Negen doden na aardbevingen in China

Irakees had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aardbeving 26-10-2003Twee zware aardbevingen hebben in het noordwesten van China aan zeker negen mensen het leven gekost. Er vielen tevens tientallen gewonden. Dat hebben diverse media zondag gemeld op basis van berichten van het Staats Seismologisch Bureau. CNN rapporteerde voorts dat er mensen opgesloten zitten in grotten.

De eerste beving in de provincie Gansu deed zich zaterdag voor om 20:41 uur lokale tijd. Een tweede beving volgde zeven minuten later. De bevingen hadden een kracht van respectievelijk 6,1 en 5,8 op de schaal van Richter. Bronnen bij het provinciale seismologische bureau van Gansu zeiden dat meer dan 10.000 huizen werden verwoest. Het persbureau Xinhua meldde dat in één dorp, Yaozhaizi in het departement Minle, 90 procent van de huizen is ingestort.

Door de aardbeving ontstonden voorts scheuren tot vijf centimeter in de dammen van twee waterreservoirs. Om te voorkomen dat de dammen doorbreken en een ramp veroorzaken, hebben functionarissen de sluisdeuren deels geopend.

De kou in het getroffen gebied maakt het de slachtoffers van de aardbevingen extra moeilijk. De temperatuur bedraagt er vijf à zes graden onder nul. De provinciale overheid en het Staats Seismologisch Bureau hebben gezamenlijk een speciale eenheid van 25 experts naar het gebied gestuurd om de dakloos geworden Chinezen hulp te bieden.