initiatiefnemers van de anti-pedo demonstratie in Amsterdam, Florens Van der Kooi en Michiel Smit, willen de kosten voor onder meer de huur van twee touringcars, verhalen op de gemeente Amsterdam. Het protest, waar toestemming voor was verleend door burgemeester Job Cohen, werd gisteren op het laatste moment verboden door toedoen van een groep anti-fascisten.

De anti-fascisten maakten bij het verzamelpunt van de demonstratie ''jacht'' op de, volgens hun, extreem-rechtse betogers. De Mobiele Eenheid (ME) moest er aan te pas komen en ook werd traangas gebruikt om de groepen uit elkaar te houden, aldus een woordvoerster van de politie. Hierop verbood Cohen de demonstratie.

Van der Kooi en Smit spreken er schande van dat de Amsterdamse politie en burgemeester Cohen hun veiligheid in de hoofdstad niet konden garanderen. Ze hebben, nadat ze Amsterdam niet inmochten, onder politiebegeleiding op het Binnenhof en het Plein in Den Haag gedemonstreerd, alvorens naar huis te gaan.

Het protest, van het comité Stop Martijn, is een reactie op de vereniging Martijn, een belangenclub voor pedofielen. De actievoerders wilden demonstreren tegen wat zij noemen ,,de doofpotpolitiek van de Nederlandse overheid'' ten aanzien van pedofielen.

De anti-fascisten zeggen tegen de demonstratie in geweer te zijn gekomen, omdat die georganiseerd was door extreem-rechts. Zo is Florens van der Kooi de voorman van de Nieuwe Nationale Partij (NNP), wat wordt beschouwd als een voortzetting van de verboden CP'86. Michiel Smit is oprichter van NieuwRechts. Hij moest eerder Leefbaar Rotterdam verlaten vanwege extreem-rechtse contacten. De anti-fascisten lieten uitdrukkelijk weten niet achter de ideeën van pedofielenorganisatie Martijn te staan.

foto T. Schlijper
Anti-fascist protesteert tegen anti-pedo demonstrant


Op deze website staat een groot aantal foto's van het gebeuren genomen door fotograaf Thomas Schlijper.

Doden door brand in Amsterdam

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de Herengracht in Amsterdam is vanochtend brand ontstaan in een woning. Hierbij kwamen twee personen om en raakte een derde slachtoffer zwaargewond. De brand ontstond rond 05.00 uur en is inmiddels onder controle.

Wie de slachtoffers zijn en hoe de brand is ontstaan kon de politie nog niet zeggen. Door de brand moest een naastgelegen hotel worden ontruimd. Maar dat was niet voor lang nodig. De hotelgasten konden vrij snel weer naar hun bed.

Marokkaanse scholieren spoorloos verdwenen

BN/De Stem meldt dat zeven leerlingen van Marokkaanse komaf die op verschillende scholen in Roosendaal zaten, na de grote vakantie niet zijn teruggekeerd in de schoolbanken; ze zijn spoorloos verdwenen. Het vermoeden bestaat dat de ouders hun ''te Westers'' wordende kinderen een islamitische heropvoeding willen geven in hun thuisland.

Waarschijnlijk doet dit fenomeen zich landelijk op veel grotere schaal voor. Niemand die daar echter uitsluitsel over kan geven, omdat dit soort 'definitiefschoolverzuim' alleen op gemeentelijk niveau wordt geregistreerd. Uit onderzoek van BN/De Stem blijkt dat ook nog zeer onvolledig te gebeuren. De Bond van Leerplichtambtenaren herkent het probleem, maar zegt dat het totaaloverzicht ontbreekt. Onderwijsinspectie en ministerie hebben geen gegevens.

Habib el Kabbouri van de Marokkaans-Culturele vereniging 'Bade' in Roosendaal, noemt het terugsturen van de kinderen naar Marokko een gebrek aan verantwoordelijkheid van de ouders. ''Bovendien is het een drama voor de kinderen die uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. Dit mag niet''.

Een docent van een Roosendaalse middelbare school zegt: ''Vaak gaat het om uithuwelijken of om heropvoeding volgens orthodoxe waarden. Die kinderen worden gedwongen. Ze laten hier hun geluk achter''.

Wolfowitz overleeft raketaanval

IrakDe Amerikaanse staatssecretaris van defensie Wolfowitz heeft vanochtend een aanval met verschillende raketten op het Al Rasheed-hotel in Bagdad overleefd. Hij werd ongedeerd door veiligheidstroepen weggeleid. De 10 tot 20 mensen die hierbij gewond raakten, zijn naar het Ibn Sina-ziekenhuis vervoerd.

