Nagemaakte euro's worden steeds beter

Irakees en Jeros hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Valse eurobiljetten worden steeds beter. Valsemunters kunnen de biljetten dusdanig goed namaken dat ze zelfs niet van echt te onderscheiden zijn onder een UV-lamp.

De schade die winkeliers oplopen door valse biljetten is voor eigen rekening. MKB Nederland wil hiervoor een compensatieregeling, zodat winkeliers hun schade ergens kunnen verhalen. Het is alleen nog niet bekend waar het geld vandaan moet komen voor zo'n regeling.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND), een organisatie waarbij een aantal grote ondernemingen als Hema en Blokker is aangesloten, pleit voor een meldpunt waar winkeliers hun biljetten bij twijfel kunnen laten controleren. RND-directeur Kok vindt dat de winkeliers gecompenseerd moeten worden wanneer het opgestuurde biljet vals blijkt te zijn.

Winkeliers beginnen ondertussen erg zenuwachtig te worden omdat hun lichtkastjes niet meer werken. Er zijn wel verbeterde UV-kastjes te koop maar die zijn veel duurder. Tot nu toe zijn dit jaar ongeveer 13.000 valse briefjes geregistreerd door De Nederlandse Bank. Volgens de Bank haalt het aantal vervalste biljetten eind dit jaar het niveau dat het had voor de invoering van de euro.

Met dank aan Jeros voor het herschrijven!