FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 april 2003

F2003-GA maakt debuut op Barcelona

De F2003-GA zal dan nu toch haar debuut maken.

Na geslaagde tests op zowel Mugello als Fiorano door Rubens Barrichello, Felipe Massa en Luca Badoer heeft Ferrari besloten op Catalunya de F2003-GA in te zetten.

Technisch directeur Ross Brawn zegt blij te zijn dat de opstart problemen voorbij zijn en dat de auto nu eindelijk voor de race kan worden ingezet, nadat het debuut op Imola werd uitgesteld. Brawn was ook degene die eerder suggereerde dat het nog wel langer zou kunen gaan duren.

"De tests van deze week gingen erg goed en ik heb er zoveel vertrouwen is als iemand kan hebben bij het lanceren van een nieuwe auto. De F2002 was een geweldige auto, maar het had het einde van de ontwikkeling bereikt. De nieuwe machine heeft al bewezen dat het sneller is en we hebben meer verbeteringen gepland voor de rest van het seizoen," aldus Brawn.

Ook Paolo Martinelli, hoofd van de motortechnici bij Ferrari, heeft vertrouwen in de nieuwe auto: "Badoer heeft drie volledige Grand Prix afstanden gereden op Mugello zonder technische problemen te ondervinden."

Verkrachter gepakt door internet

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Oostenrijkse vrouw heeft via internet de man die haar op 12-jarige leeftijd verkrachtte op weten te sporen. De inmiddels 19-jarige vrouw vulde de naam in bij een zoekmachine en kwam er zo achter dat hij nu 'directeur' van een Duits bordeel is. Ze lichtte hierop de Oostenrijkse politie in, die de Duitse autoriteiten inschakelde. De man kon dinsdag gearresteerd worden.

Overigens liep er tegen de man al een internationaal opsporingsbevel. De man was namelijk al voor de verkrachting veroordeeld, maar ging in beroep. Sindsdien was hij spoorloos.

Jongeren terroriseren verwarde vrouw

Idi00t, McPieter, road66, j0han, NLBADBOY en -Mk- hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 59-jarige verwarde, vereenzaamde en alleenwonende vrouw uit het Brabantse Waalre is maandenlang geterroriseerd door een groep jongeren, zowel jongens als meisjes, variërend in leeftijd van dertien tot zeventien jaar. Dit heeft een zegsman van de politie vandaag bekend gemaakt. De oudste verdachte zit nog vast op het bureau. Hij komt uit Valkenswaard. De anderen zijn na verhoor naar huis gestuurd.

De daders mishandelden het slachtoffer, richtten vernielingen aan in haar woning en plunderden haar bankrekening. De politie kan niet zeggen hoe groot de materiële schade is. Buurtbewoners waarschuwden de politie dat er kennelijk wat aan de hand was met de vrouw. In de woning was het een grote puinhoop, aldus de politiewoordvoerder. De verdachten hadden onder meer eieren tegen de muren kapot gegooid en andere vernielingen aangericht.

Het terroriseren van de vrouw zou eind vorig jaar zijn begonnen na een inbraak bij de vrouw door de jongen uit Valkenswaard die nu nog vast zit. Daarna begonnen de jongeren in steeds wisselende groepjes de vrouw te bezoeken. Ze eisten geld en kregen dat ook. Later namen ze het bankpasje van de vrouw mee en pinden ze zelf geld. In een aantal gevallen wist het slachtoffer haar woning te ontvluchten als de jongeren via de achterdeur binnenkwamen.

De vrouw is inmiddels opgenomen in een verpleeghuis. De ouders van de verdachten moeten hebben gemerkt dat hun kinderen geregeld over meer geld beschikten dan gebruikelijk, aldus een politiewoordvoerder. De politie sluit overigens niet uit dat er nog meer jongelui bij de terreur betrokken zijn geweest.

Skelet mensaap ouder dan gedacht

vrot-vrot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een skelet van een mensaap, dat in 1997 bij Johannesburg werd gevonden, is door middel van nieuwe technieken bepaald op 4,17 miljoen jaar oud. Dit heeft Tim Partridge, een professor van een universiteit in Johannesburg, vandaag gezegd op de Zuid-Afrikaanse radio.

Eerder werd er door onderzoekers vanuit gegaan dat het skelet van de op twee benen lopende aap 3,3 miljoen jaar oud was. Volgens de hoogleraar geeft deze ontdekking een nieuwe kijk op de ontstaansgeschiedenis van de mens.

Duitse buskaping beëindigd

De kaping van een lijnbus in de Duitse stad Bremen is rond 16.15 uur vanmiddag beëindigd. De kaper, een 17-jarige Libanees, gaf zich vrijwillig over na onderhandelingen met de politie. De gijzelaars die zich nog in de bus bevonden, zijn alle negen ongedeerd.

De kaping begon vanmorgen om 9.15 uur in Bremen. De jongeman, die als passagier in de bus zat, bedreigde de chauffeur met een pistool. Na een urenlange achtervolging kon de bus op een snelweg tot stoppen gedwongen worden.

