RIAA stuurt berichten naar KaZaA gebruikers

Striker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 200.000 gebruikers van Grokster en KaZaA hebben dinsdag een dreigende mededeling gehad van de RIAA. De RIAA stuurde via het peer-to-peer netwerk een instant message bericht dat het downloaden van de muziek op de netwerken illegaal is. De RIAA stuurde het bericht uit naam van Warner Music, EMI, BMG, Universal en Sony.

De actie wordt de komende weken nog een aantal keer herhaald om zo enkele miljoenen gebruikers te plezieren met de waarschuwing. In de waarschuwing staat dat ze illegaal bezig zijn en dat identificatie niet moeilijk is voor een eventuele vervolging. De organisatie hoopt mensen af te schrikken met de berichten.

Eigenaar van KaZaA, Sharman Networks, heeft tegen de actie van de RIAA geprotesteerd. Ook Sharman Networks is tegen het illegaal downloaden. ""De RIAA gaat verder met het bestoken van enkele van zijn trouwste klanten" aldus het bedrijf.

De actie van de RIAA is het gevolg van een uitspraak die vorige week werd gedaan door een rechter over het gebruik van peer-to-peer netwerken. De rechter stelde dat de makers van de software geen controle hebben over wat er op het netwerk gaande is en wat de gebruikers met de software uitwisselen.

Al eerder werd door de RIAA actie ondernomen tegen individuele gebruikers van uitwisseldiensten. Vorige maand nog zijn vier Amerikaanse studenten opgepakt vanwege hun buitensporige download gedrag.