Marokkaanse scholieren spoorloos verdwenen

BN/De Stem meldt dat zeven leerlingen van Marokkaanse komaf die op verschillende scholen in Roosendaal zaten, na de grote vakantie niet zijn teruggekeerd in de schoolbanken; ze zijn spoorloos verdwenen. Het vermoeden bestaat dat de ouders hun ''te Westers'' wordende kinderen een islamitische heropvoeding willen geven in hun thuisland.

Waarschijnlijk doet dit fenomeen zich landelijk op veel grotere schaal voor. Niemand die daar echter uitsluitsel over kan geven, omdat dit soort 'definitiefschoolverzuim' alleen op gemeentelijk niveau wordt geregistreerd. Uit onderzoek van BN/De Stem blijkt dat ook nog zeer onvolledig te gebeuren. De Bond van Leerplichtambtenaren herkent het probleem, maar zegt dat het totaaloverzicht ontbreekt. Onderwijsinspectie en ministerie hebben geen gegevens.

Habib el Kabbouri van de Marokkaans-Culturele vereniging 'Bade' in Roosendaal, noemt het terugsturen van de kinderen naar Marokko een gebrek aan verantwoordelijkheid van de ouders. ''Bovendien is het een drama voor de kinderen die uit hun vertrouwde omgeving worden gehaald. Dit mag niet''.

Een docent van een Roosendaalse middelbare school zegt: ''Vaak gaat het om uithuwelijken of om heropvoeding volgens orthodoxe waarden. Die kinderen worden gedwongen. Ze laten hier hun geluk achter''.