Jennifer Lopez was helemaal niet arm

In tegenstelling tot wat Jennifer Lopez, onder anderen in het nummer 'Jenny From The Block', beweert, is de zangeres/actrice helemaal niet van eenvoudige komaf. Uit een documentaire die op 30 april op de Britse zender Channel 4 wordt uitgezonden, blijkt dat Lopez zelfs privé-onderwijs heeft genoten.

J.Lo is, volgens Henry Palayo die al 20 jaar bevriend is met de familie Lopez, afkomstig uit Castle Hill: een welvarende wijk in het zuiden van de Bronx. Palayo: "Ze is een van die Hollywoodsterren die is vergeten waar ze vandaan komt. Ze is erg kunstmatig, nog meer dan een plastic roos."

Daarnaast wordt in de documentaire duidelijk dat Lopez als 17-jarige een relatie had met de 33-jarige dansleraar Des Caulderone. Volgens Caulderone was het de zangeres/actrice om de gratis danslessen te doen.

De documentaire heet Behind The Behind, doelend op het indrukwekkende achterwerk van de zangeres.

Voetbal: Advocaat selecteert Kuijt en Sneijder

Dick Advocaat heeft vrijdagmiddag de selectie van het Nederlands Elftal bekend gemaakt voor het duel tegen Portugal op 30 april. Dirk Kuijt (FC Utrecht) en Wesley Sneijder (Ajax) zijn de opvallendste namen binnen de groep geselecteerden.

"Kuijt en Sneijder zijn jonge, veelbelovende spelers van Nederlandse clubs", motiveert Advocaat zijn keuze voor de twee nieuwelingen in de selectie. "Door hun optreden bij hun club hebben ze hun selectie verdiend. Dat kan andere spelers die zich onderscheiden ook gebeuren. Kuijt en Sneijder kunnen nu een paar dagen meedraaien met het Nederlands elftal", aldus de bondscoach.

Daarnaast keren Edwin van der Sar, Phillip Cocu en Marc Overmars terug in de selectie. Van der Sar maakte afgelopen woensdag zijn rentree voor Fulham, nadat hij vier maanden geblesserd was geweest.

Vanwege blessures zijn Clarence Seedorf, Giovanni van Bronckhorst, Jaap Stam en Ronald Waterreus afwezig.

De selectie:
Doel: Edwin van der Sar (Fulham) en Sander Westerveld (Real Sociedad).

Verdediging: Frank de Boer (Barcelona), André Ooijer (PSV), Michael Reiziger (Barcelona) en Fernando Ricksen (Glasgow Rangers).

Middenveld: Ronald de Boer (Glasgow Rangers), Mark van Bommel (PSV), Paul Bosvelt (Feyenoord), Phillip Cocu (Barcelona), Edgar Davids (Juventus), Andy van der Meyde (Ajax), Marc Overmars (Barcelona), Wesley Sneijder (Ajax) en Rafael van der Vaart (Ajax).

Aanval: Jerrel Hasselbaink (Chelsea), Pierre van Hooijdonk (Feyenoord), Patrick Kluivert (Barcelona) Dirk Kuijt (FC Utrecht), Roy Makaay (Deportivo la Coruna), Ruud van Nistelrooy (Manchester United) en Boudewijn Zenden (Chelsea).

Voor meer voetbalnieuws kijk je op FOK! Voetbalmanager

Montoya niet meer op de motor

Juan Pablo Montoya mag van zijn management team niet meer op zijn motor rijden.

De aanleiding hiertoe is dat Indianapolis coureur Dario Franchitti een motor ongeluk heeft gehad en in het ziekenhuis is beland, dit was genoeg rede voor de manager van Montoya om hem te verbieden nog langer op zijn motor te rijden. Franchitti en Montoya delen hetzelfde management team en dezelfde smaak qua motoren, het leek er op dat Franchitti's motor een olie lekkage had en daar in een heg is gereden en op zijn rug is beland.

Manager Julian Jakobi meldde dat Franchitti door dit ongeval de komende weken uit de roulatie is en dat hij de Indianapolis 500 zal gaan missen vanwege een beschadigde ruggenwervel. Dario is nu op een hoog calcium dieet gezet onder toezicht van zijn persoonlijk trainer Tony Mathis in Zwitserland. Het leek Jakobi dan ook het beste dat Montoya voorlopig ook zijn motor maar liet staan.

Andretti over de kop tijdens rentree

Mario Andretti, de 63-jarige oud wereldkampioen, vierde gisteren zijn rentree op de Indiana Motor Speedway. Dit liep echter anders af dan hij vooraf gedacht zal hebben.

Deliberator wist ons vandaag het volgende te melden:

In de 51e ronde werd Andretti gelanceerd doordat hij over wrakstukken een andere auto reed. Kenny Brack was namelijk vlak voor hem gecrasht. De Amerikaan maakte een koprol in de lucht en kwam weer op zijn vier wielen terecht.

"Zo vaak heb ik niet ondersteboven in de lucht gehangen en ik was het ook niet van plan. Het wrakstuk dat ik raakte was niet groot, wel stevig en in staat om mij te lanceren. Daarna zag ik alleen maar lucht."

