Problemen in gevangenissen België

victorv8 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Sinds enige tijd staken de cipiers van de Belgische gevangenissen uit protest tegen de overbevolking. De toestand is ondertussen explosief geworden in enkele strafinrichtingen. Als gevolg van de stakingen worden de gevangenen nog amper gelucht, mogen geen bezoek ontvangen en kunnen slechts sporadisch onder de douche.

Volgens vakbondsafgevaardigde Filip Dudal is de situatie onhoudbaar. Soms worden vier tot vijf gedetineerden opgesloten in een cel die bedoeld is voor één gevangene.

Minister van Justitie Marc Verwilghen wil voorlopig de gevangenen, die veroordeeld zijn tot drie jaar of minder maar nog zes maanden te gaan hebben, vervroegd vrijlaten. Hij wil ook werk maken van de uitbreiding van het systeem van elektronisch toezicht en stelt voor om zo'n vierhonderd vreemdelingen terug te sturen naar hun land van herkomst om daar berecht te worden. Dit gaat, volgens het gevangenispersoneel, niet ver genoeg.

Vorige week legden de gevangenisbewakers in Vorst (bij Brussel) het werk neer toen gevangene 711 werd verwelkomd. De instelling biedt namelijk slechts plaats aan 420 gedetineerden. Hun collega's van Sint Gilles volgden al snel hun voorbeeld. Later volgden nog de strafinrichtingen van Andenne en Antwerpen. In Antwerpen is de toestand al een hele tijd precair. Daar zitten zo'n zeshonderd gevangenen in cellen die normaal bedoeld zijn voor 390 gedetineerden.