Elitetroepen VS zoeken in Afghanistan

Elitetroepen van het Amerikaanse leger zijn al twee weken in Afghanistan op zoek naar Osama bin Laden. Ze kunnen hem echter niet vinden en vragen omringende landen om extra inlichtingen. Dat meldt de Amerikaanse krant USA Today op basis van uitlatingen van Amerikaanse en Pakistaanse regeringsmedewerkers.
De aanwezigheid van de teams, die bestaan uit drie tot vijf man, is niet officieel erkend door de Amerikaanse en Pakistaanse regeringen. Hun aankomst twee weken geleden is al opgemerkt door diverse Afghaanse kranten, en zal geen verrassing zijn voor de Taliban.

De teams hebben de opdracht Bin Laden te vangen, en als dat niet lukt moeten ze hem proberen vast te houden in een bepaald gebied totdat de Amerikaanse luchtmacht bombardementen uitvoert.

Al sinds 13 september

De speciale teams van de Amerikaanse land- en luchtmacht arriveerden op 13 september in Afghanistan. Er is een commandocentrum ingericht om de activiteiten te coördineren.

De teams, gesteund door Blackhawk MH-60K helikopters, zoeken in Afghanistan naar Bin Laden. De zoektocht is vooral gericht op grotten en ondergrondse bunkers in het zuidwesten van het land, in de buurt van de stad Kandahar. Bin Laden zou in dat gebied verblijven.

Ook de Britse Special Air Services zouden bij de zoektochten betrokken zijn.

Bronnen: USA Today, Reuters