Mede door deze crash heeft Andretti besloten om niet mee te doen aan de Indy 500. "Ik heb er even over nagedacht. Ik denk dat ik maar moet beginnen om een klein beetje wijsheid in pacht te gaan nemen. Als ik nog volop in mijn race-carrière zat dan zou ik er geen probleem mee hebben om weer terug in de auto te stappen. Maar ik doe geen poging om mijn carrière nieuw leven in te blazen en wat er woensdag gebeurde was een signaal wat ik zeker niet moet negeren."

Tonnie, Lahore (Pakistan) - 25/04

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Ik wil niet meer weten
Voor de hele wereld is de oorlog in Irak voorbij. Over pakweg 5 jaar weet niemand, behalve de Irakezen, meer hoe alles precies in elkaar stak. Nog eens 15 jaar later weet bijna niemand meer hoe de naam was van die dictator in Irak, zoals ook de namen van de vele wrede dictators in Afrika vergeten zijn.

Nog niet afgelopen
Voor de Irakezen zal de oorlog niet afgelopen zijn, nog lang niet afgelopen. De vele etnische groepen, die tot dusver onderdrukt waren, worden weer zichtbaar en zullen hun rechten opeisen. De Koerden zullen de onafhankelijkheid, die ze in deze 12 jaar hebben gehad dank zij de "no fly zone", niet willen opgeven: een probleem voor Turkije en Iran. De vele oorlogsgetroffenen moeten verder met hun leven al dan niet blijvend invalide: hun uiterlijke of innerlijke littekens permanent met zich meedragend. Het beeld van het 12-jarig jongetje, verbrand, zonder armen, zonder ouders, ter humanitaire hulp naar Koeweit vervoerd, blijft op mijn netvlies gegrift. Hoeveel mensen kloppen zich (dankzij hun gave armen) op de (niet verbrande) borst, omdat het kind door hun goedheid nu "gered" is en medische hulp krijgt?

De rest van het dagboek kun je hier lezen (website Netwerk).

Saudisch geld soms naar terrorisme

Met geld dat afkomstig is uit Saudi-Arabië worden soms radicaal-islamitische of terroristische activiteiten gesteund. Dat schrijft minister Remkes van Binnenlandse Zaken na onderzoek van de AIVD, die samenwerkt met buitenlandse inlichtingendiensten.

Uit dat onderzoek blijkt dat in Nederland de afgelopen jaren honderden moslims seminars van de zeer orthodox-islamitische stichting Al Waqf al-Islami in Eindhoven bijgewoond hebben. De minister geeft toe dat deze bijeenkomsten bijdragen aan een radicalisering bij kleine delen van de moslimgemeenschap in ons land.

Eerder deze week besteedde Nova twee maal aandacht aan de stichting Al Waqf al-Islami. Een keer omdat een bestuurslid van de stichting voorkomt op een lijst met Al Qaeda leden. En één keer om inzicht te geven in de extreem-fundamentalistische doelstellingen van de stichting.

De VVD wil meer uitleg van de minister.

Veel Nederlanders hebben een te dikke pens

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zo'n 25% van de Nederlanders die een normaal gewicht hebben, blijken toch een te dikke buik te bezitten. Deze mensen lopen hierdoor gezondheidsrisico's, zo blijkt uit gegevens van de vierde Nationale Gezondheidstest.

Van Nederlanders was al bekend dat 48% te zwaar is. Als degenen met alleen een dikke buik worden meegeteld, lijdt 61% van de bevolking aan overgewicht. Dikke mensen lopen extra kans op hart- en vaatziekten.

Uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam bleek onlangs dat mensen die op middelbare leeftijd veel te zwaar zijn, gemiddeld zes tot zeven jaar eerder doodgaan dan mensen met een normaal gewicht. Hiermee is ernstig overgewicht wat betreft het risico op overlijden even gevaarlijk als roken.

Verrader Anne Frank blijft onbekend

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) zegt na onderzoek niet vast te kunnen stellen wie de verrader is geweest van de verblijfplaats van Anne Frank en haar familie. Dit blijkt uit het rapport 'Wie verraadde Anne Frank?' dat vandaag gepresenteerd is.

Het Niod wilde met het onderzoek achterhalen wie in 1944 de in het Achterhuis ondergedoken familie Frank heeft aangegeven bij de Duitse Sicherheitsdienst (SD). Toen de Duitse commando's op 4 augustus in dat jaar de Prinsengracht 263 in Amsterdam binnenvielen, was het duidelijk dat ze van de aanwezigheid van de familie Frank op de hoogte waren. "Waar zijn de joden", was het eerste wat ze riepen.

De aanleiding voor het onderzoek is een biografie van de Britse historicus Carol Ann Lee over vader Otto Frank. Daarin werd een aantal nieuwe theorieën over het verraad aangedragen. Maar omdat de Duitse Sicherheitsdienst (SD) in de oorlog veel belangrijke documenten heeft vernietigd en het SD-archief tijdens de oorlog werd gebombardeerd, is het Niod aangewezen op ooggetuigen. "En die verdwijnen. Dit toont aan hoe ongelooflijk moeilijk het is om na 60 jaar tot de waarheid te komen'', aldus het NIOD.

