Hoeveel bromfietsen heb je gestolen?

Slayher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Eindhovense GGD houdt de komende twee weken een enquête in de stad onder 6.000 scholieren van veertien en zestien jaar. De uitslagen worden volgens GGD-epidemioloog P. van Nierop vergeleken met die van een soortgelijk onderzoek onder scholieren in 1996. De GGD wil zo beter inzicht krijgen in de trends, bijvoorbeeld met betrekking tot drugsgebruik.

Tweede- en vierde-klassers van nagenoeg alle middelbare scholen in Eindhoven nemen de komende twee weken deel aan deze ondervraging over roken, (on)veilig vrijen, gebruik van alcohol, drugs, slaap- en kalmeringsmiddelen, spijbelen, kleine criminaliteit en gokgedrag.

Op het Lorentz Casimir Lyceum vulden de leerlingen gisteren de enquête in. Pien Minnen en Ruud Verhagen uit 4 vwo en Kiki Doornbos en Luc van der Donk uit 2 havo waren er snel klaar mee.

'Ik kon bij bijna alles ontkennend antwoorden', vertelt Ruud, daarmee vooral doelend op de vragen over drugs en kleine criminaliteit.

Vragen als 'Hoe vaak heb je de afgelopen twaalf maanden dingen gestolen uit woningen of auto's?' vinden de vier vooral lachwekkend. 'Vooral om die vraag hoeveel bromfietsen je in de afgelopen twaalf maanden gestolen hebt, moest ik hard lachen.'

De vier vinden zichzelf ook niet bij een risicogroep horen. Drie van de vier hebben wel eens een sigaret geprobeerd en de oudste twee zijn ook wel eens zat geweest als ze op stap gingen, maar met drugs houden ze zich bijvoorbeeld helemaal niet bezig. Kiki: 'Een paar die ik ken van mijn leeftijd roken wel eens een joint, maar zelf zou ik dat nooit doen.'

Sterke stijging

Toch bleek uit de GGD-enquête vijf jaar geleden dat het gebruik van drank en drugs door jongeren uit de regio Zuidoost-Brabant de laatste jaren sterk was gestegen. Ruim een kwart van de jongens van vijftien en zestien jaar dronk toen minstens twintig glazen alcohol per week. Hasj en wiet, maar ook xtc, waren aan een flinke opmars bezig. Afgezet tegen de landelijke cijfers was het xtc-gebruik in de regio anderhalf tot twee keer zo hoog.

Conrector P. Verstegen van de onderbouw denkt niet dat de vier leerlingen uitzondering op hun school zijn. 'Je hoopt natuurlijk dat je er redelijk uitkomt als school. Als ik kijk naar de leerlingen hier, denk ik ook dat de resultaten heel erg mee zullen vallen. Maar ik verwacht dat als we de rapportage terugkrijgen, we er wel iets mee willen doen qua voorlichting.'

De bedoeling van de GGD is ook dat scholen zelf bepalen wat ze met de gegevens doen. Zo hebben een aantal scholen vijf jaar geleden na afloop van de enquête meegedaan aan het 'Gezonde scholen en genotmiddelen'-project van Novadic dat in de eerste drie klassen aandacht besteedde aan roken, drinken en gebruik van hasj, wiet en xtc. De GGD in Zuidoost-Brabant doet deze keer niet mee aan het onderzoek.