Opheffing dreigt voor Leefbaar Nederland

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

'Het einde van Leefbaar Nederland is in zicht. De partij die twee jaar geleden met Pim Fortuyn als lijsttrekker nog op 21 Kamerzetels leek te kunnen rekenen, overweegt zich volgende week op te heffen. Er zijn nauwelijks meer leden en er dreigen financiŽle problemen', aldus schreef dagblad de Volkskrant zaterdag.

De ontbinding van de partij is het belangrijkste agendapunt van de algemene ledenvergadering die volgende week zondag wordt gehouden. In mei van dit jaar kwam een mogelijke opheffing van de partij al eerder in het nieuws.

De vier oprichters van de partij stapten vorig jaar al op uit onvrede met de wijze waarop hun opvolger Jan Jetten de partij leidde. Onder zijn leiding werd Emile Ratelband aangetrokken als lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen in 2003. De leden stemden het 'leidend duo' echter weg ten gunste van Haitske van der Linde. Zij wist echter geen Kamerzetels in de wacht te slepen. De publieke aandacht voor de partij zakte daarmee weg.

Leefbaar Nederland dreigt nu ook de reeds verkregen subsidie voor dit jaar kwijt te raken. Reden is dat niet meer voldaan kan worden aan de eis van minstens duizend ingeschreven leden. Net voor het vertrek van Pim Fortuyn bij de partij in februari 2002 kon Leefbaar Nederland in de peilingen nog op 21 Kamerzetels rekenen. Een interview in de Volkskrant van 9 februari, waarin Fortuyn zei dat hij de grens wilde sluiten voor islamieten die zich nieuw in Nederland willen vestigen, deed de partij er echter toe besloten niet meer met hem verder te gaan.