Anne Frank begon in juni 1942 op 13-jarige leeftijd aan haar dagboek. In de ruim twee jaar dat zij en haar familie waren ondergedoken in het Achterhuis schreef zij enkele schriften vol. Zij stierf in maart 1945 in het Duitse concentratiekamp Bergen Belsen. Na de oorlog werd het dagboek gepubliceerd en werd Anne Frank postuum wereldberoemd.

-
Op de site van het NIOD is het complete rapport te vinden.

Acht jaar en TBS in zaak ''Steegmans''

ikke_ook, Superted, FokSpy, Roel's Weblog, bluebit, Unstable_Element, NLBADBOY en 49Cents hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Khalid L., de 18-jarige inwoner van Venlo die René Steegmans heeft doodgeslagen, is vandaag veroordeeld tot 8 jaar celstraf en TBS. De eis was 10 jaar en TBS. Oók moet hij de familie van René Steegmans een tegemoetkoming in de begrafeniskosten van ruim 2.500 euro betalen.

Medeverdachte Sylvio R. werd veroordeld tot 12 maanden jeugddetentie, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Hij werd schuldig bevonden aan het aanmoedigen van zijn maatje L. toen deze Steegmans in elkaar sloeg.

De advocate van Khalid L. heeft inmiddels aangekondigd in hoger beroep te gaan. Ze vindt de straf veel te hoog, zeker gezien veroordelingen in vergelijkbare zaken.

Weer 2 doden door longziekte in Groningen

In Groningen zijn opnieuw twee doden gevallen in het verpleegtehuis de Coendershof door een longziekte. Hiermee komt het dodenaantal op 12 mensen. Sinds het uitbreken van de ziekte zijn reeds 34 mensen besmet geraakt met het virus, waaronder medewerkers van het verpleeghuis. Achttien mensen zijn reeds hersteld.

De longinfecties lijken door het influenza A virus veroorzaakt te worden. In Rotterdam wordt op dit moment verder onderzoek gedaan naar het virus. De resultaten van dat onderzoek worden over enkele weken verwacht.

Politieke aanval op Colin Powell ingezet

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Newt Gingrich, de voormalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, poogt zichzelf opnieuw in het politieke daglicht te zettenen. De Republikein moest na de verloren verkiezingen in '98 en een financieel schandaal uit het Congres vertrekken. En hij gaat daarbij -gesteund door een groeiende conservatieve achterban- bepaald niet over rozen.

Zo kreeg minister van Buitenlandse Zaken en partijgenoot Colin Powell het zwaar te verduren, na zijn bezoek aan de Syrische hoofdstad Damascus. Gingrich veroordeelde dit bezoek met een niets aan de verbeelding overlatend "belachelijk". Verder kreeg Powell kritiek omdat z'n departement "veel te lief is voor dictators en corrupte regimes", heeft hij daarmee "de wereld van de VS vervreemd" en zou hij bovendien het beleid van president Bush hebben ondermijnd. De afgelopen zeven maanden werden samengevat als een "diplomatiek fiasco", zo zei Gingrich deze week, tijdens een lezing van de conservatieve denktank AEI.

Deze geluiden komen niet uit de lucht vallen in Washington. Gingrich vertolkt kritiek die anoniem al langere tijd te horen is binnen neo-conservatieve groepen rond de Republikeinse partij. Deze steeds invloedrijker wordende stroming binnen de partij propageerde de oorlog in Irak, moet niets hebben van internationale beperkingen en heeft een "krijgshaftiger" buitenlands beleid voor ogen.

De aanval van Gingrich wordt ook uitgelegd als teken van steun aan minister van Defensie Donald Rumsfeld en vice-president Dick Cheney -met wie hij oude maatjes is- over de bijna dagelijkse geschillen die deze heren hebben met Powells departement. Waar Powell en z'n mensen zich veel meer richt op internationaal overleg en diplomatieke aanpak hebben deze "haviken" een veel minder genuanceerd beleid voor ogen. Overigens bestaat er binnen overige burelen van de "Bush-Administration" in het algemeen veel weerstand tegen de bemoeienissen van Rumsfeld, wiens regelmatige beleidsvoorschriften "Rummy-grams" worden genoemd.

De historie van de onenigheid tussen Powell en Rumsfeld gaat al terug tot aan de terreuraanval op Amerika op 11 september, ook al zeggen beiden in het openbaar dat ze prima met elkaar zouden kunnen samenwerken. Tot dusverre laveert president Bush ergens tussen de twee in.

Het in de Veiligheidsraad -als diplomatieke falen uitgelegde- mislukken van een tweede resolutie voor het verkrijgen van toestemming voor militaire interventie in Irak lijkt de positie van minister Powell binnen de Amerikaanse regering verder te hebben verzwakt. Daartegen heeft de snelle militaire campagne in Irak de Defensieminister Rumsfeld juist sterker gemaakt.

De neo-conservatieven achter Rumsfeld en Gingrich hopen daarom dat de op het Pentagon ontwikkelde ideeën over internationale politiek nog meer de overhand krijgen in het Witte Huis. Op dit moment is het zo dat het Pentagon en het ministerie van Buitenlandse Zaken over eigenlijk alle belangrijke onderwerpen verschillen van mening: de wederopbouw in Irak, de aanpak van Syrië en Noord-Korea en de totstandkoming van een Palestijnse staat.