Wolfowitz, een belangrijke drijfveer achter de oorlog in Irak, is bezig met zijn tweede bezoek aan het land in drie maanden. Op een persconferentie direct na de aanval sprak Wolfowitz over mogelijk één Amerikaanse dode. "De Amerikanen die hier hun werk doen, burgers en militairen, zijn helden en ik wil mijn diepste medeleven betuigen met de slachtoffers van de aanval.", aldus Wolfowitz. "De criminelen die proberen dit land te destabiliseren hebben Irak 35 jaar lang misbruikt en gemarteld en wij hebben deze onderdrukking beëindigd. Er zijn er enkelen die weigeren de realiteit van een nieuw en vrij Irak te accepteren. We zullen ze blijven achtervolgen." Ook benadrukte hij het belang van een snelle vorming van een Irakees leger, politiemacht en civiele verdedigingsmacht.

Nepagent opgepakt in Almere

t1m.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Almere heeft vrijdagavond dankzij kordaat optreden van vier jongens (14-15 jaar) een nepagent opgepakt. De 'agent' had de jongens in eerste instantie twee telefoons en geld afhandig weten te maken, maar zij roken toch argwaan en meldden dit bij andere agenten.

Na een algemene oproep via de portofoon werd de verdachte agent bij het NS-station gesignaleerd. De man vluchtte, maar kon na een korte achtervolging op het Busplein worden aangehouden. De verdachte, een 20-jarige man uit Amsterdam, had tijdens zijn vlucht de telefoons en een zakje wiet weggegooid. In zijn rugzak werden nog drie telefoons en andere apparatuur aangetroffen.

Opheffing dreigt voor Leefbaar Nederland

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Het einde van Leefbaar Nederland is in zicht. De partij die twee jaar geleden met Pim Fortuyn als lijsttrekker nog op 21 Kamerzetels leek te kunnen rekenen, overweegt zich volgende week op te heffen. Er zijn nauwelijks meer leden en er dreigen financiële problemen', aldus schreef dagblad de Volkskrant zaterdag.

De ontbinding van de partij is het belangrijkste agendapunt van de algemene ledenvergadering die volgende week zondag wordt gehouden. In mei van dit jaar kwam een mogelijke opheffing van de partij al eerder in het nieuws.

De vier oprichters van de partij stapten vorig jaar al op uit onvrede met de wijze waarop hun opvolger Jan Jetten de partij leidde. Onder zijn leiding werd Emile Ratelband aangetrokken als lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen in 2003. De leden stemden het 'leidend duo' echter weg ten gunste van Haitske van der Linde. Zij wist echter geen Kamerzetels in de wacht te slepen. De publieke aandacht voor de partij zakte daarmee weg.

Leefbaar Nederland dreigt nu ook de reeds verkregen subsidie voor dit jaar kwijt te raken. Reden is dat niet meer voldaan kan worden aan de eis van minstens duizend ingeschreven leden. Net voor het vertrek van Pim Fortuyn bij de partij in februari 2002 kon Leefbaar Nederland in de peilingen nog op 21 Kamerzetels rekenen. Een interview in de Volkskrant van 9 februari, waarin Fortuyn zei dat hij de grens wilde sluiten voor islamieten die zich nieuw in Nederland willen vestigen, deed de partij er echter toe besloten niet meer met hem verder te gaan.

Britse vereniging strijdt voor andere wintertijd

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Nederland gaat, net als in een groot deel van de wereld, de klok eind oktober een uur terug. In Groot-Brittannië probeert een vereniging die zich inzet voor de veiligheid op straat de klok echter juist een uur vooruit te krijgen.

In Engeland gaat de klok net als in Nederland eind oktober een uur achteruit, en eind maart weer een uur vooruit. Daardoor is het 's avonds opeens een stuk eerder donker en daardoor gebeuren er meer ongelukken in het verkeer, zo meent de Britse Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA), de Koninklijke Vereniging ter Voorkoming van Ongelukken.

Volgens de RoSPA steeg het aantal ongelukken waarbij voetgangers om het leven kwamen of zwaargewond raakten vorig jaar van 759 in oktober tot 851 in november. "Onderzoek wijst uit dat kwetsbare weggebruikers als kinderen en ouderen meer gevaar lopen tijdens donkere avonden dan in de ochtend. Kinderen gaan 's morgens direct naar school, maar na de les blijven ze vaak op straat rondhangen om naar familie of winkels te gaan, en daardoor lopen ze dan meer risico", aldus Kevin Clinton, hoofd verkeersveiligheid van de vereniging.

