Anti-pedo's willen kosten verhalen op A'dam

De initiatiefnemers van de anti-pedo demonstratie in Amsterdam, Florens Van der Kooi en Michiel Smit, willen de kosten voor onder meer de huur van twee touringcars, verhalen op de gemeente Amsterdam. Het protest, waar toestemming voor was verleend door burgemeester Job Cohen, werd gisteren op het laatste moment verboden door toedoen van een groep anti-fascisten.

De anti-fascisten maakten bij het verzamelpunt van de demonstratie ''jacht'' op de, volgens hun, extreem-rechtse betogers. De Mobiele Eenheid (ME) moest er aan te pas komen en ook werd traangas gebruikt om de groepen uit elkaar te houden, aldus een woordvoerster van de politie. Hierop verbood Cohen de demonstratie.

Van der Kooi en Smit spreken er schande van dat de Amsterdamse politie en burgemeester Cohen hun veiligheid in de hoofdstad niet konden garanderen. Ze hebben, nadat ze Amsterdam niet inmochten, onder politiebegeleiding op het Binnenhof en het Plein in Den Haag gedemonstreerd, alvorens naar huis te gaan.

Het protest, van het comité Stop Martijn, is een reactie op de vereniging Martijn, een belangenclub voor pedofielen. De actievoerders wilden demonstreren tegen wat zij noemen ,,de doofpotpolitiek van de Nederlandse overheid'' ten aanzien van pedofielen.

De anti-fascisten zeggen tegen de demonstratie in geweer te zijn gekomen, omdat die georganiseerd was door extreem-rechts. Zo is Florens van der Kooi de voorman van de Nieuwe Nationale Partij (NNP), wat wordt beschouwd als een voortzetting van de verboden CP'86. Michiel Smit is oprichter van NieuwRechts. Hij moest eerder Leefbaar Rotterdam verlaten vanwege extreem-rechtse contacten. De anti-fascisten lieten uitdrukkelijk weten niet achter de ideeën van pedofielenorganisatie Martijn te staan.

foto T. Schlijper
Anti-fascist protesteert tegen anti-pedo demonstrant


Op deze website staat een groot aantal foto's van het gebeuren genomen door fotograaf Thomas Schlijper.