Het Witte Huis heeft Powell in bescherming genomen tegen de aantijgingen van Gingrich. Powell reageerde "verbaasd dat meneer Gingrich de president aanviel". En daar zit ook het probleem voor de neo-conservatieven. De kritiek op Powell raakt president Bush ook hard, aangezien die tot op heden alle door Gingrich verguisde beleidsideeën van Powell heeft overgenomen.

3000 doden per dag door Malaria

had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De VN heeft vrijdag een onderzoeksrapport vrijgegeven wordt waarin staat dat onderzoek aangetoond heeft dat om en nabij de 3000 kinderen elke dag sterven aan de gevolgen van malaria. Het rapport geeft ook aan dat verdere verspreiding van de ziekte eenvoudig tegen te gaan is.

Volgens het WHO en Unicef kan de ziekte, die verspreid wordt door muggen, vrij simpel de wind uit de zeilen genomen worden door goedkope medicijnen en muskietennetten. Het grootste probleem blijft echter dat veel landen niet voldoende geld uittrekken voor de bestrijding van de ziekte.

De malariaparasiet is intussen resistent geworden tegen chloroquine, wat momenteel het meest gebruikte middel tegen malaria is. Ook voor pyrimethamine sulfadoxine, een middel dat ter vervanging van chloroquine gemaakt is, blijken de parasieten al resistentie tegen te ontwikkelen. De meest effectieve medicijnen zijn op basis van artemisinin, aldus het rapport.

Lingerie beschermend tegen arrestatie?

bluebit had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Chinese politie kreeg wel een heel opmerkelijk verhaal te horen van een arrestant. De arrestant werd gepakt voor winkeldiefstal.

Tijdens het stelen droeg hij echter vrouwen lingerie. Dit werd later pas ontdekt, tijden het fouilleren. De politie wilde hiervoor uiteraard een verklaring weten. Hierop vertelde de man dat hij ervan was overtuigd dat het dragen van lingerie ervoor zou zorgen dat zijn criminele activiteiten niet ontdekt zouden worden. De man is naar eigen zeggen erg bijgelovig.

Veronica gooit programmering alweer om

ThunderCracker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tv-zender Veronica gooit alweer het zendschema op. Zo krijgt het dagelijkse jongerenprogramma V-HQ een wekelijkse frequentie; het verhuist naar de zaterdagavond. Verder zal het programma Nightclub van Menno Buch tien minuten korter duren. Ook de dubbelpresentatie met Anouska Wink vervalt; zij moet het programma verlaten.

Verder zal de dagelijkse talkshow Testbeeld plaats maken voor een programma over 'het wereldberoemde medium James van Praagh, dat zijn talent aanwendt om helderheid in onopgeloste zaken te verschaffen'. Ook verdwijnt het programma Webcamgirls. Dit maakt plaats voor een Amerikaanse serie genaamd "De Pikantste Thuis". Hierin worden pikante thuisfilmpjes beoordeeld door twee 'schone dames'.

Een nieuw programma op Veronica is "Zet Veronica op 11". Hiermee wilt de zender graag hebben dat kijkers Veronica op voorkeuzetoets 11 programmeren. Volgens de zegsvrouw zet Veronica hiermee het nieuwe offensief voort om de zender op een betere voorgeprogrammeerde plaats op het tv-toestel te krijgen.

Meer dan 17.000 spookdorpen in Rusland

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door ontvolking van het platteland en een gering geboortecijfer zijn er in Rusland zo'n 17.000 'spookdorpen' ontstaan. Dit zijn dorpen zonder inwoners. In één op de tien Russische dorpen woont op dit moment bijna niemand meer. Vooral in het noordwesten van het land, in centraal-Rusland en in de Wolga-regio 'ontstaan' deze dorpen steeds vaker.

De reden hiervoor is vrij simpel: het gebrek aan werk, de armoede en het alcoholisme op het platteland. Veel jonge Russen vertrekken om deze drie redenen naar de grotere steden elders in Rusland. Moskou is erg populair onder de jonge Russen; de bevolking van de hoofdstad groeide met 17 procent tot 10,3 miljoen inwoners. Daarentegen daalde de bevolking in heel Rusland wel, met zo'n 2 miljoen mensen. Op dit moment telt Rusland dus zo'n 145 miljoen inwoners.

Kleinste Britse school sluit na heropening

_BlOkKiE_ en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De kleinste school van Groot Britannië is niet heropend. De enige leerling van die school kwam na benoeming van een nieuwe lerares, Jane Puckney, niet opdagen. De lerares moest het enige kind op het eiland gaan onderwijzen.

De school was al negen maanden gesloten vanwege een leraar die met pensioen ging. Ook vertrok de enige andere leerling van de school naar een middelbare school elders. Om het basisonderwijs opnieuw leven in te blazen werd besloten om een nieuwe leerkracht aan te stellen. Maar de moeder van het kind had bij voorbaat al gewaarschuwd dat haar kind niet naar school zou komen als Jane Puckney lerares zou worden. Juffrouw Puckney en de secretaris hebben nu dus niets te doen.