De oplossing, betoogt de Royal Society, is de klok in de winter één uur vooruit te zetten op Greenwich Mean Time (GMT), en in de zomer twee uur vooruit. Op die manier hebben de Britten het hele jaar door minder duisternis in de avonduren. Het plan zou twee jaar op proef moeten worden uitgeprobeerd.

Het idee is misschien minder vreemd dan het lijkt. Tussen 1968 en 1971 is al eens een zo'n proef gedaan. Toen werd de klok het hele jaar één uur vooruit gezet. Dat scheelde 2500 verkeersdoden en gewonden per jaar. Ondanks dat gegeven stemde het Britse Lagerhuis aan het einde van de proef tegen een permanente wijziging.

De vereniging ziet ook nog een ander voordeel. Met het vooruitzetten van de klok zou Groot-Brittannië opeens in dezelfde tijdzone terechtkomen als het grootste deel van Europa, en dus ook Nederland. Niemand zou zijn horloge op de boot of in het vliegtuig naar het Europese vasteland nog bij hoeven te zetten.

AKO Literatuurprijs naar Van der Meulen

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De wetenschapper Dik van der Meulen heeft de veertiende AKO Literatuurprijs gewonnen. Hij kreeg de prestigieuze literaire prijs voor de biografie 'Multatuli: leven en werk van Eduard Douwes Dekker'. Aan de prijs is een geldbedrag van 50.000 euro verbonden. Oud-premier Wim Kok, juryvoorzitter, onthulde de naam van de winnaar in een live-uitzending van Barend en Van Dorp op RTL4.

In totaal werkte Van der Meulen zeven jaar aan de eerste volledige biografie van Eduard Douwes Dekker, alias Multatuli. De biografie beschrijft in ruim 900 pagina's het gevulde maar moeilijke leven van een schrijver die geen schrijver wilde zijn; 'een man die zoveel heeft betekend voor de Nederlandse en Vlaamse arbeidersbeweging, de vrouwenemancipatie, voor atheïsme en vrijdenkerij en uiteraard voor de verandering in de opvatting over het koloniale systeem'. Van der Meulen legde de nadruk op de relatie tussen Multatuli's leven en de werken die hij schreef.

In zijn dankwoord zei Van der Meulen dat Multatuli zelf geen AKO Literatuur prijs had willen winnen. Douwes Dekker, die onder meer het beroemde Max Havelaar schreef, gebruikte zijn brieven en boeken om zijn idealen te verwezenlijken, aan het eind van zijn leven stelde hij echter gedesillusioneerd dat geweld veel effectiever is dan het woord. Hij kwam er openlijk voor uit zijn lezers te minachten.

Vorig jaar werd de AKO Literatuurprijs gewonnen door Allard Schröder met zijn boek 'De Hydrograaf'. Andere genomineerde werken voor de prijs van dit jaar waren: 'Gstaad 95-98' van Arnon Grunberg, 'Sleuteloog' van Hella S. Haase, 'Het andere gezicht' van Mensje van Keulen, 'De nieuwe man' van Thomas Rosenboom en 'De laatste dagen' van Arjan Visser. In 2004 zal Paul Rosenmöller voormalig fractieleider van Groen Links de jury voorzitten.

Golf: Nieuw record voor Tiger Woods

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tiger Woods heeft gister andermaal een record gevestigd. De 27-jarige Amerikaanse golfer plaatste zich in Lake Buena Vista (Florida) voor de 113e keer op rij voor het finaleweekeinde van een PGA-toernooi (Professional Golfers' Association). Woods haalde de 'cut' van de Funai Classic dankzij rondes van 66 en 67 slagen op het Walt Disney World Resort.

Met zijn plaatsing kwam Woods op gelijke hoogte met de legendarische Byron Nelson, die 55 jaar geleden eenzelfde prestatie leverde. De nummer één van de wereld staat op het toernooi na twee dagen als elfde geklasseerd. Zijn achterstand op leider Vijah Singh bedraagt vier slagen. Woods reageerde achteraf als volgt op zijn record: "Ik ben er zeker trots op. Dit is niet iets wat je even doet."

Zijn serie begon in 1998 toen hij de 'cut' haalde tijdens het Buick Invitational. Tot op heden slaagde Woods er slechts tweemaal niet in het finaleweekeinde te halen. Dat gebeurde tijdens de Canadese Open 1997 en de Pebble Beach Pro-Am in 1998. Bij dat laatste toernooi werd de finaleronde wegens regen verplaatst naar een tijdstip later dat seizoen. Woods, die 4 boven par stond, trok zich daarop terug.

Vanaf 15 augustus 1999 voert Woods onafgebroken de wereldranglijst aan. Sinds zijn debuut in het professionele golf in 1996 verdiende Woods met golfen alleen al meer dan 30 miljoen Amerikaanse dollar.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.