Joints roken lokt schizofrenie mogelijk uit

Mensen die aanleg hebben voor schizofrenie, lopen mogelijk een grotere kans geestesziek te worden door softdruggebruik. Het is echter zeer onwaarschijnlijk dat cannabis een gespleten persoonlijkheid veroorzaakt bij geestelijke gezonde mensen. Dat zegt psychiater Daniël van Dijk op basis van onderzoek in psychiatrisch ziekenhuis Duin en Bosch in Castricum.

Van Dijk bekijkt de effecten van softdrugs op schizofrenie. In de gezondheidszorg bestaat al langer de indruk dat schizofrenen buitensporig veel joints roken. Het onderzoek van Van Dijk bevestigt dat vermoeden.
Een van de vragen is waarom veel schizofrenen naar cannabis grijpen. Patiënten geven dikwijls zelf aan dat ze gebruiken om te ontsnappen aan hun waanideeën of juist hun apathische toestand. Het is dus mogelijk, aldus Van Dijk, dat de drugs fungeren als een soort zelfmedicatie.

Waanideeën

Maar ook dringt zich de vraag op of cannabis juist de oorzaak is van verhevigde waanideeën en paranoïde angsten. Volgens Van Dijk is het nog veel te vroeg om dergelijke conclusies te trekken. ,,Wel moeten we de mogelijkheid open houden dat bij mensen die al aanleg hadden om de ziekte te krijgen, schizofrenie misschien door cannabisgebruik wordt uitgelokt.''

Hij sluit uit dat softdrugs schizofrenie veroorzaakt bij geestelijk gezonde mensen. ,,Het zou betekenen dat het aantal schizofrenen toegenomen zou zijn sinds de jaren zestig, toen softdrugs in zwang raakten. Dat is niet het geval. Ook in landen waar cannabis nog veel meer gebruikt wordt dan hier, komt schizofrenie niet vaker voor.''