Anna Nicole verslaafd door grote borsten

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De borsten van seksbom Anna Nicole Smith zijn zo pijnlijk dat ze nu verslaafd is geraakt aan pijnstillers. Ze zou er vooral veel rugpijn van krijgen. Dat is te zien in de nieuwe documentaire 'Dark Roots: The Unauthorized Anna Nicole'. Anna Nicole liet haar borsten twee keer vergroten.

Anna Nicole Smith is vooral bekend van het feit dat ze een rijke olietycoon trouwde en zo'n 500 miljoen dollar van hem erfde toen hij overleed. Inmiddels heeft ze een eigen realityshow die bij ons te zien is op Veronica.

Idols-Jim sluit reclamedeal met Mars

neusaap, NLBADBOY en 22Jarige hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Idols-finalist Jim heeft zich voor een jaar verbonden met de merknaam Mars. Vanaf vrijdag is hij het gezicht van de chocoladereep. Mars' Merknaameigenaar Masterfoods Veghel BV gaat de muzikale carrière van Jim commercieel ondersteunen. Zo zal hij veelvuldig te zien zijn in bushokjes met levensgrote posters.

Daarnaast zal Jim een zwart T-shirt dragen met de naam 'Jim' gespeld in het kenmerkende lettertype van Mars.

Ook komen er ook nog eens 4500 levensgrote Jimpoppen te staan in supermarkten en bij benzinestations.

De FP zoekt schrijfwonderen!

Een schrijver kent geen grenzen, anders dan zijn eigen fantasie.

FOK! zoekt columnisten. Geen één-dag-schrijvers maar Giphart wannabees, Mulisch imitators en Tartt vastbijters. De freelance arbeidsvoorwaarden zijn uitstekend hier in FOK land. Twee maal per maand mag (moet) je je kunsten vertonen aan de 53.000 leden die FOK al telt. Een ongekend groot publiek waarvoor je jouw potloodje mag gaan slijpen.

Een voorrecht als deze mag niet te licht worden opgenomen dus zoeken wij mensen die leven voor het schrijven. Wanneer je denkt in woorden, kijkt in zinnen en leeft in alinea's nodigen we je uit om je kwaliteit te tonen. Stuur daarom binnen anderhalve week, twee voorbeeldcolumns naar keuze in. Daarnaast hebben wij bedacht dat het leuk is om te zien of mensen met deadlines kunnen werken. Want hoe mooi Donna Tartt ook leest, wij bij FOK! kunnen geen acht jaar wachten op jouw column. Dus naast de twee columns vragen wij je ook een column te schrijven over de huidige kabinetsformatie van maximaal! 1000 woorden. Hoe je dit wilt invullen laten we geheel aan jou over...want fantasie, kent geen grenzen.

Stuur je hersenspinselen voor 27 april naar tha_blont@fok.nl

Vanwege ontstane verwarring, is er een extra eis voor in ieder geval 1 column met minimaal 700 woorden. Mensen die hun stukken al hadden ingestuurd hebben hierover bericht gehad.

Duitse lijnbus gekaapt in Bremen [UPDATE]

bluebit, Roel's Weblog, Ronald / Pinkwin, iggy, NLBADBOY, pinKwin en Syntax_XL hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van de Noord-Duitse stad Bremen heeft bekend gemaakt dat een lijnbus met 15 inzittenden gekaapt is. De lijnbus is nu langs Hannover via Autobahn 27 onderweg naar Kassel. De kaper,die ongeveer 25 jaar zou zijn, begon zijn actie rond 09.30 uur. De man heeft de bus met een schietwapen bemachtigd. Hij heeft al drie gegijzelden vrijgelaten.

Ondertussen hebben beamten telefonisch contact met de ontvoerder. De dader komt uit Niedersachsen en staat achter de buschauffeur.

Begin april werd er ook al een bus gekaapt in de Berlijn. Een speciale eenheid maakte toen een einde aan de gijzeling. Daarbij bleven de 10 inzittenden buiten schot.

Update 15.50 uur
Op dit moment bevinden zich nog 9 gijzelaars in de bus, waaronder enkele kinderen. 6 gijzelaars konden de bus verlaten.
De gijzelnemer eist dat hij Henning Scherf, de burgemeester van Bremen, te spreken krijgt. De gijzelnemer, die een mediterraan uiterlijk zou hebben, heeft zijn gijzelaars naar de achterkant van de bus gestuurd. Er is een schot in de lucht gelost, maar daarbij is niemand gewond geraakt.
De bus is omsingeld door politievoortuigen en staat op Autobahn 7, bij de plaats Hildesheim.

Belgen 2-3 jaar voor overvallen homo's

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Den Bosch heeft de officier van justitie een straf tussen 3 en vier jaar geëist bij drie mannen. De drie Belgen hadden afgesproken om homo's te overvallen op een parkeerplaats. Ze hielden een mes bij de penis van de homo's en dreigden die af te snijden. Ook hielden ze een pistool tegen hun hoofd. De officier vindt het laffe overvallen met extreem geweld.

5-jarige jongen bijna dood door heroïne

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Volendam is een 5-jarige jongen bijna overleden toen hij heroine binnenkreeg. Toen hij aan het buitenspelen was vond hij een potje met wit poeder die junks hadden laten slingeren. Nadat hij er aan gelikt had werd hij ziek.

Volgens de politie zag de jongen het poeder aan voor snoep. Het slachtoffer werd in kritieke toestand in het Waterlandziekenhuis opgenomen. Daar werden sporen van heroine in zijn bloed aangetroffen. De jongen is inmiddels weer thuis.

VS: Voorstel tot verbod op kritiek op Israel

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden en vertaalde het bericht:

Een nieuw wetsvoorstel van een Republikeinse senator verbiedt kritiek op Israel in Amerikaanse scholen en universiteiten.

Het wetsvoorstel, dat het recht van meningsuiting inperkt, wordt voorgesteld door een derde-rangs, Republikeins conservatief lid van de Senaat, Rick Santorum uit Pennsylvania.

Zijn zogenoemde "ideologische diversiteit" wetgeving suggereert financiele korting op Amerikaanse scholen en universiteiten als blijkt dat deze instituten het toelaten dat docenten, studenten of studentenorganisaties, zich openlijk kritisch uitlaten tegen Israel. Santorum vindt dat "anti-semitisch".

Bush was fan van al-Sahhaf

_BlOkKiE_ had ons via de newssubmit het volgende te melden:

President Bush verbaasde vriend en vijand toen hij donderdag bekend maakte een fan te zijn van de Iraakse minister van Informatie Mohammed al-Sahhaf. In een vraaggesprek voor de televisie gaf hij toe dat hij al-Sahhaf "geniaal" vond en dat hij bijeenkomsten onderbrak om te kijken wat de minister nu weer te vertellen had over de vorderingen van de Amerikanen.


Al-Sahhaf ontkende vrijwel dagelijks de vorderingen van de coalitietroepen. Hij gaf blijk van een enorme creativiteit in het bedenken van scheldnamen voor de Amerikanen en de Britten. Journalisten uit Arabischtalige landen moesten dan ook vaak zijn woorden opzoeken om een vertaling te vinden die begrijpelijk was in zowel het Arabisch als in andere talen. Door zijn dagelijke optredens voor de Iraakse televisie werd al-Sahhaf een mediaster.

Problemen in gevangenissen België

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds enige tijd staken de cipiers van de Belgische gevangenissen uit protest tegen de overbevolking. De toestand is ondertussen explosief geworden in enkele strafinrichtingen. Als gevolg van de stakingen worden de gevangenen nog amper gelucht, mogen geen bezoek ontvangen en kunnen slechts sporadisch onder de douche.

Volgens vakbondsafgevaardigde Filip Dudal is de situatie onhoudbaar. Soms worden vier tot vijf gedetineerden opgesloten in een cel die bedoeld is voor één gevangene.

Minister van Justitie Marc Verwilghen wil voorlopig de gevangenen, die veroordeeld zijn tot drie jaar of minder maar nog zes maanden te gaan hebben, vervroegd vrijlaten. Hij wil ook werk maken van de uitbreiding van het systeem van elektronisch toezicht en stelt voor om zo'n vierhonderd vreemdelingen terug te sturen naar hun land van herkomst om daar berecht te worden. Dit gaat, volgens het gevangenispersoneel, niet ver genoeg.

Vorige week legden de gevangenisbewakers in Vorst (bij Brussel) het werk neer toen gevangene 711 werd verwelkomd. De instelling biedt namelijk slechts plaats aan 420 gedetineerden. Hun collega's van Sint Gilles volgden al snel hun voorbeeld. Later volgden nog de strafinrichtingen van Andenne en Antwerpen. In Antwerpen is de toestand al een hele tijd precair. Daar zitten zo'n zeshonderd gevangenen in cellen die normaal bedoeld zijn voor 390 gedetineerden.

Anti-spammers voor de rechter

DirkuZ had ons via de newssubmit het volgende te melden en herschreef het bericht voor ons:

Organisaties die spam blokkeren werden in Florida voor de rechter gedaagd door een groep spammers. De spammers hebben zich verenigd onder de naam EmarketersAmerica.org en ze willen een rechterlijk verbod van de anti-spamorganisaties. Tevens willen ze een schadevergoeding van 75 miljoen dollar.

Volgens de spammers maken de anti-spamorganisaties zich schuldig aan smaad, inbreuk op de privacy, het publiceren van onjuiste informatie en het op zwarte lijsten zetten van ip-adressen. De anti-spamorganisaties zien dit als een manier om hun werking te vertragen, want de rechtszaken kosten tijd en geld.

Het komt ook erg ongelegen want op 30 april begint een conferentie over spam, georganiseerd door de Amerikaanse handelswaakhond, de Federal Trade Commission (FTC). De aanbevelingen hieruit gaan naar het Amerikaanse Congres, waardoor het mogelijk word om een anti-spam wetgeving in het gehele land in te voeren.

Man uit container gezet

guidoweb5 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op het terrein van een supermarkt aan de Van Loonstraat werd donderdagmorgen een man aangetroffen in een afvalcontainer. Een 28-jarige inwoner uit Leeuwarden had deze container ingericht als slaapplaats. Toen het winkelpersoneel hem vroeg om de geïmproviseerde bedstee te verlaten, weigerde hij. Ook de ter plaatse gekomen politieagenten kregen een "Njet" van de man. Hij werd aangehouden en er werd proces-verbaal opgemaakt.

Digitale versie SARS-virus waart rond

ODF had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds enkele dagen is er een nieuw wormvirus in omloop dat misbruik maakt van de belangstelling en de angst voor SARS. Het virus verspreidt zich via e-mail en heet 'I-Worm Coronex'.

Volgens het anti-virusbedrijf Symantec gaat het hier om een W32.Coronex@mm. Hij vermomt zich als een nieuwsbericht over SARS. Het zoekt de e-mail adressen in het Windows Address Book en stuurt zichzelf door naar willekeurig geselecteerde ontvangers. Kenmerkend voor deze worm is, dat hij daarna de startpagina van de Internet Explorer instelt op de website van het WHO.

I-worm Coronex werkt op de meeste Windows-versies maar laat Macintosh, OS/2, Unix en Linux buiten schot.

Het virus komt in je e-mail box met de onderwerpen : 3SARS3, 3I need your help3, "SARS virus", "Hong Kong", "Virus Alert", "bye" of "deaths virus". De worm zelf kan volgende namen dragen : dars.exe, corona.exe, hongkong.exe, deeaths.exe, sars2.exe en cv.exe.

Japanners ontdekken nieuwe vitamine

Zarc.oh had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Japanse wetenschappers hebben een nieuwe vitamine ontdekt, die een belangrijke rol speelt bij de bevruchting van muizen. Ze heeft waarschijnlijk dezelfde functie bij mensen.

Een onderzoeksteam dat geleid wordt door Takafumi Kato bevestigt, dat pyrroloquinoline quinone (PQQ) gerangschikt wordt onder de vitamines. De stof werd in 1979 ontdekt. Muizen, die deze stof niet hebben, lijden onder fertiliteitsproblemen en hebben een ruwere pels. Vitaminen, die een belangrijk effect hebben op muizen, hebben dat gewoonlijk ook op mensen volgens Kato.

PQQ is de eerste vitamine die ontdekt werd sinds 1948. Vitamines worden beschouwd als organische substanties die in kleine hoeveelheden nodig zijn voor de gezondheid en de groei. Ze moeten onttrokken worden aan voedsel omdat ze niet geproduceerd worden door het lichaam.

PQQ wordt vooral teruggevonden in "natto", een Japanse soyaschotel. Verder vindt men ze ook in peterselie, groene thee, groene pepers, kiwi en papaya.

Vermoorde Sonja seksueel misbruikt

vrrot-vrot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee mannen die vorige week de moord op de 9-jarige Sonja Spreeberg en haar broer Tom (11 jaar) uit het Duitse Eschweiler (nabij Aken) bekenden, hebben ook bekend dat ze het meisje twee dagen lang seksueel misbruikt hebben, voordat ze haar gewurgd hebben. Dit maakte de Officier van Justitie in Aken donderdag op een persconferentie bekend.

De kinderen werden op zondag 30 maart door de 28-jarige Markus W. en de 33-jarige Markus L. ontvoerd, toen zij buiten speelden in de buurt van hun huis.
De mannen deden zich hierbij voor als politierechercheurs in burger en toonden een lidmaatschapskaart van een videotheek als bewijs.

De kinderen werden in een auto verstopt en naar het huis van de twee mannen gereden. De jongen bleef achter in de auto, terwijl het meisje mee het huis ingenomen werd. Een paar uur later is Markus W. met de jongen naar de parkeerplaats in Zweifall gereden en heeft hem daar gewurgd.
Sonja werd die avond en de volgende dag seksueel misbruikt. Volgens justitie zijn er geen aanwijzingen dat ze verkracht werd. Op maandagavond namen beide mannen haar mee naar een bos in de buurt van de stad Blankenheim. Daar werd het meisje met een verpakkingssnoer gewurgd. Haar lijk werd pas zes dagen later door wandelaars gevonden.

Door vingerafdrukken en DNA-materiaal op de lijken en een speciale tang die gevonden werd, kwam de politie op het spoor van de twee verdachten.
Naar aanleiding van een internationaal opsporingsbevel herkende een automobilist de beide mannen en konden ze vorige week donderdag aangehouden worden in Zwitserland.

Gemeente Arnhem kieskeurig qua Vitesse

De gemeente Arnhem laat het reddingsplan voor Vitesse afhangen van het feit of de club op het hoogste niveau blijft spelen. Dit gegeven is een niet alleraardigst detail van het reddingsplan van de Arnhemse club, waarvan de selectie toch al zwaar onder druk staat.

De gemeenteraad stemde in met een motie van het CDA waardoor de afwikkeling van de besproken plannen even wordt aangehouden tot duidelijk is of Vitesse zich handhaaft in de Holland Casino Eredivisie. Het bedrag van 30 miljoen inzake het saneringsplan blijft daarmee vooralsnog achterwege. Wel trekt Vitesse al profijt van een lopend krediet, dat de gemeente als noodzakelijk infuus wel verstrekt.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.